Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na Obiad ! ;)
Post: #321
Salatka z miesem z indyka, nie robilam wiec nie znam skladnikow oprocz miesa i salaty byly tam pomidory cebula i cos tam cos tam

Huh Huh Huh Huh
21-01-2017, 17:56
Cytuj

Post: #322
Foto: moja zupka[Obrazek: 16295393_1207484552675325_22135008_n.jpg...e=58879226]
ZUPA DYNIOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM
SKŁADNIKI
 4 PORCJE

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 800 g dyni (500 g po obraniu)
  • 250 g ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego

  • PRZYGOTOWANIE:

    Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
  • W garnku na oliwie lub oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię oraz ziemniaki, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać kurkumę, ostrą paprykę, curry i starty imbir.
  • Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.
  • Zmiksować w blenderze z mlekiem kokosowym (zachować kilka łyżek do dekoracji).
  • ______________________
  • ***Dodalam szczypte cynamonu i anisu.

PROPOZYCJA PODANIA
Świeża kolendra i pieczone pomidorki: pomidorki koktajlowe skropić oliwą, doprawić solą oraz pieprzem i wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grilla na najwyższą półkę. Piec przez kilka minut aż zmiękną i lekko się zrumienią (można też zgrillować na patelni grillowej).
http://www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-dyniowa-z-mlekiem-kokosowym
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
22-01-2017, 22:44
Cytuj

Post: #323
Frikadelki inaczej, zaraz biore sie za tlumaczenie..
Orientalische Hackfleischbällchen
Skladniki:
500 g miesa mielonego (wolowe lub lamm)
1 czerstwa buleczka
1 jajko
garsc moreli, fig albo daktyli (suszone)
3 lyzki siekanych migdalow
1 peczek natki pietruszki
1 cebula pokrojona w kosteczke
2 zabki czosnku
1 lyzla ostrej musztardy
Sol
cynamon mielony
galka muszkatolowa, mielona
kminek mielony
koriadner mielony
czarny pieprz mielony
oliwa z oliwek

sposob przygotowania:


Bulke namoczyc w wodzie i odcisnac.
Listki pietruszki drobniutenko posiekac.
Cebule drobno pokroic, podobnie suszone owoce.
Nastepnie posiekac czosnek.
Wszystkie skladniki oprocz oleju z oliwek, dodac do miesa i dobrze wymieszac. 
Doprawic przyprawami. Z otrzymanej masy formowac frikadelki i smazyc w serdniej temperaturze, w goracym oleju na patelni.

Mnie osobiscie, frikadelki smakowaly najlepiej na zimno.


http://www.chefkoch.de/rezepte/595121159177313/Orientalische-Hackfleischbaellchen.html
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
26-01-2017, 23:02
Cytuj

Post: #324
Golabki z bialej kapusty w sosie pieczarkowym.
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
27-01-2017, 17:43
Cytuj

Post: #325
Orientalny ryz (danie bezmiesne)
 chcialam poczestowac sasiadow, ale po sprobowaniu zmienilysmy zdanie  Smile

dla 4 osob:

  • 1 cebula
  • 1 lyzka masla albo oleju (uzywam Butterschmalz)
  • 300 g marchewki
  • 1 lyzka brazowego cukru (dodalam kokosowego)
  • 2 filizanki ryzu (np. Langkorn, albo Basmati, * wyplukalam w duzej ilosci wody, zostawilam na noc))
przyprawy:
  • cynamon
  • gozdziki (ja zmielilam)
  • Macis* /kwiat muskatu (zastapilam galka muszkatalowa)
  • ziele angielskie (dodalam zmiazdzone)
  • Kardamon
  • kminek (u mnie, mielony)
  • 2 filizanki wywaru warzywnego lub z kurczaka (ostrozne z plynami, dodawac stopniowo, zeby nie bylo za duzo)
  • 2 filizanki swiezego soku z pomaranczy
  • 3 lyzki rodzynek (jak dla mnie zupelnie zbedne)
  • 3 lyzki nerkowcow, pistacji lub pinii (siekane, prazone migdaly tez doskonale pasuja)
* Macis (Kaufland)
** doprawilam pieprzem cayenne

sposob przygotowania:

  • Filizanke, prawie 200 ml (najwazniejsze jest, zeby dla ryzu i wody zachowac identyczne proporcje, a te mozna dopasowac indywidualnie)
  • Pokrojona w kosteczke cebule zeszklic.
  • Marchew utrzec (najlepiej chyba na grubych oczkach) i dodac wraz z cukrem do cebuli, chwile poddusic.
  • Dodac ryz, przyprawy i krotko dusic.
  • Wlac wywar z warzyw, albo rosol z kurczka i sok pomaranczowy, gotowac na malym ogniu.
  • Po 10 minutach, dodac rodzynki i ziarna.
  • Dusic pod przykryciem, (ca. 15 - 20 min.) az ryz osiagnie pozadana miekkosc, w razie potrzeby uzupelniac wode.

Oryginalny przepis: http://www.chefkoch.de/rezepte/1502541255783438/Orientalischer-Reis.html
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
28-01-2017, 15:54
Cytuj

Post: #326
Easy sernik w 9 minut 
(oprocz czasu pieczenia)

Wystarczy zmiksowac wszystkie skladniki i upiec.
Ja moj zrobilam ze spodem z herbatnikow i z brzoskwiniami.
http://www.chefkoch.de/rezepte/2908111443101794/9-Minuten-Kaesekuchen.html
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
29-01-2017, 14:16
Cytuj

Post: #327
Kartoffelpürre auf orientalische Art


 dla 2 osob:

300 g kartofli 
150 g marchewki
75 ml soku pomaranczowego
ew. mleko lub smietanka
1,5 lyzki Tahin (pasty sezamowej, np. z Edeki)
1 zabek czosnku starty z sola
kminek (Cumin)
sol, pieprz

do dekoracji: natka pietruszki, gerösteter Sesam

Kartofle i marchew pokroic w kostke i osolone ugotowac do miekkosci.
Zmiksowac lub przepuscic przez Kartoffelpresse, dodac mleko lub smietane celem uzyskania pozadanej konsystencji.
Przyprawic i udekorowac.

Exclamation ostroznie z Tahin, pasta ma lekko gorzkawy smak.

Zrodlo:
http://www.chefkoch.de/rezepte/1864711302445264/Kartoffelpueree-auf-orientalische-Art.html
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
01-02-2017, 20:08
Cytuj

Post: #328
Placek po węgiersku Smile
01-02-2017, 20:34
Cytuj

Post: #329
Sprawdzony przepisik poprosze.
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
01-02-2017, 20:39
Cytuj

Post: #330
Wołowina,pieczarki,grillowana papryka,cebula czosnek,chili,pomidory(albo pasta pomidorowa)..ja wsio na oko robię Smile
01-02-2017, 20:45
Cytuj

Post: #331
No to wpisz proporcje i sposob przyrzadzenia na "oko"! Dawno nie jadlam..
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
01-02-2017, 21:01
Cytuj

Post: #332
pudełko mięsa gulaszowego
pudełko brązowych pieczarek 250 g
4-5 papryk grilowana
jedna duza cebula
4 ząbki czosnku
3-4 łyżki pomidorów z puszki lub 3 świeże
Chili według uznania
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • ychna
01-02-2017, 21:10
Cytuj

Post: #333
I co dalej? Jak robisz placek? Bo ja znam rozne wersje.. i jestem ciekawa Twojej, czy ja musze wszystko z Ciebie wydlubywac widelcem i nozem?
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
01-02-2017, 21:18
Cytuj

Post: #334
A placek tez?
ok
5 ziemniaczków,blenduje,jajeczko,łyżka maki ziemniaczanej i pszennej.Nie dodaje cebuli bo jest w sosie.
Czosnek,papryka słodka i chili,pieprz,sol.(wszystko w proszku)

Placki smażę na papierze śniadaniowym ,bo nie wciągają tak oleju.
Surówka według uznaniaWink
01-02-2017, 21:24
Cytuj

Post: #335
od samego czytania leci mi slinka
01-02-2017, 21:28
Cytuj

Post: #336
Jak sie smazy na papierze sniadaniowym?
________
Nigdy nie dodawalam maki ziemniaczanek do plackow, natomiast tesciowa smazyla w ogole bez maki, pychotka !
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
01-02-2017, 21:53
Cytuj

Post: #337
wylewasz olej,wkładasz do patelni papier ,rozgrzewasz i wylewasz ziemniaki.
Tak samo smażę rybę bo jem bez panierki.
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • ychna
01-02-2017, 21:56
Cytuj

Post: #338
Moja wczorajsza, tym razem z grzankami i garnelkami z grilla, 
przepis #322 - niestety nie widac deko z podsmazanej marchewki i dynii
oraz zielonych "listkow" czosnku, (musiala byc podgrzewana);
[Obrazek: 16299546_1220959334661180_88959002533436...e=594B8E3A]
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • fabek
01-02-2017, 21:59
Cytuj

Post: #339
Daj trochęWink
02-02-2017, 12:05
Cytuj

Post: #340
ps. Anita, to chyba chodzilo o Backpapier, a nie o sniadaniowy, albo?
     Jakie to sa te papryki gulaszowe?
_________

Kartofle po szwedzku, zielona fasolka z bekonem.
Kawa z kardamonem.
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
02-02-2017, 16:47
Cytuj



Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: