Post: #321
Salatka z miesem z indyka, nie robilam wiec nie znam skladnikow oprocz miesa i salaty byly tam pomidory cebula i cos tam cos tam




Na Obiad ! ;)
|
Post: #321
Salatka z miesem z indyka, nie robilam wiec nie znam skladnikow oprocz miesa i salaty byly tam pomidory cebula i cos tam cos tam
![]() ![]() ![]() ![]()
21-01-2017, 17:56
Post: #322
Foto: moja zupka
![]() ZUPA DYNIOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM SKŁADNIKI 4 PORCJE SKŁADNIKI 4 PORCJE
PROPOZYCJA PODANIA Świeża kolendra i pieczone pomidorki: pomidorki koktajlowe skropić oliwą, doprawić solą oraz pieprzem i wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grilla na najwyższą półkę. Piec przez kilka minut aż zmiękną i lekko się zrumienią (można też zgrillować na patelni grillowej). http://www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-dyniowa-z-mlekiem-kokosowym
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
22-01-2017, 22:44
Post: #323
Frikadelki inaczej, zaraz biore sie za tlumaczenie..
Orientalische Hackfleischbällchen Skladniki: 500 g miesa mielonego (wolowe lub lamm) 1 czerstwa buleczka 1 jajko garsc moreli, fig albo daktyli (suszone) 3 lyzki siekanych migdalow 1 peczek natki pietruszki 1 cebula pokrojona w kosteczke 2 zabki czosnku 1 lyzla ostrej musztardy Sol cynamon mielony galka muszkatolowa, mielona kminek mielony koriadner mielony czarny pieprz mielony oliwa z oliwek sposob przygotowania: Bulke namoczyc w wodzie i odcisnac. Listki pietruszki drobniutenko posiekac. Cebule drobno pokroic, podobnie suszone owoce. Nastepnie posiekac czosnek. Wszystkie skladniki oprocz oleju z oliwek, dodac do miesa i dobrze wymieszac. Doprawic przyprawami. Z otrzymanej masy formowac frikadelki i smazyc w serdniej temperaturze, w goracym oleju na patelni. Mnie osobiscie, frikadelki smakowaly najlepiej na zimno. http://www.chefkoch.de/rezepte/595121159177313/Orientalische-Hackfleischbaellchen.html
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
26-01-2017, 23:02
27-01-2017, 17:43
Post: #325
Orientalny ryz (danie bezmiesne)
chcialam poczestowac sasiadow, ale po sprobowaniu zmienilysmy zdanie ![]() dla 4 osob:
** doprawilam pieprzem cayenne sposob przygotowania:
Oryginalny przepis: http://www.chefkoch.de/rezepte/1502541255783438/Orientalischer-Reis.html
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
28-01-2017, 15:54
Post: #326
Easy sernik w 9 minut
(oprocz czasu pieczenia) Wystarczy zmiksowac wszystkie skladniki i upiec. Ja moj zrobilam ze spodem z herbatnikow i z brzoskwiniami. http://www.chefkoch.de/rezepte/2908111443101794/9-Minuten-Kaesekuchen.html
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
29-01-2017, 14:16
Post: #327
Kartoffelpürre auf orientalische Art
dla 2 osob: 300 g kartofli 150 g marchewki 75 ml soku pomaranczowego ew. mleko lub smietanka 1,5 lyzki Tahin (pasty sezamowej, np. z Edeki) 1 zabek czosnku starty z sola kminek (Cumin) sol, pieprz do dekoracji: natka pietruszki, gerösteter Sesam Kartofle i marchew pokroic w kostke i osolone ugotowac do miekkosci. Zmiksowac lub przepuscic przez Kartoffelpresse, dodac mleko lub smietane celem uzyskania pozadanej konsystencji. Przyprawic i udekorowac. ![]() Zrodlo: http://www.chefkoch.de/rezepte/1864711302445264/Kartoffelpueree-auf-orientalische-Art.html
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
01-02-2017, 20:08
Post: #328
Placek po węgiersku
![]()
01-02-2017, 20:34
01-02-2017, 20:39
Post: #330
Wołowina,pieczarki,grillowana papryka,cebula czosnek,chili,pomidory(albo pasta pomidorowa)..ja wsio na oko robię
![]()
01-02-2017, 20:45
Post: #331
No to wpisz proporcje i sposob przyrzadzenia na "oko"! Dawno nie jadlam..
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
01-02-2017, 21:01
Post: #332
pudełko mięsa gulaszowego
pudełko brązowych pieczarek 250 g 4-5 papryk grilowana jedna duza cebula 4 ząbki czosnku 3-4 łyżki pomidorów z puszki lub 3 świeże Chili według uznania
01-02-2017, 21:10
Post: #333
I co dalej? Jak robisz placek? Bo ja znam rozne wersje.. i jestem ciekawa Twojej, czy ja musze wszystko z Ciebie wydlubywac widelcem i nozem?
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
01-02-2017, 21:18
Post: #334
A placek tez?
ok 5 ziemniaczków,blenduje,jajeczko,łyżka maki ziemniaczanej i pszennej.Nie dodaje cebuli bo jest w sosie. Czosnek,papryka słodka i chili,pieprz,sol.(wszystko w proszku) Placki smażę na papierze śniadaniowym ,bo nie wciągają tak oleju. Surówka według uznania ![]()
01-02-2017, 21:24
Post: #335
od samego czytania leci mi slinka
01-02-2017, 21:28
Post: #336
Jak sie smazy na papierze sniadaniowym?
________ Nigdy nie dodawalam maki ziemniaczanek do plackow, natomiast tesciowa smazyla w ogole bez maki, pychotka !
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
01-02-2017, 21:53
Post: #337
wylewasz olej,wkładasz do patelni papier ,rozgrzewasz i wylewasz ziemniaki.
Tak samo smażę rybę bo jem bez panierki.
01-02-2017, 21:56
Post: #338
Moja wczorajsza, tym razem z grzankami i garnelkami z grilla,
przepis #322 - niestety nie widac deko z podsmazanej marchewki i dynii oraz zielonych "listkow" czosnku, (musiala byc podgrzewana); ![]()
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
01-02-2017, 21:59
Post: #339
Daj trochę
![]()
02-02-2017, 12:05
Post: #340
ps. Anita, to chyba chodzilo o Backpapier, a nie o sniadaniowy, albo?
Jakie to sa te papryki gulaszowe? _________ Kartofle po szwedzku, zielona fasolka z bekonem. Kawa z kardamonem.
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
02-02-2017, 16:47
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|