Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na Obiad ! ;)
Post: #561
Ychna, podaj ten diabelski przepis na te Twoje pączki, boja znam anielski przepis na totalny,naturalny detox, po ożarciu się,,
Czyli 2,5 pączka w tym "świąteczny" dniu.  Big Grin
05-02-2018, 23:24
Cytuj

Post: #562
Az sie boje do niego zagladac bo mi jezyk do d.. ucieknie i pognam do kuchni..
[Obrazek: 5b26b727c086e1a14768f34d5e109e1b_351315_...36e_wm.jpg]
https://smaker.pl/przepis-szybkie-paczusie-z-mascarpone,111042,ewaaa.html
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
05-02-2018, 23:40
Cytuj

Post: #563
Przepis na detox
1-lyzeczka cynamony- ceylon ( tylko ten, bo chinski ma wiecej trujacych wlasciwosci. Sam cynamon,przy nad uzyciu,moze spowodowac nawet zgon. Dlatego użwa sie tej przyprawy w malych ilosciach,a wowczas potrafi byc zbawienna )

1- lyzeczka moidu

pol szklanki wody,

skladniki z woda wymieszac. Pic rano,przed spozyciem sniadania.

Do tego,cynamon dziala zbawiennie na cerę,wygląda sie całkiem fajnie ,bo młodo . Big Grin
06-02-2018, 00:05
Cytuj

Post: #564
udowodnij z tym mlodym wygladem  Big Grin
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
06-02-2018, 00:21
Cytuj

Post: #565
jestem TU, incognito Tongue
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • ychna
06-02-2018, 00:44
Cytuj

Post: #566
Ide do kuchni wykorzystac przejrzale banany, ja takich nie lubie, a doskonale nadaja sie na ciasto:

[Obrazek: f302569db100b1663c46167a7ccbd722_350732_...27c_wm.jpg]
  • 3 bardzo dojrzałe średnie banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (1 szkl. Dinkelmehl + pol szklanki Dinkelvollkornmehl)
  • 50 g stopionego masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru (zastapilam miodem)
  • 100 g bakalii ( ja dałam daktyle i figi, ale można dodać dowolne ulubione bakalie ) (figi, sliwka kaliforniska, daktyle)
  • sposob wykonania - link

    https://smaker.pl/przepis-szybkie-ciasto-bananowe,115472,anika1.html
  • _______________________________________
  • Przepyszne ! mozna spokojnie zmniejszyc ilosc cukru, czy miodu. Wazne, zeby pieklo sie odpowiednio dlugo, zyskuje cudownie chrupiaca skorke..
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • Luce 2
06-02-2018, 18:27
Cytuj

Post: #567
Pączki – krótka historia

DW
Pulchny, okrągły paczek wyrabia się z ciasta drożdżowego, a następnie smaży w głębokim tłuszczu. Tradycyjnie paczki nadziewa się konfiturą różaną, choć można kupić także pączki nadziewane budyniem, nadzieniem z adwokatem, bitą śmietaną, a nawet serem ricotta. Pączek powinien być także oprószony cukrem pudrem lub polany lukrem.
[Obrazek: homemade-650.jpg]
Fot. Pixabay.com


Okazuje się, że pączki były już znane w starożytnym Rzymie. Co ciekawe, wcale nie były słodkie. W Polsce początkowo było to ciasto chlebowe nadziewane słoniną i smażone na smalcu. Dopiero od XVI wieku zaczęto wyrabiać pączki na słodko.
O pączku jako jednym z tradycyjnych polskich deserów pisał Mikołaj Rej w ”Żywocie człowieka poczciwego”. Historycy wspominają także, że serwowano je na dworze króla Augusta III.

Typowy pączek z lukrem i dżemem waży około 70 g i dostarcza około 300 kcal. Oczywiście kaloryczność pączka zależy od sposobu smażenia. Najlepiej, jeśli pączek jest smażony krótko i w wysokiej temperaturze, ponieważ wtedy nie nasiąka tłuszczem. Istnieje przekonanie, że właściwie przygotowany pączek jest puszysty, lekko zapadnięty, brązowy z jasną obwódką dookoła – ponoć świadczy to o użyciu do wypieku świeżego tłuszczu.
Niestety trudno się doszukać w pączku wyjątkowych wartości odżywczych. Pączek po prostu ich nie ma. Biorąc jednak pod uwagę tradycję oraz jego walory smakowe, warto go tego wyjątkowego dnia zjeść. Nawet osoba na diecie ubogokalorycznej z powodu jednego pączka nie przytyje!



https://dieta.mp.pl/aktualnosci/159458,paczki-krotka-historia
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
08-02-2018, 23:01
Cytuj

Post: #568
Kartoffelauflauf mit Spinat und Käse
[Obrazek: 189932-420x280-fix-kartoffelauflauf-mit-...-kaese.jpg]




bardzo dobre, polecam

https://www.chefkoch.de/rezepte/203941085986941/Kartoffelauflauf-mit-Spinat-und-Kaese.html
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
09-02-2018, 14:55
Cytuj

Post: #569
Obiadu nie bedzie!
Na obiado kolacje zrobię pastę z wędzonego sandacza i twarogu.
09-02-2018, 16:02
Cytuj

Post: #570
Dziś dzień gospodarczy więc
Rosół po królewsku i pyzy z mięsem.
10-02-2018, 11:20
Cytuj

Post: #571
ja nie wiem co na obiad bedzie , nie mam jeszcze pomyslu, moze pizza
10-02-2018, 11:26
Cytuj

Post: #572
Wczoraj byl dzień pizzySmileDroga DiegoSmile
10-02-2018, 11:29
Cytuj

Post: #573
bylam tak zapracowana ,ze zapomialam uczcic ten dzien jak by sie nalezalo i jadlam tylko mandarynki
10-02-2018, 11:34
Cytuj

Post: #574
Zrób chińszczyznę Smile
10-02-2018, 11:42
Cytuj

Post: #575
nie umiem chinszczyzne potrafie zamowic u chinczyka ale sama zrobic, takie kulinarne kalectwo jestem to wszystko przez meza, on jest szefem w kuchni,
10-02-2018, 11:47
Cytuj

Post: #576
Pomidory zapiekane z fetą

https://www.winiary.pl/przepis.aspx/72413/pomidory-zapiekane-z-feta



[Obrazek: image.ashx?fileID=60573&width=1400&heigh...0&resize=0]
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
11-02-2018, 14:32
Cytuj

Post: #577
Narobilam sie, ale warto bylo!

Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym



Składniki
Składniki:
1 kg białej kapusty
0,5 kg mięsa mielonego
2 średnie cebule
1 szkl. grysiku (kasza manna)
1 łyżka przyprawy warzywnej do potraw
2 jajka
sól i pieprz
olej

Sos:
200 g przecieru pomidorowego
3 szkl. wody
1 szkl. mleka lub śmietanki 18%
przyprawy wg uznania: 
sól, pieprz, cukier
przyprawa warzywna do potraw 
lub przyprawa do zup (maggi)
bazylia lub inne ulubione zioła


Sposób przygotowania przepisu:
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym
  • 1. Kapustę i cebulę poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na ok. 2 godz. (kapusta musi puścić sok). Następnie odcisnąć nadmiar soku z kapusty, dodać mięso mielone, grysik, jajka, doprawić do smaku przyprawami. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę i uformować pulpety (dłonie można zmoczyć w zimnej wodzie, łatwiej będzie formować pulpety). 
    Pulpety obsmażyć na oleju na złoty kolor. Przygotować sos: przecier wymieszać z wodą, doprawić przyprawami do smaku. Pulpety przełożyć do garnka, polać sosem i dusić pod przykryciem ok. 45-60 min. Pod koniec gotowania dodać mleko lub śmietankę. Podawać na gorąco z ryżem. 
    Smacznego!
Cytat:jako przyprawy uzylam gotowej przyprawy do bigosu, mielonego kminku, pieprzu ziolowego, zrobilam dwie wersje, jedna z dodatkiem kiszonej kapusty i ta byla najlepsza !  Do sosu oregano i knobi, nastepne beda z grzybami i bez miesa.
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pulpety-z-kapusta-w-sosie-pomidorowym-2

Na zimno smakuja nieziemsko !! 
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
14-02-2018, 16:21
Cytuj

Post: #578
Fasolowka z drobniutkiej bialej fasoli, marzenie !
________________________
Powtoreczka pysznego ciasta bananowego, (przepis Post: #566) dzisiaj minimalizuje ilosc miodu, ide na calosc i pieke na bazie wylacznie maki pelnoziarnistej orkiszowej.
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
17-02-2018, 21:36
Cytuj

Post: #579
Zapiekany pęczak z kurczakiem,serem pleśniowym i orzachami.

Pęczak ugotowany 2 torebki
2 piersi z kurczaka
1-2 cebule
100 g pieczarek
Kilka sztuk pomidorów suszonych
Ser pleśniowy
2 łyżki kwaśnej śmietany
Garść orzechów włoskich
Pieprz
Natka pietruszki.
[Obrazek: wp2018bxb.jpg]
Piersi ,pieczarki i cebule kroimy w kostkę.Podsmażamy.
[Obrazek: wp2018ucu.jpg]
W misce połącz kurczaka z pieczarkami wraz z ugotowana kasza,dodaj pokrojone pomidory,orzechy,posiekaną natkę oraz pieprz.Dodaj śmietanę i wymieszaj..

[Obrazek: wp2018vpv.jpg]
Przełóż kasze do natłuszczonego naczynia i posyp pokruszonym serem.
Przykryj u wstaw do nagrzanego piekarnika 200'C na 15 min.
[Obrazek: wp2018wqw.jpg]

Podawaj z sosem pieczeniowym.
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • ychna
18-02-2018, 21:00
Cytuj

Post: #580
.. bardzo dobrutkie..
  
Herzhafte Hack-Sauerkraut-Suppe
https://www.chefkoch.de/rezepte/1183681224412559/Herzhafte-Hack-Sauerkraut-Suppe.html
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • Anita
20-02-2018, 22:05
Cytuj



Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: