Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na Obiad ! ;)
Post: #461
Big Grin
Ja tam robię bigos na golonce. Zredukowany kalorycznie. 100% świni w świni. Big Grin
10-10-2017, 13:09
Cytuj

Post: #462
Zyta, to jest ciekawy pomysł! Jeszcze nigdy nie robiłem bigosu na golonce, ale obiecuję, że spróbuję i poinformuję o wyniku.
11-10-2017, 23:18
Cytuj

Post: #463
Sernik z brzoskwiniami (bez ciasta)


Składniki (blacha 33 x 23):

1 kg twarogu (dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka)
7 jajek
100 g masła
3/4 szklanki cukru
16 g cukru z wanilią
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
puszka brzoskwiń

Białka oddzielić i ubić na sztywno. Osobno utrzeć na puszystą masę cukry z masłem i żółtkami.
Dodać twaróg oraz mąkę ziemniaczaną, a na koniec przy pomocy łyżki wmieszać pianę z białek.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę masy serowej. Na niej ułożyć połowę brzoskwiń (odsączonych i pokrojonych w kostkę). Zalać drugą częścią masy serowej i na wierzchu ułożyć pozostałe brzoskwinie.



Piec w 160 stopniach około 1,5 godziny. Na dnie piekarnika ustawić blaszkę z wodą (będzie parować podczas pieczenia).
Najlepszy po gruntownym wystudzeniu i pobycie w lodówce (najlepiej przez całą noc).
26-10-2017, 11:30
Cytuj

Post: #464
Cos dobrego z czerwonej kapusty? Mam jutro wizytke..
__
moze ta - https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kapusta/surowka_z_czerwonej_kapusty/przepis.html
szukam dalej ))

albo ta, bo nie mam ochoty na majonez, zrobie z olejem z pestek winogron
http://lawendowydom.com.pl/najlepsza-surowka-z-czerwonej-kapusty/
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
31-10-2017, 20:11
Cytuj

Post: #465
Ychna coś od siebie...to bardziej do mnie przemawia.Jestes dobrym gar kuchem ,Smile
31-10-2017, 20:20
Cytuj

Post: #466
Z tym od siebie mozna czesto sie przejechac, no ale biore pod uwage to ryzyko..
Z tych moich buraczkow po kiszeniu, zrobilam salatke z feta, miodem, oliwa Smile i orzechami, miala byc na jutro, ale co bede innych meczyla swoimi wynalazkami, zjem dzisiaj! 
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
31-10-2017, 21:31
Cytuj

Post: #467
Nie mecz ,zjedz.
Będzie lepsze trawienie..Wink
31-10-2017, 21:36
Cytuj

Post: #468
Wszedłem tutaj bom ciekaw kulnarnych recept. Przeczytałem o burakach i wygląda to ciekawie.
Moja córka z Meksyku przywiozła inną recepte - buraki z ananasem i muszę wyznać, że to smakowita kombinacja jest.
31-10-2017, 23:02
Cytuj

Post: #469
Anita, Ty moj kulinarny guru, a moze tez Luce.. bedzie znala -
macie jakis mocno sprawdzony przepis na Hummus=cietrzewica=cieciorka=wloski groch ?
W necie jest sporo, probowalam, ale to nie to.. niby proste, ale trzeba dobrze trafic w smak. 
U nas leci na okraglo natur, pikant, z buraczkami czerwonymi i z curry.. mniam, mniam.
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
01-11-2017, 22:10
Cytuj

Post: #470
Serducho nie tylko ten klasyczny ale mogę Ci zapodac z bobu i batatów,fasoli,oraz z dodatkiem suszonych pomidorów jak i Twoimi ulubionymi burakami Wink
Jeśli na któryś się zdecydujesz zapukaj w parapetSmile
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • ychna
02-11-2017, 15:59
Cytuj

Post: #471
..para..para..peeettt..
z burakami znam, ale mloda nie bedzie jadla.. Zapodawaj! i na cos z cieciorki w calosci tez))
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
02-11-2017, 16:18
Cytuj

Post: #472
Robiłaś kiedyś warzywa w skórce chleba zalane jajkiem i posypane parmezanem...coś na zasadzie tosta?
02-11-2017, 17:28
Cytuj

Post: #473
(02-11-2017, 17:28)Anita napisał(a): Klasyczny

Składniki na Hummus

• 1 szklanka ciecierzycy
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka pasty tahini
• 1-2 łyżki soku z cytryny
• oliwa około 50 ml

Przygotowanie pasty Hummus:

1. Ciecierzycę płuczę, zalewam wodą i odstawiam do napęcznienia na noc.
2. Rano ciecierzycę gotuję przez około 2 godziny do czasu, aż będzie miękka.
3. Ciecierzycę przekładam do melaksera, dodaję obrany z łupin czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, pastę tahini i oliwę. Miksuję na jednolitą masę.
4. Hummus podaję z chlebkami lub bułką.

Hummus z pieczoną cebulą

Kolejna propozycja kolorystycznie do złudzenia przypominająca hummus klasyczny. Jednak w smaku pikantna i intensywna.

Składniki:
•240 g ciecierzycy ugotowanej,
•3 cebule (moje ważyły razem 300 g),
•kilka łyżek tahini czyli pasty sezamowej lub kilka łyżek sezamu (od biedy gomasio też da radę choć wtedy „hummus” będzie mniej sezamowy i gomasio dałabym max 2 łyżki),
•40 g oliwy,
•40 g wody,
•1 ząbek czosnku,
•sok z połowy cytryny,
•opcjonalnie: odrobina słodyczy w formie np. syropu klonowego lub daktylowego
Cebule upiec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Ostudzić. Zblendować wszystkie składniki. Jeśli używasz sezamu zamiast tahini to wcześniej zmiel go na pastę np. z oliwą. Proporcje regulować samodzielnie- według uznania. Jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w naszej diecie to warto użyć mniej oliwy, a więcej wody.

Pierwszy to przepis Olgi,a drugi nie pamiętam.Jak odnajdę stronę to podam bo kobita podała super tipy hummusa.
Ja robiłam właśnie z jej przepisu z rzodkiewka i szpinakiem.
Wprowadzając oczywiście Male ulepszenia Smile

http://www.agamasmaka.pl/2016/07/jak-zrobic-hummus.html
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • ychna
02-11-2017, 18:58
Cytuj

Post: #474
Dlaczego, az 2 godziny? Ostatnio gotowalam namoczona przez noc cieciorke i chyba w 45 min. byla miekka, troche szkoda wygotowac z niej wszystko  Blush
___________
Za przepisiki bardzo dziekuje, w sumie robilam tak samo, ale i tak bylam niezadowolona, moze dlatego, ze porownuje do kupnego i nie moge odnalezc smaku ))
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • Anita
02-11-2017, 19:37
Cytuj

Post: #475
A dlatego,ze nie odlewasz tej wody tylko wygotowujesz ja.
A smaku nie możesz złapać bo pewnie nie używasz octu tylko cytrynkę.
I pamiętaj,ze pasta Tahin musi być bez przypraw.

Proszę bardzo
02-11-2017, 19:51
Cytuj

Post: #476
Paste sezamowa mam bez przypraw. 
A to teraz wszystko jasne, ale powiedz mi jeszcze ile tej wody zeby nie bylo, ze znwu cos nie tak? I czy ta cieciorka ma sie rozleciec w gotowaniu? Ostatnio robilam z cytryna, ale doczytalam, ze robi sie tez z octem, podrasowalam lekko i faktycznie pasta zyskala na smaku.
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
02-11-2017, 20:00
Cytuj

Post: #477
Ja zawsze daje tyle wody by tylko przykryła cieciorkę.potem dochodzi pod przykryciem.
Jak odlewasz wodę to wywalasz ten osad a on jej całym smakiem.
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • ychna
02-11-2017, 20:07
Cytuj

Post: #478
Rolada wieprzowa nadziewana , kartofele i sałata ze smietaną....mjam
05-11-2017, 13:47
Cytuj

Post: #479
(05-11-2017, 13:47)Majami napisał(a): Rolada wieprzowa nadziewana , kartofele i sałata ze smietaną....mjam

To nie moja potrawa Tongue
Rołada wołowa, kluski slonskie, buraczki lub modra kapusta na to zawsze dam się zaprośić! Big Grin

Mam natomiast inny temat - rozpoczął się sezon tzw. " Martinsgans " Ma ktoś ciekawe propozycje w kierunku nadźienia?
Tradycyjne znam i wypróbowałem, wypróbowałem także pieczenie bez nadźienia, ale szukam jakiejś nowej recepty by wypróbować.
05-11-2017, 19:18
Cytuj

Post: #480
Próbowałeś z porem i grzybami i ziołami?
05-11-2017, 21:34
Cytuj



Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: