Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na Obiad ! ;)
Post: #341
No taki do pieczeniaWink
Nie gulaszowych tylko grilowanych

02-02-2017, 17:46
Cytuj

Post: #342
To sie wroc i popraw, bo napisalas "gulaszowe". 
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
02-02-2017, 22:57
Cytuj

Post: #343
Zupa z boczniaka.


[Obrazek: 0000VXSVVHRERNXR-C122-F4.jpg]
  • sól, pieprz
  • cebula
  • listek laurowy
  • pół szklanki śmietana
  • 0,5 kg pierś z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masło
  • 0,5 kg boczniaki
  • 1 łyżka mąka
  • kilka gałązek tymianek
  • pietruszka
  • 2 sztuki marchewka
Pietruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę posiekać, boczniaki pokroić w paski. W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać marchewkę i pietruszkę, przesmażyć i dodać boczniaki. Smażyć kilka minut po czym zalać 2 l wody.
Reklama

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do gotujących się warzyw. Dodać przyprawy i pokruszony tymianek, gotować ok. 15 min. Gotową zupę zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką.


Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/przepisy/news-zupa-z-boczniakow,nId,333556#.google.deutm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • fabek
03-02-2017, 13:44
Cytuj

Post: #344
Wyglada wspaniale, dopisz prosze nazwe zupy!
______________________________________
Kartofelki ze sledzikiem w smietanie
dziecko paluszki rybne.
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
03-02-2017, 13:51
Cytuj

Post: #345
Nalesniki z miesem i Ajvar'em.
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
04-02-2017, 16:39
Cytuj

Post: #346
Totalny len.
Nie wiem co dziś będę robiła.
Poszukam inspiracji w necie.Wink
06-02-2017, 13:50
Cytuj

Post: #347
,
Po długim wertowaniu padło na





albo





ostatecznie może to?




http://www.doradcasmaku.pl/przepis/384885/doradca-smaku-v-zeberka-wieprzowe-podane-z-cebula-i-serem-odc.-7.html

http://www.doradcasmaku.pl/przepisy/tv/strona/2
06-02-2017, 15:12
Cytuj

Post: #348
Naszukałam się jak durna ,a zrobiłam spaghetti...
Wink
06-02-2017, 17:49
Cytuj

Post: #349
(06-02-2017, 17:49)Anita napisał(a): Naszukałam się jak durna ,a zrobiłam spaghetti...
Wink

....to z knorra w kubeczku ? Big Grin
06-02-2017, 18:01
Cytuj

Post: #350
no zaraz Cie pale tym knorrem!
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • uzi80
06-02-2017, 18:03
Cytuj

Post: #351
Zupa imbirowo-selerowa z grzaneczkami


[Obrazek: 16641108_1226735217416925_88411756022513...e=5901C4F0]
fot. ychna



Skladniki dla 4 osob:
1szalotka
3 cm swiezego imbiru
400 g selera (korzen)
200 g kartofli
200 g dynii (uzylam maslowej)
1 cienka marchewka
200 ml mleka kokosowego

Oliwa z oliwek

1 l wywaru warzywnego
1 lyzeczka kurkumy
1/2 lyzeczki curry
sol himalajska
czarny pieprz swiezo zmielony
rozdrobnione suszone chili
tymianek do ozdoby

Szalotke i imbir podusic na oliwie.
Dodac pkrojone w kostke: seler, kartofle i dynie, krotko dusic.
Dolac wywar warzywny.
Doprawic sola, pieprzem, kurkuma i curry.
Gotowac na sr. ogniu ok 20 min.
Zmiksowac razem z mlekiem kokosowym.

Ozdobic tymiankiem, chili, albo wg wlasnych upodoban. 
Ja podsmazylam osobno marchewke, czesc dynii i kartofli. Podalam z grzankami.

Bardzo dobra, rozgrzewajaca zimowa zupka ! 
Polecam!  Smile

Oryginalny przepis: 
http://eatsmarter.de/rezepte/ingwer-sellerie-suppe/
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
[-] 2 użytkowników lubi ten post:
  • Jamaica, uzi80
07-02-2017, 13:43
Cytuj

Post: #352
Eiweisbrot, chleb bialkowy z minimalna iloscia maki


[Obrazek: 16683189_1227047887385658_19822914_n.jpg...e=589CD6DD]

foto: ychna


skladniki na 1 chleb:

100 g szrotu siemia lnianego (Leinsamen) 
100 g zmielonych migdalow
  50 g otrebow pszennych (Weizenkleie)
    2 lyzki pelnoziarnistej maki orkiszowej (Dinkelvollkornmehl)
    1 opakowanie proszku do pieczenia
    1 lyzeczka soli
300 g chudego twarozku (Magerquark)
    6 bialek (jaja)
    slonecznik lub ziarna dynii do posypania

Wszystkie skladniki wymieszac za pomoca mixera na gladka mase.
Silikonowa forme wyplukac zimna woda, przelozyc mase.
Posypac ziarnami.

Nagrzac piekarnik i piec ok. 50 min. w temp. 175° Ober-Unten-Hitze lub 150° Umluft - na zlocisto-brazowy kolor.
Chleb pozostawic w formie na 10-15 min., po czym ostroznie wyjac.

zdjecie po upieczeniu
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
07-02-2017, 21:50
Cytuj

Post: #353
Uzi od razu podkreślam ,ze nie z torebki....Wink

Maultasche w jajku i surówka z pora
08-02-2017, 17:49
Cytuj

Post: #354
Apfel-Zimt-Zupfbrot
[Obrazek: Apfel-Zimt-Zupfbrot-ae5f040d87886b7d4e97...007801.jpg]
skladniki na ok. 10 porcji

ciasto drozdzowe:
300 ml lekko cieplego mleka 
30 g drozdzy 
1 lyzeczka cukru
500 g maki
1,5 lyzeczki soli
75 g masla

nadzienie:
6 lyzek syropu klonowego (Ahornsirup)
2 lyzki cukru
50 g migdalow
2 lyzki brazowego cukru
1/2 lyzeczki cynamonu
1,5 kwaskowatego jablka
120 g zimnego masla

sposob przygotowania:

  • Pokruszone drozde i cukier wymieszac w lekko cieplym mleku.
  • Wymieszac make z sola, dodac maslo i rozpuszczone w mleku drozdze.
  • Za pomoca mixera wyrobic ciasto na gladka mase, odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na 30 min. do wyrosniecia.
  • Syrop klonowy z cukrem podgrzac na patelni, az cukier sie rozpusci, dodac migdaly i karamelizowac ok. 2 minut, po czym studzic na papierze do pieczenia, zimne posiekac na kawalki.
  • Wymieszac brazowy cukier z cynamonem.
  • Jablka pokroic w drobna kosteczke.
Dalej, jak w zalaczonym video.
____
Smacznego!

http://www.essen-und-trinken.de/rezept/442833/apfel-zimt-zupfbrot-.html


A tutaj jest video jak wykonac (szczegolnie pokroic i ulozyc w foremce) -  




  • Exclamation Ciasto bardzo dobre, ale zamiast swiezych drozdzy uzylabym bezpieczniejszych, czyli suszonych, bo pomimo dokladnego wykonania, mam wrazenie, ze smak drozdzy pozostal, co nie powinno miec miejsca.
  • Zamiast zimnego masla, uzylabym o temp. pokojowej, pozwalajacego sie rozsmarowac, tak jak na video.
  • Zamiast jablka pokrojonego w kosteczke (zle sie kroi, jablka wylatuja) lepiej uzyc startego na grubych oczkach, albo gestego przecieru jablkowego ze sloika. Podobnie z migdalami, lepiej skaramelizowac juz siekane migdaly, przy czym zmniejszylabym ilosc cukru i syropu o 1/3, natomiast mozna spokojnie zwiekszyc ilosc cynamonu..
  • A, i jeszcze jedno, z 500 g maki wychodzi spora porcja, wg mnie orientacyjnie na min. 4 osoby+.
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
10-02-2017, 16:35
Cytuj

Post: #355
Do obiadu jeszcze daleko, ale sniadanie juz gotowe:

- chudy twarozek (Magerquark)
- olej lniany
- 1 lyzka mleka
- owoce wg uznania
- migdaly

[Obrazek: 16708523_1231182493638864_39891161602004...e=594897ED]
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
12-02-2017, 13:29
Cytuj

Post: #356
Dziś pełne lenistwo.
Pomidorowa z makaronem i wołowinka duszona z warzywami.
12-02-2017, 19:27
Cytuj

Post: #357
Walentynkowe "dostane" slodkosci
[Obrazek: 16729138_1234766819947098_90214618843503...e=592DFA8B]
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
16-02-2017, 13:05
Cytuj

Post: #358
[Obrazek: img0802201.png]

Walentynkowe dostane cudeńka prosto z Chin. 56 Volt.
16-02-2017, 13:29
Cytuj

Post: #359
(16-02-2017, 13:29)zochama napisał(a): [Obrazek: img0802201.png]

Walentynkowe dostane cudeńka prosto z Chin. 56 Volt.

A co to jest?
17-02-2017, 18:21
Cytuj

Post: #360
Dobre pytanie...co na obiad.Nie mam zielonego pojęcia.
18-02-2017, 13:58
Cytuj



Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości