1.
Obrzyne obrac i pokroic wzdluz na 1 cm plastry. Posolic i odstawic na 1-2 godz. , zeby wody odeszly. Smazyc bez tluszczu na patelni, ja kupilam taka specjalna nakladke na patelnie, zeby wszystko smazyc bez tluszczu, no i zeby sie nic nie przypalalo.
kosztowalo to 10€, ale jestem zadowolona, szczegolnie ze smazenia oberzyny, bo wlasnie ona ma tendencje do pochlaniania ogromnej ilosci tluszczu.
2.
oberzyne przekluc widelcem 2 razy i wsadzic do piekarnika na najwyzsza polke na 250 stopni - grill.
piec ok. 1/2 h. az skorka bedzie czarna.
po wyjeciu z piekarnika obrac ze skorki i ten miaz mozna przetwarzac w dowolny sposob.
np. dodac do tego pomidory, czosnek, ostra papryke i wszystko zesmazyc = jako przystawka.
- mozna dodac jajko - bedzie b. odzywcze
- mozna dodac jogurtu, eksperymentowac mozna wedlu wlasnego smaku.
3.
sultanski mus z oberzny (przepyszny, zamiast ziemniakow do sosow)
oberzyne pokroic (3 po 300 g) i dampfgaren ca. 25 min.
dodac maslo 40 g, mleko 200g , ser gouda 120 g, szczypta muskat
zmiksowac
udekorowac zielona pietruszka.
chetnie poznam inne przepisy na oberzyne!!!
Obrzyne obrac i pokroic wzdluz na 1 cm plastry. Posolic i odstawic na 1-2 godz. , zeby wody odeszly. Smazyc bez tluszczu na patelni, ja kupilam taka specjalna nakladke na patelnie, zeby wszystko smazyc bez tluszczu, no i zeby sie nic nie przypalalo.
kosztowalo to 10€, ale jestem zadowolona, szczegolnie ze smazenia oberzyny, bo wlasnie ona ma tendencje do pochlaniania ogromnej ilosci tluszczu.
2.
oberzyne przekluc widelcem 2 razy i wsadzic do piekarnika na najwyzsza polke na 250 stopni - grill.
piec ok. 1/2 h. az skorka bedzie czarna.
po wyjeciu z piekarnika obrac ze skorki i ten miaz mozna przetwarzac w dowolny sposob.
np. dodac do tego pomidory, czosnek, ostra papryke i wszystko zesmazyc = jako przystawka.
- mozna dodac jajko - bedzie b. odzywcze
- mozna dodac jogurtu, eksperymentowac mozna wedlu wlasnego smaku.
3.
sultanski mus z oberzny (przepyszny, zamiast ziemniakow do sosow)
oberzyne pokroic (3 po 300 g) i dampfgaren ca. 25 min.
dodac maslo 40 g, mleko 200g , ser gouda 120 g, szczypta muskat
zmiksowac
udekorowac zielona pietruszka.
chetnie poznam inne przepisy na oberzyne!!!