Post: #567
Pączki – krótka historia
DW
Pulchny, okrągły paczek wyrabia się z ciasta drożdżowego, a następnie smaży w głębokim tłuszczu. Tradycyjnie paczki nadziewa się konfiturą różaną, choć można kupić także pączki nadziewane budyniem, nadzieniem z adwokatem, bitą śmietaną, a nawet serem ricotta. Pączek powinien być także oprószony cukrem pudrem lub polany lukrem.
![[Obrazek: homemade-650.jpg]](https://adst.mp.pl/img/articles/aktualnosci/homemade-650.jpg)
Fot. Pixabay.com
Okazuje się, że pączki były już znane w starożytnym Rzymie. Co ciekawe, wcale nie były słodkie. W Polsce początkowo było to ciasto chlebowe nadziewane słoniną i smażone na smalcu. Dopiero od XVI wieku zaczęto wyrabiać pączki na słodko.
O pączku jako jednym z tradycyjnych polskich deserów pisał Mikołaj Rej w ”Żywocie człowieka poczciwego”. Historycy wspominają także, że serwowano je na dworze króla Augusta III.
Typowy pączek z lukrem i dżemem waży około 70 g i dostarcza około 300 kcal. Oczywiście kaloryczność pączka zależy od sposobu smażenia. Najlepiej, jeśli pączek jest smażony krótko i w wysokiej temperaturze, ponieważ wtedy nie nasiąka tłuszczem. Istnieje przekonanie, że właściwie przygotowany pączek jest puszysty, lekko zapadnięty, brązowy z jasną obwódką dookoła – ponoć świadczy to o użyciu do wypieku świeżego tłuszczu.
Niestety trudno się doszukać w pączku wyjątkowych wartości odżywczych. Pączek po prostu ich nie ma. Biorąc jednak pod uwagę tradycję oraz jego walory smakowe, warto go tego wyjątkowego dnia zjeść. Nawet osoba na diecie ubogokalorycznej z powodu jednego pączka nie przytyje!
https://dieta.mp.pl/aktualnosci/159458,paczki-krotka-historia
DW
Pulchny, okrągły paczek wyrabia się z ciasta drożdżowego, a następnie smaży w głębokim tłuszczu. Tradycyjnie paczki nadziewa się konfiturą różaną, choć można kupić także pączki nadziewane budyniem, nadzieniem z adwokatem, bitą śmietaną, a nawet serem ricotta. Pączek powinien być także oprószony cukrem pudrem lub polany lukrem.
![[Obrazek: homemade-650.jpg]](https://adst.mp.pl/img/articles/aktualnosci/homemade-650.jpg)
Fot. Pixabay.com
Okazuje się, że pączki były już znane w starożytnym Rzymie. Co ciekawe, wcale nie były słodkie. W Polsce początkowo było to ciasto chlebowe nadziewane słoniną i smażone na smalcu. Dopiero od XVI wieku zaczęto wyrabiać pączki na słodko.
O pączku jako jednym z tradycyjnych polskich deserów pisał Mikołaj Rej w ”Żywocie człowieka poczciwego”. Historycy wspominają także, że serwowano je na dworze króla Augusta III.
Typowy pączek z lukrem i dżemem waży około 70 g i dostarcza około 300 kcal. Oczywiście kaloryczność pączka zależy od sposobu smażenia. Najlepiej, jeśli pączek jest smażony krótko i w wysokiej temperaturze, ponieważ wtedy nie nasiąka tłuszczem. Istnieje przekonanie, że właściwie przygotowany pączek jest puszysty, lekko zapadnięty, brązowy z jasną obwódką dookoła – ponoć świadczy to o użyciu do wypieku świeżego tłuszczu.
Niestety trudno się doszukać w pączku wyjątkowych wartości odżywczych. Pączek po prostu ich nie ma. Biorąc jednak pod uwagę tradycję oraz jego walory smakowe, warto go tego wyjątkowego dnia zjeść. Nawet osoba na diecie ubogokalorycznej z powodu jednego pączka nie przytyje!
https://dieta.mp.pl/aktualnosci/159458,paczki-krotka-historia
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.