Post: #473
(02-11-2017, 17:28)Anita napisał(a): Klasyczny
Składniki na Hummus
• 1 szklanka ciecierzycy
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka pasty tahini
• 1-2 łyżki soku z cytryny
• oliwa około 50 ml
Przygotowanie pasty Hummus:
1. Ciecierzycę płuczę, zalewam wodą i odstawiam do napęcznienia na noc.
2. Rano ciecierzycę gotuję przez około 2 godziny do czasu, aż będzie miękka.
3. Ciecierzycę przekładam do melaksera, dodaję obrany z łupin czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, pastę tahini i oliwę. Miksuję na jednolitą masę.
4. Hummus podaję z chlebkami lub bułką.
Hummus z pieczoną cebulą
Kolejna propozycja kolorystycznie do złudzenia przypominająca hummus klasyczny. Jednak w smaku pikantna i intensywna.
Składniki:
•240 g ciecierzycy ugotowanej,
•3 cebule (moje ważyły razem 300 g),
•kilka łyżek tahini czyli pasty sezamowej lub kilka łyżek sezamu (od biedy gomasio też da radę choć wtedy „hummus” będzie mniej sezamowy i gomasio dałabym max 2 łyżki),
•40 g oliwy,
•40 g wody,
•1 ząbek czosnku,
•sok z połowy cytryny,
•opcjonalnie: odrobina słodyczy w formie np. syropu klonowego lub daktylowego
Cebule upiec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Ostudzić. Zblendować wszystkie składniki. Jeśli używasz sezamu zamiast tahini to wcześniej zmiel go na pastę np. z oliwą. Proporcje regulować samodzielnie- według uznania. Jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w naszej diecie to warto użyć mniej oliwy, a więcej wody.
Pierwszy to przepis Olgi,a drugi nie pamiętam.Jak odnajdę stronę to podam bo kobita podała super tipy hummusa.
Ja robiłam właśnie z jej przepisu z rzodkiewka i szpinakiem.
Wprowadzając oczywiście Male ulepszenia
http://www.agamasmaka.pl/2016/07/jak-zrobic-hummus.html