Post: #354
Apfel-Zimt-Zupfbrot
![[Obrazek: Apfel-Zimt-Zupfbrot-ae5f040d87886b7d4e97...007801.jpg]](http://static1.essen-und-trinken.de/uploads/thumbnails/0066/00000000066/560/Apfel-Zimt-Zupfbrot-ae5f040d87886b7d4e97830f24f95b27_eut20161007801.jpg)
skladniki na ok. 10 porcji
ciasto drozdzowe:
300 ml lekko cieplego mleka
30 g drozdzy
1 lyzeczka cukru
500 g maki
1,5 lyzeczki soli
75 g masla
nadzienie:
6 lyzek syropu klonowego (Ahornsirup)
2 lyzki cukru
50 g migdalow
2 lyzki brazowego cukru
1/2 lyzeczki cynamonu
1,5 kwaskowatego jablka
120 g zimnego masla
sposob przygotowania:
____
Smacznego!
http://www.essen-und-trinken.de/rezept/442833/apfel-zimt-zupfbrot-.html
A tutaj jest video jak wykonac (szczegolnie pokroic i ulozyc w foremce) -
![[Obrazek: Apfel-Zimt-Zupfbrot-ae5f040d87886b7d4e97...007801.jpg]](http://static1.essen-und-trinken.de/uploads/thumbnails/0066/00000000066/560/Apfel-Zimt-Zupfbrot-ae5f040d87886b7d4e97830f24f95b27_eut20161007801.jpg)
skladniki na ok. 10 porcji
ciasto drozdzowe:
300 ml lekko cieplego mleka
30 g drozdzy
1 lyzeczka cukru
500 g maki
1,5 lyzeczki soli
75 g masla
nadzienie:
6 lyzek syropu klonowego (Ahornsirup)
2 lyzki cukru
50 g migdalow
2 lyzki brazowego cukru
1/2 lyzeczki cynamonu
1,5 kwaskowatego jablka
120 g zimnego masla
sposob przygotowania:
- Pokruszone drozde i cukier wymieszac w lekko cieplym mleku.
- Wymieszac make z sola, dodac maslo i rozpuszczone w mleku drozdze.
- Za pomoca mixera wyrobic ciasto na gladka mase, odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na 30 min. do wyrosniecia.
- Syrop klonowy z cukrem podgrzac na patelni, az cukier sie rozpusci, dodac migdaly i karamelizowac ok. 2 minut, po czym studzic na papierze do pieczenia, zimne posiekac na kawalki.
- Wymieszac brazowy cukier z cynamonem.
- Jablka pokroic w drobna kosteczke.
____
Smacznego!
http://www.essen-und-trinken.de/rezept/442833/apfel-zimt-zupfbrot-.html
A tutaj jest video jak wykonac (szczegolnie pokroic i ulozyc w foremce) -
Ciasto bardzo dobre, ale zamiast swiezych drozdzy uzylabym bezpieczniejszych, czyli suszonych, bo pomimo dokladnego wykonania, mam wrazenie, ze smak drozdzy pozostal, co nie powinno miec miejsca.
- Zamiast zimnego masla, uzylabym o temp. pokojowej, pozwalajacego sie rozsmarowac, tak jak na video.
- Zamiast jablka pokrojonego w kosteczke (zle sie kroi, jablka wylatuja) lepiej uzyc startego na grubych oczkach, albo gestego przecieru jablkowego ze sloika. Podobnie z migdalami, lepiej skaramelizowac juz siekane migdaly, przy czym zmniejszylabym ilosc cukru i syropu o 1/3, natomiast mozna spokojnie zwiekszyc ilosc cynamonu..
- A, i jeszcze jedno, z 500 g maki wychodzi spora porcja, wg mnie orientacyjnie na min. 4 osoby+.
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.