Post: #352
Eiweisbrot, chleb bialkowy z minimalna iloscia maki
![[Obrazek: 16683189_1227047887385658_19822914_n.jpg...e=589CD6DD]](https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/16683189_1227047887385658_19822914_n.jpg?oh=2b8c5682d64117e5deab165d3debb696&oe=589CD6DD)
foto: ychna
skladniki na 1 chleb:
100 g szrotu siemia lnianego (Leinsamen)
100 g zmielonych migdalow
50 g otrebow pszennych (Weizenkleie)
2 lyzki pelnoziarnistej maki orkiszowej (Dinkelvollkornmehl)
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 lyzeczka soli
300 g chudego twarozku (Magerquark)
6 bialek (jaja)
slonecznik lub ziarna dynii do posypania
Wszystkie skladniki wymieszac za pomoca mixera na gladka mase.
Silikonowa forme wyplukac zimna woda, przelozyc mase.
Posypac ziarnami.
Nagrzac piekarnik i piec ok. 50 min. w temp. 175° Ober-Unten-Hitze lub 150° Umluft - na zlocisto-brazowy kolor.
Chleb pozostawic w formie na 10-15 min., po czym ostroznie wyjac.
zdjecie po upieczeniu
![[Obrazek: 16683189_1227047887385658_19822914_n.jpg...e=589CD6DD]](https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/16683189_1227047887385658_19822914_n.jpg?oh=2b8c5682d64117e5deab165d3debb696&oe=589CD6DD)
foto: ychna
skladniki na 1 chleb:
100 g szrotu siemia lnianego (Leinsamen)
100 g zmielonych migdalow
50 g otrebow pszennych (Weizenkleie)
2 lyzki pelnoziarnistej maki orkiszowej (Dinkelvollkornmehl)
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 lyzeczka soli
300 g chudego twarozku (Magerquark)
6 bialek (jaja)
slonecznik lub ziarna dynii do posypania
Wszystkie skladniki wymieszac za pomoca mixera na gladka mase.
Silikonowa forme wyplukac zimna woda, przelozyc mase.
Posypac ziarnami.
Nagrzac piekarnik i piec ok. 50 min. w temp. 175° Ober-Unten-Hitze lub 150° Umluft - na zlocisto-brazowy kolor.
Chleb pozostawic w formie na 10-15 min., po czym ostroznie wyjac.
zdjecie po upieczeniu
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.