Post: #327
Kartoffelpürre auf orientalische Art
dla 2 osob:
300 g kartofli
150 g marchewki
75 ml soku pomaranczowego
ew. mleko lub smietanka
1,5 lyzki Tahin (pasty sezamowej, np. z Edeki)
1 zabek czosnku starty z sola
kminek (Cumin)
sol, pieprz
do dekoracji: natka pietruszki, gerösteter Sesam
Kartofle i marchew pokroic w kostke i osolone ugotowac do miekkosci.
Zmiksowac lub przepuscic przez Kartoffelpresse, dodac mleko lub smietane celem uzyskania pozadanej konsystencji.
Przyprawic i udekorowac.
ostroznie z Tahin, pasta ma lekko gorzkawy smak.
Zrodlo:
http://www.chefkoch.de/rezepte/1864711302445264/Kartoffelpueree-auf-orientalische-Art.html
dla 2 osob:
300 g kartofli
150 g marchewki
75 ml soku pomaranczowego
ew. mleko lub smietanka
1,5 lyzki Tahin (pasty sezamowej, np. z Edeki)
1 zabek czosnku starty z sola
kminek (Cumin)
sol, pieprz
do dekoracji: natka pietruszki, gerösteter Sesam
Kartofle i marchew pokroic w kostke i osolone ugotowac do miekkosci.
Zmiksowac lub przepuscic przez Kartoffelpresse, dodac mleko lub smietane celem uzyskania pozadanej konsystencji.
Przyprawic i udekorowac.

Zrodlo:
http://www.chefkoch.de/rezepte/1864711302445264/Kartoffelpueree-auf-orientalische-Art.html
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.