Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Po 40 strach ma jeszcze większe oczy?
(20-03-2019, 22:56)fiscus napisał(a): Mozna,ale mi sie juz nie chce.Ide spac.

Dobranoc Smile

no ladnie
popatrze na mecz Undecided 

Dobranoc Shy
Bądź twardy i czesaj się nabok ( w miarę możliwości )

20-03-2019, 23:02

(20-03-2019, 22:50)herbiherb napisał(a): z moich wyliczen wynika ze mozna pisac normalnie
bezpanskie te forum jakiejs Confused
Witoldpoza kolorem to chiba nie za bardzo jest aktywny Tongue
no ale jak to sie mowi ,dajmy mu szanse sie wykazac Big Grin
jak nie to bedziemy stosowac metode Ferdydurke Cool

A co to za wyliczenia?

Ja poczytałam gazetę, Orban prawie na wylocie, populisci z prawej strony właśnie zamierzają przejąć europejski parlament a rusko- amerykanska zorganizowała rosyjska paradę LGBT w USA Big Grin napisała jest chyba ciekawa książkę i chyba sobie ja kupię ;-)

Pójdę śladem Fiscus a na posty z poprzedniej strony, odpisze jutro

Dobranoc wszystkim ;-)
20-03-2019, 23:08

Dzień dobry,
stara chyba już jestem, bo się obudzilam prawie 2 godziny wczesniej niz budzik nastawiony Sad

Jest takie polskie powiedzenie:
Czego się mały Jaś nie nauczył tego Jan nie będzie umiał

Niestety...ale jest sporo prawdy w tym powiedzeniu.
Pisze niestety, bo sama jestem zwolennikiem uczenia się przez całe życie. I to uczenia się wszystkiego.
Prawda jest jednak taka, że dziecko uczy się szybko, a czym człowiek starszy tym to idzie wolniej.
Zarówno jeśli chodzi o przyswajanie nowej wiedzy jak i o różnego rodzaju umiejętności.
Dziecko upadnie kilka razy ucząc się jeździć na rolkach, wstanie jeszcze szybciej niż upadło i za 2-3 dni będzie śmigać bez problemu.
Dorosły jak runie na ziemię to pół godziny minie nim się podniesie. Często przy pomocy innych. A jak ma pecha to jeszcze skończy się to kończynami w gipsie.
Ale trzeba próbować!
Wszystkiego na co ma się ochotę, niezależnie od wieku.
Ochraniacze na wszystko co się da i...heja!

Powodzenia życzę Smile
21-03-2019, 07:53

Egle , kogo z ta latarka wyslesz?
Wink
21-03-2019, 12:07

Czesc dziewczyny i chlopcy Big Grin

Na schudniecie poza piruetami na rolkach jest wykluczenie z diety miesa.
Od trzech miesiecy nie jadam chleba i miesiwa. I pije sobie smothi   Big Grin
 Nie wszyscy o tym wiedza,bo i po co,przeciez ,to moja sprawa. I jak na złość znajomy przyniósł mi,wątróbkę z dzika.
Nie bardzo wiem co z tym zrobić,google ma tyle przepisów a ja nigdy w życiu czegoś takiego nie jadlam,co dopiero mowiac o gotowaniu. Ktos ma z was sprawdzony przepis? Czy moze oddac watrobke sasiadce,bo ona ma kota ? Big Grin

ps: sorry Egle,ze o żarciu na twoim temacie napisalam,ale potrzebuje pomocy  Big Grin
21-03-2019, 16:13

Cześć i czołem, trochę zagoniona jestem ;-)

Unka z latarka wyślę... psa rzecz jasna a o kim myślałaś ? ;-)

Ficpscus nie mam pojęcia co zrobić. Wątróbka, ale jak nie jesz mięsa, to może skorzystaj z tej rady z koszem na śmieci? Tak serio może w necie coś znajdziesz?

Jak już spróbujesz to koniecznie daj znać, jak smakowało i co z tym zrobiłaś :-)

Na moim temacie możesz pisać o wszystkim, wiec nie krępuj się, ileż można o rolkach Big Grin
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • fiscus
21-03-2019, 18:10

Zrobilam te watrobke.Poszperalam w przepiach i wyszlo calkiem,calkiem.
Ponoc nie potrzebnie namoczylam ja w mleku,bo w miedzy czasie zadzwonilam do swojego wątrobkowego darczyncy i on twierdzi,ze zadnego namaczania nie potrzebuje ( watrobka  Big Grin),bo byla sparzona.Na moje oko to,ona byla surowa.
Smakowala mi, moze dlatego,ze dlugo nie jadlam miesa. To wszystko wina jest programu tv pt; "Wiem co jem".
Chleba i bulek nie rusze juz do konca swoich dni  Big Grin
Kiedy w tym programie powiedzieli,ze do pieczywa dodaje sie przetwozona sierść zwierzęcą ,to zwymiotowalam.Fuj  Big Grin
21-03-2019, 21:16

Szkoda, że tak późno. Wątróbka smakuje wyśmienicie, jeżeli odrzeć ją z błony. Tego błyszczącego czegoś na powierzchni. Potem można kroić w plastry, otoczyć mąką i smażyć krótko na dobrym ogniu. będzie z zewnątrz chrupka i wewnątrz soczysta.Solić po usmażeniu. Do niej pasuje ogóreczek małosolny.
Palce lizać... Smile
21-03-2019, 21:26

(21-03-2019, 21:16)fiscus napisał(a): Zrobilam te watrobke.Poszperalam w przepiach i wyszlo calkiem,calkiem.
Ponoc nie potrzebnie namoczylam ja w mleku,bo w miedzy czasie zadzwonilam do swojego wątrobkowego darczyncy i on twierdzi,ze zadnego namaczania nie potrzebuje ( watrobka  Big Grin),bo byla sparzona.Na moje oko to,ona byla surowa.
Smakowala mi, moze dlatego,ze dlugo nie jadlam miesa. To wszystko wina jest programu tv pt; "Wiem co jem".
Chleba i bulek nie rusze juz do konca swoich dni  Big Grin
Kiedy w tym programie powiedzieli,ze do pieczywa dodaje sie przetwozona sierść zwierzęcą ,to zwymiotowalam.Fuj  Big Grin

Chlebek często pieke sama i nie dlatego, ze oglądałyśmy ten sam program, ale zwyczajnie czasem lubie.

Watrobki nigdy nie moczę w mleku, zawsze jest dobra, choć dawno nie robiłam, bo nie wszyscy w domu lubią, a gotować dwa obiady, to robota głupiego.

Ja wczoraj oglądałam progra, o E407 karagen czy jakos tak... zaraz potem poszłam przegląd lodówki zrobić ;-)
21-03-2019, 21:46

Gdybym była w posiadaniu dobrego przepisu na chleb,to też piekłabym sama.
Dobranoc Smile
21-03-2019, 23:21

O tej siersci juz kiedys slyszalam , ale chyba dobre piekarnie tego nie robia Huh
O watrobce nawet nie chce myslec Big Grin , chociaz kiedys to jadlam .

Ok..pies z latarka ..no jak moglam na to nie wpasc Big Grin
22-03-2019, 10:09

(21-03-2019, 23:21)fiscus napisał(a): Gdybym była w posiadaniu dobrego przepisu na chleb,to też piekłabym sama.
Dobranoc Smile

Kiedyś piekłam chleb sama.
Jak napisałam o tym na forum to wszystkowiedzący wyśmiał mnie, twierdząc że w Brotbackautomat von Aldi i z Brotmischung nie może wyjść nic dobrego.
A ja piekłam chleb w piekarniku z mąki vollkorn z dodatkiem różnych otręb sezamu, chia i co tam mi do głowy przyszło. To był chleb na zakwasie.
Kiedyś nie dokarmiłam zakwasu i jakoś tak przestałam to pieczenie. Ale myślę o tym żeby wyhodować nowy i znowu zacząć piec własny zdrowy chleb, bez włosów i innych świnstw
22-03-2019, 10:54

(22-03-2019, 10:54)Słoninka napisał(a):
(21-03-2019, 23:21)fiscus napisał(a): Gdybym była w posiadaniu dobrego przepisu na chleb,to też piekłabym sama.
Dobranoc Smile

Kiedyś piekłam sama chleb. Jak napisałam o tym na forum to wszystkowiedzący wyśmiał mnie, twierdząc że w Brotbackautomat von Aldi i z Brotmischung nie może wyjść nic dobrego.
A ja piekłam chleb w piekarniku z mąki vollkorn z dodatkiem różnych otręb sezamu, chia i co tam mi do głowy przyszło. To był chleb na zakwasie.
Kiedyś nie dokarmiłam zakwasu i jakoś tak przestałam to pieczenie. Ale myślę o tym żeby wyhodować nowy i znowu zacząć piec własny zdrowy chleb, bez włosów i innych swinstw

Ja pieke na drożdżach, ale przymierzam się do zakwasu,

Słoninka jaki masz przepis na zakwas?

(22-03-2019, 10:09)Unka napisał(a): O tej siersci juz kiedys slyszalam , ale chyba dobre piekarnie tego nie robia Huh
O watrobce nawet nie chce myslec Big Grin , chociaz kiedys to jadlam .

Ok..pies z latarka ..no jak moglam na to nie wpasc Big Grin

NIE CHCESz Unka wiedzieć, co robią w piekarniach... choć czywiscie z pewnością nie w każdej... kiedyś koleżanki facet pracował jako piekarz, po jego opowieściach tez długo pieczywa nie jadłam....
22-03-2019, 11:52

Egle, zakwas miałam z Polski od siostry, a ona tez od kogoś. Tylko musiałam go dokarmiać.
Ponoć wychowanie jest proste, w internecie są przepisy.
Ale jeszcze się za to nie zabrałam .. Sad

https://smakowitychleb.pl/porada/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
Z tego przepisu widać, ze trochę cierpliwości trzeba mieć. ..Wink
Ale...jak się ją wykaże, to po 5 dniach zakwas jak malowany! Smile
22-03-2019, 13:19

Siemka kobitki

wpadlem tylko na chwilke,bo widze ze o pieczeniu chleba rozmowa sie toczy Shy a to chiba nic dla mnie ,chyba z dziesiec lat minelo jak chleb pieklem...
przypomne tylko ze dzisiaj miedzynarodowy dzien wody
wiec prosze oszczedzac wode Angel
pijcie wino ,piwo inne plyny nawet bimber Tongue
ale na litosc boska oszczedzajcie wode Tongue

ps.w tym przepisie sloninki nic nie pisza o jakis siersci Huh

psII

jutro dzien windy Idea to sie bedzie dzialo,juz sie ciesze Big Grin

22-03-2019, 22:37

Jak wam siersc potrzebna , to ja nadal kota mam...jeszcze Big Grin
22-03-2019, 22:53

(22-03-2019, 22:53)Unka napisał(a): Jak wam siersc potrzebna , to ja nadal kota mam...jeszcze Big Grin

nie wiem czy przyuwazylas, ale chiba mam troche wiecej siersci Cool tylko nie wiem,
czy taka krecona sie nadaje hm.... 

22-03-2019, 23:00

Ja tez nie wiem Herbi , ale taka krecona moze byc zbyt widoczna .
22-03-2019, 23:16

Nadaje się, już widzę jak hitem są bułki w grzywce własnej albo chleb na warkoczu Big Grin

Herbi może będziesz obrzydle bogaty Big Grin

Sloninka, dzięki, jutro zaczynam przygodę z zakwasem :-)
23-03-2019, 22:35

Bułeczki z loczkami,fuj Big Grin

Sloninka,ten twoj przepis wymaga duzo cierpliwosci. Moze poszukam innego,krótszego..

Egle,masz juz te rolki,bo pogoda jest idealna na jazde. Smile

Zaraz wybieram sie do nowo otwartego irlandzkiego pubu,pisac juz dzis nie bede  Big Grin
milego dnia wszystkim zycze,
24-03-2019, 15:26

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości