![[Obrazek: wpss20crc.png]](http://nasze-niemcy.pl/wrzucaniezdjec/images/wpss20crc.png)
Kostka królowej.
masa
•6 żółtek (białka można zamrozić i wykorzystać kiedy indziej np. do bezy)
•2 szklanki mleka
•1 szklanka śmietany kremówki
•150g cukru
•cukier waniliowy
•1 pełna łyżka mąki pszennej
•3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
•200g masła w temp. pokojowej
ponadto
•duże opakowanie herbatników
•250g serka mascarpone
•2-3 łyżki nutelli
Wykonanie:
Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Ma powstać aksamitny budyń.
Masło miksujemy do białości i stopniowo dodajemy wystudzony już budyń.
Blaszkę wykładamy folią aluminiową bądź papierem do pieczenia. Na dnie układamy ściśle herbatniki. Wykładamy połowę kremu. Teraz układamy kolejną warstwę ciastek , a na nie resztę masy. Znów układamy warstwę herbatnikową. Na koniec smarujemy masą nutellową, która powstaje z wymieszania mascarpone z nutellą.
Całość posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin