![]() |
Na Słodko ! ;) - Wersja do druku +- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl) +-- Dział: Kobieta i dziecko (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-kobieta-i-dziecko_8) +--- Dział: Kącik kulinarny (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-kacik-kulinarny_1276) +--- Wątek: Na Słodko ! ;) (/Watek-na-slodko_186) Strony:
1
2
|
Na Słodko ! ;) - andzelina - 10-04-2013 ![]() Kuleczki kokosowe Składniki: biszkopty okrągłe 300g słodkiej śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 100g kokosu 1 szklanka mleka Sposób przygotowania: Śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Mleko lekko ciepłe nalać do miseczki. Biszkopt zanurzyć na krótko w mleku (1-2 sekundy). Na biszkopt nałożyć bitą śmietanę i przykryć drugim biszkoptem również namoczonym w mleku. Całość obtoczyć w kokosie. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godz., aby biszkopty całe zmiękły. - andzelina - 13-04-2013 ![]() 3bit bez pieczenia Masa budyniowa 0,5 l mleka kostka margaryny (może być też masło) 3/4 szklanki cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki kartoflanki Masa śmietanowa 750 ml śmietany kremówki 30% 3 śmietan-fixy 3 łyżeczki cukru żelatyna + puszka masy krówkowej (kajmak) + 500 g herbatników + 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 1. Przygotowujemy masę budyniową. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją. Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy. 2. Na blaszce układamy warrstwę herbatników. Smarujemy je masą krówkową (jeśli jest za twarda, podgrzewamy na ogniu) i przykrywamy następną warstwą herbatników. Teraz wykładamy masę budyniową i znów przykrywamy ją herbatnikami. Taką blaszkę włożyłam na noc do lodówki, a rano ubiłam śmietanę, dodałam śmietan-fixy, cukier i żelatynę i wyłożyłam masę śmietanową na herbatniki. Można od razu zrobić całość i zajadać się, ale lepiej żeby herbatniki zrobiły się bardziej miękkie. Na wierzch trzemy gorzką czekoladę. - asiulek1589 - 15-04-2013 Ale smakowicie te pysznosci wygladaja <jupi> jutro sie biore za pieczenie <krol> - andzelina - 17-04-2013 pochwal się co zrobiłaś i czy Ci smakowało ![]() - asiulek1589 - 22-04-2013 Hej ![]() Zrobilam te kuleczki kokosowe i byly wysmienite <jupi> - andzelina - 22-04-2013 fajnie ![]() Jeśli Ty masz jakiś fajny przepis, to napisz go... Chętnie zrobię ![]() - editwil - 14-07-2013 ja mam przepis na ciasto Shrek ![]() * Biszkopt * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 5 łyżek mąki zwykłej * 1 budyń śmietankowy lub waniliowy * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki oleju * Masa 1 * 1 duża1butelka soku Kubuś lub podobny * 4 budynie śmietankowe * cukier do smaku * Masa 2 * 500ml śmietany 30% * 2 galaretki cytrynowe * 2-3 paczki Delicji * 3 galaretki truskawkowe Jak zrobić? Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy ubijając cukier i żółtka i olej. Na koniec lekko mieszając dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt. Masa1 Na soku Kubuś ugotować budynie, gdy lekko przestygnie jeszcze ciepły wyłożyć na biszkopt.Gdy ostygnie układamy na budyniu Delicje. Masa2 2 galaretki rozpuszczamy w 1 szkl.wody i studzimy.Śmietanę ubijamy i dodajemy ostudzoną galaretkę - ubijamy i wylewamy na Delicje schładzamy. Na wierzch zalewamy tężejącą czerwoną galaretkę - 3 galaretki rozpuszczamy w 4 szkl gorącej wody. ( chciałam dodać zdjęcie ale nie wiem jak, mam w kompie a nie z internetu) Tu jeszcze ten sam przepis w innej odsłonie ![]() Składniki na ciasto Shrek: * Upiec biszkopt z 5 jaj * 1 sok Pysio w kolorze zielonym * 3 budynie śmietankowe * 4 galaretki zielone (agrestowe lub kiwi) * 0,5 l śmietany 30 % * 2 paczki delicji Wykonanie: Przed właściwym wykonaniem ciasta Shrek pieczemy klasyczny biszkopt z 5 jajek, nie musi być wysoki. Rozpuszczamy 2 galaretki w szklance wody, a drugie 2 galaretki w 0,5 l wody. Uwaga: nie doprowadzamy do stężenia. Teraz przystępujemy do gotowania budyniu, który będziemy gotować na soku Pysio w kolorze zielony jak Shrek. Po ugotowaniu lekko studzimy a następnie wylewamy na upieczony zimny biszkopt w formie. Wygładzamy i na masą budyniową układamy rzędami dowolne delicje. Śmietanę ubijamy na sztywną pianą do której pod koniec dodajemy rozpuszczoną galaretkę w szklance wody, mieszamy na gładką masę i wylewamy na delicje. Na wierzch ciasta Shrek wylewamy zieloną galaretkę rozpuszczoną z 0,5 l wody. - andzelina - 14-07-2013 jak piszesz wiadomość to pod ramką od teksty masz na szaro napisane "kliknj, aby dodać zdjęcie do wiadomości" ![]() wklej je, bo jestem ciekawa jak to wygląda ![]() ![]() - andzelina - 14-07-2013 niezły jest ![]() ![]() ![]() - editwil - 14-07-2013 o już mam ![]() ![]() ![]() A ten shrek jest o tyle fajny że można dowolnie modyfikować i wychodzi taki duży jak tort ![]() - andzelina - 14-07-2013 editwil napisał(a):o już mamja właśnie też lubię popatrzeć sobie na zdjęcie ![]() ![]() - fabek - 10-10-2013 ![]() - ychna - 19-01-2014 Mam Was !! Ciasto jogurtowe: * 340g mąki, * 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez obaw, dzięki jogurtowi w ogóle go nie czuć), * 2 całe, duże jajka, * 80g cukru (zastapilam Stevia) * pół szklanki oleju, (wole maslo) * 300g jogurtu naturalnego A teraz część najlepsza: przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia. Przekładamy do formy (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą), układamy dowolne owoce (truskawki), posypujemy kruszonką i do pieca na ok. 50 minut (170-180 stopni). - fabek - 20-01-2014 Zrobiła byś fotkę tego swojego cuda i pokazała mi i innym jak to się prezentuje ![]() - ychna - 24-01-2014 Nastepnym razem, bo na wpöl zamrozone truskawki zrobily z mojego ciasta zakalca..-nie powiem, smakiem przymominal sernik i sladu po nim nie ma ! <lol2> RE: Na Słodko ! ;) - Anita - 10-01-2015 Ciasto szrek jest rewelacyjne... Polecam. RE: Na Słodko ! ;) - I.monia - 11-01-2015 Właśnie upiekł się mój "Jabłecznik z polewą lukrową" bardzo proste i szybkie ciasto ![]() RE: Na Słodko ! ;) - Jamaica - 15-07-2016 Mus czekoladowy: Avocado, mango, banan i lyzeczka kakao - zmiksowac. mozna dodac 2-3 daktyle suszone. RE: Na Słodko ! ;) - roberti - 16-10-2017 ja dziś robie naleśniki z nadzieniem orzechowym i śmietaną, jak ktoś zainteresowany to wkleję przepis ^^ RE: Na Słodko ! ;) - Aurora - 16-10-2017 To ja poproszę o przepis, Robert. |