Majami
Użytkownik
- Postów: 1,926
- Dołączył: 05-05-2017
Ferdydurke
Umyc kasztany i naciąc nożem na krzyż od strony białej plamki. Upiecz w piekarniku 200 stopni- 15 minut. Obierz kasztany łupinek i skórki. Podsmaż na maśle 2-3 minuty. Potem zmieszaj z nadzieniem jabłkowo ziołowym i wsadż gesi w dupsko 
Podobno smakuje wybornie.
Jak sie nie uda to ratuj się w Kolonii w hotelu Exelsior ( cała to koszt jakiś 180-200 euro), tam robia ją wybornie i masz na to moje słowo .
Na biednego nie trafiło
ps: proszę nie chlac calvadosu przeznaczonego do farszu
•
Anita
- Postów: 2,627
- Dołączył: 11-07-2013
Dobry jest ten ser.
Ja osobiście wole swój własny 
Malo kupuje przetworzonych rzeczy.
•
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
"Swoj wlasny" ser ze "swojego wlasnego" mleka ??
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
Anita
- Postów: 2,627
- Dołączył: 11-07-2013
Tja napisz jeszcze ,ze z własnego cyca  .
Kupione od Bauera,od piknej mućki
2 użytkowników lubi ten post:2 użytkowników lubi ten post
• Diego10, ychna
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
Ja tam nie wiem  dlatego pytam !
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
Zupa pierogowo-kartoflana
_____________
kiedy czasami slyszalam w Tv, zeby nie wylewac wody z ryzu czy makaronu, czy kartofli.. nie budzilo to we mnie zadnego zainteresowania. Ale, teraz cos mnie natchnelo i na wodzie, w ktorej gotowalam ruskie pierogi zrobilam kartoflanke,
malo tego, jak zawsze wyrzucalam ogonki natki pietruszki, czy kopru (co za marnotrastwo) - teraz wrzucilam je do garnka
i potem zostaly zmiksowane z czescia zupy, ktora w ten sposob zageszczam. Oprocz tradycyjnych przypraw dodalam kurkumy, o ktorej jeszcze czesto zapominam, zupeczka przepyszna, juz nigdy nie wyleje wody, na ktorej wczesnie cos gotowalam.
Polecam wyprobowac.
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
ferdydurke
Użytkownik
- Postów: 3,846
- Dołączył: 25-12-2013
•
Majami
Użytkownik
- Postów: 1,926
- Dołączył: 05-05-2017
Ja bym zrobiła tak jak wspomniałes , częsc posiekała i czesc w całosci.
•
Majami
Użytkownik
- Postów: 1,926
- Dołączył: 05-05-2017
Małże i białe wino. Przyrządzone w domu.
•
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
Tzw. Brühe mozna niewielkim nakladem zrobic samemu, najwazniejsze, ze bez zadnych nieciekawych dodatkow, znam tez wersje z bardzo duza ilosci soli (konserwuje) lub mrozona, ale w sproszkowanej postaci najbardziej do mnie przemawia,
Gemüsebrühe-Pulver
Zutaten für etwa 500 g Pulver:
Das Suppengemüse waschen, putzen und portionsweise mit einer Küchenmaschine möglichst klein häckseln (in Würfelchen von etwa einem halben Zentimeter Kantenlänge).
Backofen auf 80 Grad vorheizen.
Nun die Gemüsemasse etwa fingerdick auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech streichen. Etwa 8 Stunden trocknen, dabei zwischendurch immer wieder kurz die Ofenklappe öffnen (oder einen kleinen Spalt geöffnet lassen).
Das getrocknete Gemüse anschließend noch einmal zermörsern. In ein luftdicht schließendes Schraubglas füllen.
http://www.ndr.de/ratgeber/kochen/rezepte/rezeptdb6_id-11155_broadcast-1530_station-ndrtv.html
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
Majami
Użytkownik
- Postów: 1,926
- Dołączył: 05-05-2017
Dzisiaj Quiche Lorraine .
Na jutro barszcz ukraiński gotowy.
•
Anita
- Postów: 2,627
- Dołączył: 11-07-2013
2 użytkowników lubi ten post:2 użytkowników lubi ten post
• fabek, uzi80
uzi80
- Postów: 773
- Dołączył: 19-09-2015
(15-11-2017, 21:06)Anita napisał(a): Placek po węgiersku.
Klasyka  .
•
Majami
Użytkownik
- Postów: 1,926
- Dołączył: 05-05-2017
Ferdydurke
Kolejny typ na nadzienie z gęsi to pieczona cebula ( w całosci ) i ziemniaki ( tez w całosci ) do tego dodać nadzienia z watróbek ( tak jak na pasztet )
Nie próbowałam , widziałam to w tym tygodniu w TV , Gesslerowa to robiła.
Ja dziś klasyka robie, piersi Barberie ente mit orangensauce. Mam nadzieje że zostanie troche bo na jutro planuje pastrami z tej piersi.
•
Anita
- Postów: 2,627
- Dołączył: 11-07-2013
Jak przystało na sobotę ,to to,co Ślązacy zamiast krwi maja w organizmie .
•
Diego10
Użytkownik
- Postów: 1,064
- Dołączył: 02-05-2014
•
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
Smiecicie, smiecicie paniony, zgadki pietro wyzej!
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
Anita
- Postów: 2,627
- Dołączył: 11-07-2013
Nie piwo....
1 użytkownik lubi ten post:1 użytkownik lubi ten post
• ychna
Anita
- Postów: 2,627
- Dołączył: 11-07-2013
Goloneczka na zasmażanej kapuście,zapiekane ziemniaki...
Typowo po staropolsku
•
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
Skromnie, kartofelki ze sledziem w sosie smietanowo-jogurtowym (wlasnej roboty).
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
|