Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na Obiad ! ;)
Post: #501
Ferdydurke
Umyc kasztany i naciąc nożem na krzyż od strony białej plamki. Upiecz w piekarniku 200 stopni- 15 minut. Obierz kasztany łupinek i skórki. Podsmaż na maśle 2-3 minuty. Potem zmieszaj z nadzieniem jabłkowo ziołowym i wsadż gesi w dupsko Big Grin
Podobno smakuje wybornie.
Jak sie nie uda to ratuj się w Kolonii w hotelu Exelsior ( cała to koszt jakiś 180-200 euro), tam robia ją wybornie i masz na to moje słowo .
Na biednego nie trafiło Tongue

ps: proszę nie chlac calvadosu przeznaczonego do farszu Big Grin
07-11-2017, 11:23
Cytuj

Post: #502
Dobry jest ten ser.
Ja osobiście wole swój własny Smile
Malo kupuje przetworzonych rzeczy.
08-11-2017, 00:20
Cytuj

Post: #503
"Swoj wlasny" ser ze "swojego wlasnego" mleka ??  Big Grin
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
08-11-2017, 00:32
Cytuj

Post: #504
Tja napisz jeszcze ,ze z własnego cycaSmile.
Kupione od Bauera,od piknej mućki Smile
[-] 2 użytkowników lubi ten post:
  • Diego10, ychna
08-11-2017, 00:38
Cytuj

Post: #505
Ja tam nie wiem  Big Grin dlatego pytam !  Wink
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
08-11-2017, 00:45
Cytuj

Post: #506
Zupa pierogowo-kartoflana  Smile
_____________
kiedy czasami slyszalam w Tv, zeby nie wylewac wody z ryzu czy makaronu, czy kartofli..  nie budzilo to we mnie zadnego zainteresowania. Ale, teraz cos mnie natchnelo i na wodzie, w ktorej gotowalam ruskie pierogi zrobilam kartoflanke,
malo tego, jak zawsze wyrzucalam ogonki natki pietruszki, czy kopru (co za marnotrastwo) - teraz wrzucilam je do garnka
 i potem zostaly zmiksowane z czescia zupy, ktora w ten sposob zageszczam. Oprocz tradycyjnych przypraw dodalam kurkumy, o ktorej jeszcze czesto zapominam, zupeczka przepyszna, juz nigdy nie wyleje wody, na ktorej wczesnie cos gotowalam.
Polecam wyprobowac. 
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
08-11-2017, 21:58
Cytuj

Post: #507
(07-11-2017, 11:23)Majami napisał(a): Ferdydurke
Umyc kasztany i naciąc nożem na krzyż od strony białej plamki. Upiecz w piekarniku 200 stopni- 15 minut. Obierz kasztany łupinek i skórki. Podsmaż na maśle 2-3 minuty. Potem zmieszaj z nadzieniem  jabłkowo ziołowym i wsadż gesi w dupsko Big Grin
Podobno smakuje wybornie.
Jak sie nie uda to ratuj się w Kolonii w hotelu Exelsior ( cała to koszt jakiś 180-200 euro), tam robia ją wybornie i masz na to moje słowo .
Na biednego nie trafiło Tongue

ps: proszę nie chlac calvadosu przeznaczonego do farszu Big Grin
Jak się robi kasztany, to wiem. Smile 
Tip z podsmażeniem na masełku wypróbuje. Te jabłka też powinny się dobrze wkomponować.
Wpierw myślałem, że same kasztany mam dać. Wink
08-11-2017, 23:23
Cytuj

Post: #508
Ja bym zrobiła tak jak wspomniałes , częsc posiekała i czesc w całosci.
09-11-2017, 09:20
Cytuj

Post: #509
Małże i białe wino. Przyrządzone w domu.
12-11-2017, 09:41
Cytuj

Post: #510
Tzw. Brühe mozna niewielkim nakladem zrobic samemu, najwazniejsze, ze bez zadnych nieciekawych dodatkow, znam tez wersje z bardzo duza ilosci soli (konserwuje) lub mrozona, ale w sproszkowanej postaci najbardziej do mnie przemawia, 
Gemüsebrühe-Pulver

Zutaten für etwa 500 g Pulver:
  • 1,5 kg Suppengemüse
[Obrazek: suppengruen2_v-vierspaltig.jpg]
Das Suppengemüse waschen, putzen und portionsweise mit einer Küchenmaschine möglichst klein häckseln (in Würfelchen von etwa einem halben Zentimeter Kantenlänge). 

Backofen auf 80 Grad vorheizen. 

Nun die Gemüsemasse etwa fingerdick auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech streichen. Etwa 8 Stunden trocknen, dabei zwischendurch immer wieder kurz die Ofenklappe öffnen (oder einen kleinen Spalt geöffnet lassen). 

Das getrocknete Gemüse anschließend noch einmal zermörsern. In ein luftdicht schließendes Schraubglas füllen.

http://www.ndr.de/ratgeber/kochen/rezepte/rezeptdb6_id-11155_broadcast-1530_station-ndrtv.html
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
12-11-2017, 16:35
Cytuj

Post: #511
Dzisiaj Quiche Lorraine .
Na jutro barszcz ukraiński gotowy.
15-11-2017, 17:31
Cytuj

Post: #512
Placek po węgiersku.
[-] 2 użytkowników lubi ten post:
  • fabek, uzi80
15-11-2017, 21:06
Cytuj

Post: #513
(15-11-2017, 21:06)Anita napisał(a): Placek po węgiersku.

Klasyka Smile.
18-11-2017, 02:15
Cytuj

Post: #514
Ferdydurke
Kolejny typ na nadzienie z gęsi to pieczona cebula ( w całosci ) i ziemniaki ( tez w całosci ) do tego dodać nadzienia z watróbek ( tak jak na pasztet )
Nie próbowałam , widziałam to w tym tygodniu w TV , Gesslerowa to robiła.

Ja dziś klasyka robie, piersi Barberie ente mit orangensauce. Mam nadzieje że zostanie troche bo na jutro planuje pastrami z tej piersi.
18-11-2017, 11:00
Cytuj

Post: #515
Jak przystało na sobotę ,to to,co Ślązacy zamiast krwi maja w organizmie .Smile
18-11-2017, 12:43
Cytuj

Post: #516
Piwo?
18-11-2017, 13:56
Cytuj

Post: #517
Smiecicie, smiecicie paniony, zgadki pietro wyzej!  Tongue
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
18-11-2017, 15:20
Cytuj

Post: #518
Nie piwo....Smile
[Obrazek: wpss20nln.png]
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • ychna
18-11-2017, 16:57
Cytuj

Post: #519
Goloneczka na zasmażanej kapuście,zapiekane ziemniaki...
Typowo po staropolsku Smile
19-11-2017, 15:56
Cytuj

Post: #520
Skromnie, kartofelki ze sledziem w sosie smietanowo-jogurtowym (wlasnej roboty).
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
22-11-2017, 15:09
Cytuj



Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości