Majami
Użytkownik
- Postów: 1,926
- Dołączył: 05-05-2017
Widziałam na foci tego twojego black angusa , niczego sobie sztuka 
Teraz dla odmiany sie bedziesz objadać w Holland...powsinogo jedna 
Ogórkowa rozdałam . Dzisiaj mam zamówienie na nalesniki i watróbkę z cebuleczką....przesmradzają u mnie jak panny na wydaniu
1 użytkownik lubi ten post:1 użytkownik lubi ten post
• Krewetka
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
Szybkie i pyszne jedzonko, juz przetestowane!
https://www.facebook.com/pysznoscipl/videos/846910138807173/
Wczoraj natomiast byly kartofle z grilla
pokrojone w plastry, posmarowane cieniutko oliwa, gotowe w pare minut,
dodatek, grecki jogurt!
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
Majami
Użytkownik
- Postów: 1,926
- Dołączył: 05-05-2017
Dzis definitywnie szparagi.
•
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
Dzisiaj ma byc Spagetti z cukinia, chili, pinienkerne, Parmesan, skorka z cytryny,
wg przepisu angielskiej Gast-Mamy,
gotuje corka.
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
Krewetka
Użytkownik
- Postów: 79
- Dołączył: 11-05-2017
Rybki, rybki, rybki i jeszcze raz rybki.
Zarąbisty jest Kibbeling, tutaj w Holandii.
Smażony w cieście w głębokim tłuszczu.
Palce lizać
Nigdy nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.
Mark Twain
•
Majami
Użytkownik
- Postów: 1,926
- Dołączył: 05-05-2017
Tak rybki przede wszystkim.
U mnie był dorsz z suróweczką z młodej kapustki
•
Krewetka
Użytkownik
- Postów: 79
- Dołączył: 11-05-2017
Uwielbiam dorsza
Dorsz to właśnie Kibbeling.
Jutro idę do mojej ulubionej budy na tę rybkę!
Nigdy nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.
Mark Twain
•
Krewetka
Użytkownik
- Postów: 79
- Dołączył: 11-05-2017
Dziś z okazji Dnia Matki :
Makaron ziołowy własnej roboty, tagliatelle
Łosoś sous vide
Na deser tarta Oreo
Wykonanie - mój synuś kochany
Przyjemnego Dnia Mamy
Nigdy nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.
Mark Twain
•
Anita
- Postów: 2,627
- Dołączył: 11-07-2013
Dzis rozpieszczam podniebienie,a co
A na obiadek bylo
zapiekanka ziemniaczana,souvlaki, surówka z cukinii...
Hähnchen-Souvlaki
600 g Hähnche
1 Zitrone
2 Knoblauchzehen
2 EL Olivenöl
1 EL Oregano
1 TL Pfeffer
1/2 TL Salz
Surówka z cukini
• 1 kg cukinii młodej
• 1 ogórek wąż, mogą być dwa
• 2 cebule
• 3 ząbki czosnku
• 1 okazały pęczek koperku
• sól
• kolorowy pieprz mielony
• około 100 ml jogurtu naturalnego (u mnie sojowy)
• łyżka lub dwie oliwy
1. Cukinie myję, osuszam i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Tak samo postępuję z ogórkami.
2. Cebule obieram i szatkuję w bardzo drobna kostkę.
3. Koperek kroję.
4. Czosnek obieram i zgniatam w przeciskarce.
5. W misce mieszam cukinie, ogórka, cebule, koperek, sól i pieprz do smaku. Dodaję jogurt, oliwę i mieszam. Odstawiam surówkę na 15 minut i podaję. Lubię, gdy cukinie i ogórki puszczą trochę soku.
Z przepisu mojej kochanej Olga Smile
1 użytkownik lubi ten post:1 użytkownik lubi ten post
• ychna
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
Orientalna zupa pomidorowa, przepisu nie bede powielala, bo juz jest.
Anita, poprosze przepis na surowke z cukinii, samo chwalenie sie nie wystarczy! 
_____________
o, wstawilas, dzieki!  powiedz mi, czy mozna przygotowac dzien wczesniej, czy lepiej tuz przed podaniem?
4. Czosnek obieram i zgniatam w przeciskarce - profanacja czosnku! bladzisz kobieto, powiadam ci, bladzisz.. chyba, ze gotujesz dla niemilych gosci, to co innego..
Czosnek sieka sie nozem i dodatkowo szeroka strona noza miazdzy sie, aby uwolnic aromat, a nie jakas dziwna przeciskarka.. leniwa kobieto! prawdziwy kucharz mnie nauczyl..
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
Anita
- Postów: 2,627
- Dołączył: 11-07-2013
Ja nie używam przeciskarki bo z moimi stawami nie dałabym rady.
I nie profanuje wyhoduje...
Tak możesz jest dużo lepsza ponoć jak puści soki.
A kiedy to ja robiłam według przepisu? Jak miałam 10 lat
Co wyhoduję
1 użytkownik lubi ten post:1 użytkownik lubi ten post
• ychna
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
Anita
- Postów: 2,627
- Dołączył: 11-07-2013
Nieprawda.
Ychna ugotuj zupę z piecznych pomidorów na winie,a potem zapiecz ja w piekarniku z Mozarella.
Pychota!
•
Majami
Użytkownik
- Postów: 1,926
- Dołączył: 05-05-2017
Dzisiaj jedliśmy baranie flaki z Dureń.
1 użytkownik lubi ten post:1 użytkownik lubi ten post
• Krewetka
Anita
- Postów: 2,627
- Dołączył: 11-07-2013
Łosoś z sosem z kiszonych ogórków , pure ze szparag i marchewki , placuszki z cukinii.
1 użytkownik lubi ten post:1 użytkownik lubi ten post
• ychna
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
Surowka z cukini i ogorka, pierwsza klasa! Zmniejszylam ilosc cebuli, dodalam bardzo dojrzale awokado, odrobine swiezego soku z cytryny i posypalam delikatnym szczypiorkiem.
ps. kiedys zrobilam surowke i musialam ja wyrzucic, cebula byla gorzka jak piolun..  teraz sprawdzam, bo boje sie zapaskudzic danie..
Samo chwalenie sie zupa z pieczonych pomidorow nic mi nie da, ale, jakis przepis z pewnoscia ..
no! po to chyba jest ten watek, zeby pomagac slabszym kulinarnym wojownikom !
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
Anita
- Postów: 2,627
- Dołączył: 11-07-2013
Dziewczyno przecierz Ty dobrze wiesz,ze ja nie używam przepisów.
Co spróbuję to odtworzę.
2kg pomidorów pieczonych
Sok pomidorowy naturalny(bez konserwantów bo zepsują smak)
Ząbek pieczonego czosnku (w skórce)do zupy i do pieczenia pomidorów
1,5 szkl czerwonego wytrawnego wina.
Świeże zioła.
Podstawa zupy jest bulion warzywny (dużo selera)
Możesz ja podawać jako zupę krem z dowolnym serem i grzankami
Zepsuć śmietana :/
Nie polecam
Ja ja blenduje,posypuje mozzarella albo parmezanem i zapiekam w ten. 180 stopni kilka minut .Posypuję bazylia.
Pomidory podlewasz oliwa z oliwek i pieczesz.
Uwaga!
By zupa nie miała mocno winnego smaku wszystkie przyprawy i sok z pomidora dodaj jak wino odparuje.
Czy jeszcze jakieś pytania  ❓
1 użytkownik lubi ten post:1 użytkownik lubi ten post
• ychna
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
Nooo! Jak sie piecze pomidory? 
________
Juz cos znalazlam, nie lubie na pale gotowac nowych dan..
https://lepszysmak.wordpress.com/2012/09/13/zupa-z-pieczonych-pomidorow-z-winem/
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
Krewetka
Użytkownik
- Postów: 79
- Dołączył: 11-05-2017
Wczoraj nic nie jadłam na obiad.
Dopiero na kolację.
Dziś planuję babę grochową albo rybne pulpety zaszyte w baranie flaki.
Nigdy nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.
Mark Twain
•
Anita
- Postów: 2,627
- Dołączył: 11-07-2013
![[Obrazek: chlodnik.jpg]](http://www.simply-market.pl/simply/uploads/2015/04/chlodnik.jpg)
Składniki:
- ogórek zielony, 1 szt.
- rzodkiewka, 6 szt.
- kefir, 300 ml
- koperek, 2-3 łyżki
- szczypiorek, 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy schłodzoną śmietanę, kefir, szczypiorek i koperkiem i dokładnie mieszamy. Do smaku dodajemy pieprz i sól. Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu.
Za gorąco by stać przy kuchni.
2 użytkowników lubi ten post:2 użytkowników lubi ten post
• fabek, ychna
|