Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka
Która waszym zdaniem kuchnia jest smaczniejsza? Typowo polska czy typowo niemiecka? Które ewentualnie dania, przekąski i napoje są waszym zdaniem najlepsze pod tym względem? Jestem ciekawy waszej opinii na ten temat.
19-04-2017, 07:48

Poszłam z mężem do restauracji typowo polskiej ("chłopskie jadło"), bo chciałam, aby poznał polska kuchnie, aby ja posmakował i polubił.
Jakiez było moje zdziwienie (i jego tez), gdy okazało się, ze wszystkie typowo polskie potrawy on już jadł u siebie w domu! Są typowymi potrawami z Zagłębia Saary. Nie mógł się nadziwić skąd wzięły się w Polsce rolady wołowe, które znane są tylko w jego okolicy. Żeberka tez nie zrobiły na nim zadnego nowego wrażenia, ani gołąbki (Kohlroladen) itp.
Dlatego ja uważam, ze kuchnia polska i niemiecka są prawie identyczne. O różnicach mówiłabym w kuchni arabskiej, chińskiej, czy śródziemnomorskiej.
19-04-2017, 08:10

Akurat te dania które wymieniłaś można znaleźć w wielu kuchniach - to prawda. Ale takie potrawy jak pierogi, bigos i inne tego typu to typowo polskie i w Niemczech raczej niespotykane.
19-04-2017, 09:07

Kuchnia polska i niemiecka są bardzo podobne. Chociaż powiedziałabym, że jednak kuchnia polska jest o wieel bardziej różnorodna. Szczególnie jeśli pojedize się na wschód Polski ( z którego sama pochodzę). Wielu potraw jednak nie gotuje się w Niemczech.....
Zdarza mi się, ze mi ich trochę brakuje Wink
Polecam na przykład tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym:
http://profi.com.pl/dania-gotowe/#p,golabki-w-sosie-pomidorowym

Jeśli nie chcesz gotować to mozna przecież kupić gotowe.
19-04-2017, 10:08

Pierogi, to Multaschen pochodza z Chin. W Italii znane jako tortelliniSmile
W Rosji sie znane jak pierogi ziemniaczane, typowa rosyjska potrawa Wink

Jesli chodzi o bigos, to spotkalam sie w Austrii z typowa austracka potrawa Paradeiskraut bardzo przypominajaca nasz bigos Wink

Juz nie wspomne o tym, ze okreslenie Kraut pochodzi od kapusty kiszonej i jest przezwiskiem Niemcow...

Podsumowujac:

Wszyscy przejeli potrawy od sasiadow i dolozyli swoje regionalne przyprawy ew. zamienili egzotyczne skladniki na warzywa wystepujace w okolicy i w ten sposob powstaly nacjonalne kuchnie Wink
19-04-2017, 10:08

nie ma roznic!
19-04-2017, 10:47

Sa w cukierniach
19-04-2017, 11:31

owszem
19-04-2017, 11:36

Sa w cukierniach (Schaumrollen), ale mozna zrobic samemu:
koch.de

albo wystarczy wpisac w google:

https://www.google.de/search?q=schaumrollen&client=safari&rls=en&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiF89rWnLDTAhWGVRQKHZKaCncQ_AUICCgB&biw=1198&bih=736

Mowie Wam, wszystko jest Wink
19-04-2017, 11:36

Dzien dobry,
pytanie, ktora kuchnia lepsza to jak pytanie, ktora piekniejsza, blondynka, brunetka czy ruda?!  Smile
Kuchnie niemiecka malo znam, polskiej tez nie na 100%,  a, jesli juz to i ta jest podzielona regionalnie, wiec jak porownywac? W kazdej, dla kazdego jest cos dobrego, w kazdej tez znajdzie sie cos, co komus smakowac nie bedzie i tyle nt. porownan.
Do niektorych potraw kuchni polskiej mam sentyment, bo to smaki dziecinstwa, wiec wiadomo..
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
19-04-2017, 11:50

Polska kuchnia jest kuchnia nie do powtórzenia.
Nie wiele ludzi ,ktorzy podpisują sie pod polską kuchnia stosuje sie do oryginalnych receptur,a to o czym tu piszecie to juz kuchnia xxI wieku i ma niewiele wspólnego z polskim jedzeniem.

Czy w ogóle ktos pamięta jak smakuje polska kuchnia za czasów naszych babć? Smile
22-04-2017, 23:30

Aldi, zdecydowanie polska kuchnia jest lepsza,
20-05-2017, 10:42

Kuchnie - niemieckie i polskie są podobne, bo zostały uwarunkowane, środowiskiem i naturą w jakiej powstawały, a te były podobne, więc i kuchnie były podobne.
Mamy pewne potrawy, których w kuchnii niemieckiej nie było, do nich należą m.in.:
flaczki - mniam, mniam :=))
zupa ogórkowa
żurek,
barszcz czerwony.
Różniliśmy się także metodami produkcji wędlin, kiedyś polskie były zdecydowanie lepsze, dzisaj trudno kupić polską wędlinę, która by smakowała jak kiedyś. Jedyna szansa, to zakup z prywatnych ubojów, ale nie w sklepach.
21-05-2017, 19:57

Bardzo im tu smakuje nasz krupnik. Knedle ze sliwkami też robia furore.
21-05-2017, 20:31

Czego nie cierpię z niemieckiej kuchni, to Sauerbraten. Brrrrrr!
Co bardzo lubię to Spätzle.
Mniam mniam.
Ale takie domowej roboty.

Myślę, że i w polskiej jak i niemieckiej kuchni znajdzie się wiele smacznych dań.
Aż tak bardzo nie różnią się one.
Nigdy nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem. 
Mark Twain
29-05-2017, 10:45

A coz to takiego te "Sauber braten", bo ja np. nie lubie, ale Sauerbraten..  Smile
29-05-2017, 10:48

No tak, uderz w stół...
Heh :/
Nigdy nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem. 
Mark Twain
29-05-2017, 10:50

Z czym masz problem? napisalas " Sauber braten", nie znam tego, wiec zapytalam i coz w tym dziwnego? 
Pomylilas sie lub telefon zle podpowiedzial, nie wiem, ale, po co zaraz ta uszczypliwosc?  Huh 
29-05-2017, 11:05

Oprocz tego, ze kuchnia polska i niemiecka sa podobno ,to dodatkowo sa ubogie.
Wszystko kreci sie wokol kartofli, miesa, ciezkich sosow i knedli.
29-05-2017, 11:09

To dobrze sie kreci(la), bo jej zadaniem bylo nakarmic glodnych, dodatkowo w dosc chlodnym klimacie. 
Widac, potrzeba i warunki klimatyczne nadawaly kierunek kuchniom swiata.
29-05-2017, 11:21

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: