![]() |
Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka - Wersja do druku +- Nasze-Niemcy.pl (https://nasze-niemcy.pl) +-- Dział: Największe dyskusje (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-najwieksze-dyskusje_9) +--- Dział: Luźne rozmowy (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-luzne-rozmowy_1249) +---- Dział: Ogólne (https://nasze-niemcy.pl/Dzial-ogolne_1274) +---- Wątek: Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka (/Watek-kuchnia-polska-vs-kuchnia-niemiecka_2244) Strony:
1
2
|
Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka - Aldi - 19-04-2017 Która waszym zdaniem kuchnia jest smaczniejsza? Typowo polska czy typowo niemiecka? Które ewentualnie dania, przekąski i napoje są waszym zdaniem najlepsze pod tym względem? Jestem ciekawy waszej opinii na ten temat. RE: Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka - Jamaica - 19-04-2017 Poszłam z mężem do restauracji typowo polskiej ("chłopskie jadło"), bo chciałam, aby poznał polska kuchnie, aby ja posmakował i polubił. Jakiez było moje zdziwienie (i jego tez), gdy okazało się, ze wszystkie typowo polskie potrawy on już jadł u siebie w domu! Są typowymi potrawami z Zagłębia Saary. Nie mógł się nadziwić skąd wzięły się w Polsce rolady wołowe, które znane są tylko w jego okolicy. Żeberka tez nie zrobiły na nim zadnego nowego wrażenia, ani gołąbki (Kohlroladen) itp. Dlatego ja uważam, ze kuchnia polska i niemiecka są prawie identyczne. O różnicach mówiłabym w kuchni arabskiej, chińskiej, czy śródziemnomorskiej. RE: Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka - Aldi - 19-04-2017 Akurat te dania które wymieniłaś można znaleźć w wielu kuchniach - to prawda. Ale takie potrawy jak pierogi, bigos i inne tego typu to typowo polskie i w Niemczech raczej niespotykane. RE: Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka - arnika - 19-04-2017 Kuchnia polska i niemiecka są bardzo podobne. Chociaż powiedziałabym, że jednak kuchnia polska jest o wieel bardziej różnorodna. Szczególnie jeśli pojedize się na wschód Polski ( z którego sama pochodzę). Wielu potraw jednak nie gotuje się w Niemczech..... Zdarza mi się, ze mi ich trochę brakuje ![]() Polecam na przykład tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym: http://profi.com.pl/dania-gotowe/#p,golabki-w-sosie-pomidorowym Jeśli nie chcesz gotować to mozna przecież kupić gotowe. RE: Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka - Jamaica - 19-04-2017 Pierogi, to Multaschen pochodza z Chin. W Italii znane jako tortellini ![]() W Rosji sie znane jak pierogi ziemniaczane, typowa rosyjska potrawa ![]() Jesli chodzi o bigos, to spotkalam sie w Austrii z typowa austracka potrawa Paradeiskraut bardzo przypominajaca nasz bigos ![]() Juz nie wspomne o tym, ze okreslenie Kraut pochodzi od kapusty kiszonej i jest przezwiskiem Niemcow... Podsumowujac: Wszyscy przejeli potrawy od sasiadow i dolozyli swoje regionalne przyprawy ew. zamienili egzotyczne skladniki na warzywa wystepujace w okolicy i w ten sposob powstaly nacjonalne kuchnie ![]() RE: Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka - zochama - 19-04-2017 nie ma roznic! RE: Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka - Jamaica - 19-04-2017 Sa w cukierniach RE: Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka - zochama - 19-04-2017 owszem RE: Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka - Jamaica - 19-04-2017 Sa w cukierniach (Schaumrollen), ale mozna zrobic samemu: koch.de albo wystarczy wpisac w google: https://www.google.de/search?q=schaumrollen&client=safari&rls=en&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiF89rWnLDTAhWGVRQKHZKaCncQ_AUICCgB&biw=1198&bih=736 Mowie Wam, wszystko jest ![]() RE: Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka - ychna - 19-04-2017 Dzien dobry, pytanie, ktora kuchnia lepsza to jak pytanie, ktora piekniejsza, blondynka, brunetka czy ruda?! ![]() Kuchnie niemiecka malo znam, polskiej tez nie na 100%, a, jesli juz to i ta jest podzielona regionalnie, wiec jak porownywac? W kazdej, dla kazdego jest cos dobrego, w kazdej tez znajdzie sie cos, co komus smakowac nie bedzie i tyle nt. porownan. Do niektorych potraw kuchni polskiej mam sentyment, bo to smaki dziecinstwa, wiec wiadomo.. RE: Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka - Anita - 22-04-2017 Polska kuchnia jest kuchnia nie do powtórzenia. Nie wiele ludzi ,ktorzy podpisują sie pod polską kuchnia stosuje sie do oryginalnych receptur,a to o czym tu piszecie to juz kuchnia xxI wieku i ma niewiele wspólnego z polskim jedzeniem. Czy w ogóle ktos pamięta jak smakuje polska kuchnia za czasów naszych babć? ![]() RE: Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka - Diego10 - 20-05-2017 Aldi, zdecydowanie polska kuchnia jest lepsza, RE: Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka - ferdydurke - 21-05-2017 Kuchnie - niemieckie i polskie są podobne, bo zostały uwarunkowane, środowiskiem i naturą w jakiej powstawały, a te były podobne, więc i kuchnie były podobne. Mamy pewne potrawy, których w kuchnii niemieckiej nie było, do nich należą m.in.: flaczki - mniam, mniam :=)) zupa ogórkowa żurek, barszcz czerwony. Różniliśmy się także metodami produkcji wędlin, kiedyś polskie były zdecydowanie lepsze, dzisaj trudno kupić polską wędlinę, która by smakowała jak kiedyś. Jedyna szansa, to zakup z prywatnych ubojów, ale nie w sklepach. RE: Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka - Majami - 21-05-2017 Bardzo im tu smakuje nasz krupnik. Knedle ze sliwkami też robia furore. RE: Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka - Krewetka - 29-05-2017 Czego nie cierpię z niemieckiej kuchni, to Sauerbraten. Brrrrrr! Co bardzo lubię to Spätzle. Mniam mniam. Ale takie domowej roboty. Myślę, że i w polskiej jak i niemieckiej kuchni znajdzie się wiele smacznych dań. Aż tak bardzo nie różnią się one. RE: Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka - ychna - 29-05-2017 A coz to takiego te "Sauber braten", bo ja np. nie lubie, ale Sauerbraten.. ![]() RE: Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka - Krewetka - 29-05-2017 No tak, uderz w stół... Heh :/ RE: Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka - ychna - 29-05-2017 Z czym masz problem? napisalas " Sauber braten", nie znam tego, wiec zapytalam i coz w tym dziwnego? Pomylilas sie lub telefon zle podpowiedzial, nie wiem, ale, po co zaraz ta uszczypliwosc? ![]() RE: Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka - iberte - 29-05-2017 Oprocz tego, ze kuchnia polska i niemiecka sa podobno ,to dodatkowo sa ubogie. Wszystko kreci sie wokol kartofli, miesa, ciezkich sosow i knedli. RE: Kuchnia polska vs kuchnia niemiecka - ychna - 29-05-2017 To dobrze sie kreci(la), bo jej zadaniem bylo nakarmic glodnych, dodatkowo w dosc chlodnym klimacie. Widac, potrzeba i warunki klimatyczne nadawaly kierunek kuchniom swiata. |