Post: #323
Frikadelki inaczej, zaraz biore sie za tlumaczenie..
Orientalische Hackfleischbällchen
Skladniki:
500 g miesa mielonego (wolowe lub lamm)
1 czerstwa buleczka
1 jajko
garsc moreli, fig albo daktyli (suszone)
3 lyzki siekanych migdalow
1 peczek natki pietruszki
1 cebula pokrojona w kosteczke
2 zabki czosnku
1 lyzla ostrej musztardy
Sol
cynamon mielony
galka muszkatolowa, mielona
kminek mielony
koriadner mielony
czarny pieprz mielony
oliwa z oliwek
sposob przygotowania:
Bulke namoczyc w wodzie i odcisnac.
Listki pietruszki drobniutenko posiekac.
Cebule drobno pokroic, podobnie suszone owoce.
Nastepnie posiekac czosnek.
Wszystkie skladniki oprocz oleju z oliwek, dodac do miesa i dobrze wymieszac.
Doprawic przyprawami. Z otrzymanej masy formowac frikadelki i smazyc w serdniej temperaturze, w goracym oleju na patelni.
Mnie osobiscie, frikadelki smakowaly najlepiej na zimno.
http://www.chefkoch.de/rezepte/595121159177313/Orientalische-Hackfleischbaellchen.html
Orientalische Hackfleischbällchen
Skladniki:
500 g miesa mielonego (wolowe lub lamm)
1 czerstwa buleczka
1 jajko
garsc moreli, fig albo daktyli (suszone)
3 lyzki siekanych migdalow
1 peczek natki pietruszki
1 cebula pokrojona w kosteczke
2 zabki czosnku
1 lyzla ostrej musztardy
Sol
cynamon mielony
galka muszkatolowa, mielona
kminek mielony
koriadner mielony
czarny pieprz mielony
oliwa z oliwek
sposob przygotowania:
Bulke namoczyc w wodzie i odcisnac.
Listki pietruszki drobniutenko posiekac.
Cebule drobno pokroic, podobnie suszone owoce.
Nastepnie posiekac czosnek.
Wszystkie skladniki oprocz oleju z oliwek, dodac do miesa i dobrze wymieszac.
Doprawic przyprawami. Z otrzymanej masy formowac frikadelki i smazyc w serdniej temperaturze, w goracym oleju na patelni.
Mnie osobiscie, frikadelki smakowaly najlepiej na zimno.
http://www.chefkoch.de/rezepte/595121159177313/Orientalische-Hackfleischbaellchen.html
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.