Post: #521
Ciekawe jak śledzia robisz?
Na Obiad ! ;)
|
Post: #521
Ciekawe jak śledzia robisz?
22-11-2017, 15:13
Post: #522
Samego sledzia zrobili Panstwo Sledziowie, a moze Sledczy?! A reszta to jogurt grecki, smietanka, jablko, cebulka i przyprawy. Mysle, zeby zetrzec jeszcze korniszona.
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
22-11-2017, 15:23
22-11-2017, 15:41
Post: #525
(18-11-2017, 11:00)Majami napisał(a): FerdydurkeZrobiłem w weekend gęś, ale piątkowy koncert zabrał mi trochę czasu, którego brakło na przygotowanie kasztanów i gęś była nadziana tradycyjnie - gruszki, jabłka, śliwki i suszona żurawina. Nie przekonuje mnie recepta Gesslerowej - ja do drobiu nigdy nie dodaję cebuli, choć uważam cebulę za królową warzyw. Jedyna kombinacja drobiu i cebuli, to wątróbka drobiowa smażona na patelni z cebulką. Przy robieniu Ente a la orange musisz uważać, by za dużo Cointreau nie wylądowało w organizmie ![]()
22-11-2017, 21:38
Post: #526
Anito! Imbir do sledzia, jak dla mnie strzal w 10 ! Wspanialosci, dziekuje !!
ps. korniszonka z nutka miodu tez dodalam, ktory juz sam w sobie jest delikatesikiem.
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
23-11-2017, 16:51
Post: #528
Sledz,swierzy ogorek ,cebula ,troszeczke startego imbiru jablko, no i lekki sosik aby zwiazac te skladniki. Lyzka majonezu wymieszana z odrobina keczupu. Pychota .
25-11-2017, 22:20
Post: #529
Musztardy...bez majonezu...pychota..
.....ale co podniebienie ,to gust
25-11-2017, 22:27
Post: #530
25-11-2017, 22:30
Post: #531
To już bliżej amerykański live
![]()
25-11-2017, 22:35
Post: #532
Ychna cos dla Ciebie...
Sledz z kiszonym burakiem. Składniki: 300 g płatów śledzi, 1 czerwona cebula, 1 kiszony burak w plastrach, 200 ml gęstego jogurtu lub śmietany 18%, 1-2 łyżeczki chrzanu, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki majeranku lub tymianku, sól, pieprz i ocet winny do smaku, 2 małe korniszony (opcjonalnie), zielenina do przybrania. Śledzie umyć i osuszyć na sicie (te z solanki namoczyć na 2 godziny kilka razy zmieniając wodę), pokroić na małe kawałki. Plastry buraka pokroić w zapałki, cebulę w pół krążki, korniszony w drobną kostkę. Połowę buraka zmiksować na krem razem z chrzanem, jogurtem i przyprawami. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, odstawić na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem przybrać zieleniną. ![]()
27-11-2017, 22:22
Post: #533
Kaczucha z grilla, zapiekany kalafior z brokułem.
30-11-2017, 18:32
Post: #534
Kartofelki, Fischbürger, zasmazane buraczki ze smietanka, anisem, cynamonem i pieprzem cayenne.
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
30-11-2017, 20:39
Post: #535
Bigos z kiszonych buraków.
70 dag wieprzowiny, 70 dag kiszonych czerwonych buraków, 2 średnie cebule, sól, pieprz i liść laurowy Opis: Mięso i buraki pokroić w grubą kostkę. Dodać pokrojoną cebulę i liść laurowy. Podlać wodą i dusić do miękkości mięsa. (ok. 1 godz.) Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Robiłaś to Ychna? Ciekawe jak to smakuje?
04-12-2017, 22:34
Post: #536
Pulpety z łososia i krewetki w sosie koperkowym.
Plus Carpaccio z kiszonego buraka.
11-12-2017, 17:27
Post: #537
(04-12-2017, 22:34)Anita napisał(a): Bigos z kiszonych buraków. Nie robilam i az mnie zatkalo, to moze byc hit, co? ![]()
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
11-12-2017, 20:39
Post: #538
![]() ![]() ![]()
11-12-2017, 22:13
Post: #539
(11-12-2017, 22:13)Lawenka napisał(a): Obejrzyjcie to! Coś źle nacisnąłem i poszło w kosmos! Nie chce mi się drugi raz pisać ![]() Za co cię mają zbanować? Za prawdę? ![]()
12-12-2017, 03:35
Post: #540
*** danie bezmiesne
FIT placuszki z selera Pyszniutkie i na cieplo i na zimno. Składniki na 4 placuszki dla 1 osoby 1 jajko 4 łyżki (40 g) płatków owsianych górskich ¼ (100 g) korzenia selera ½ (125 ml) szklanki wody 2 łyżki pietruszki 2 łyżki szczypiorku sól i pieprz Przygotowanie: 1. Płatki owsiane górskie zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut. 2. Seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wmieszać go z jajkiem, przyprawami i namoczonymi płatkami owsianymi oraz drobno posiekaną pietruszką oraz szczypiorkiem. Całość doprawić solą i pieprzem. 3. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.* *Najlepiej wyciąć z papieru do pieczenia kwadraty, ułożyć je na rozgrzanej patelni. Na nie wykładać po łyżce masy selerowej i smażyć po 2-3 minut z każdej strony. Przed obróceniem na drugą stronę przyłożyć kwadrat papieru i dopiero wtedy odwrócić. Taka metoda gwarantuje, że placki nie będą przywierać do patelni http://kingaparuzel.pl/blog/2015/04/fit-placuszki-z-selera-spalajace-tluszcz/
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
16-01-2018, 23:51
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|