schudlam prawie 10 kg od pazdziernika 2014 roku czyli kawalek czasu ale nie robie zadnych diet tylko jem wszystko i licze Kalorie funktionuje ta methoda wspaniale moge dziennie zjesc 1200 kalorie czyli wcinam tez pizze ktora ma 700 Kalorie a potem to juz tylko chrupkie chlebki owoce i warzywa ale nie rezygnuje z niczego albo jem pol pizzy frytki wcinam a jakze ale tylko pol malej porcji bo kiedys to potrafilam 2 duze zjesc to byly czasy hm
•
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
(07-05-2015, 11:22)Giulietta napisał(a): (30-04-2015, 19:34)ychna napisał(a): Az mi slinka poleciala ..
ale u mnie jedzenie oznacza cierpienie
na prawdę polecam! pyszne! 
wierze, ze pyszne
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
Dzisiaj beda serowe knedle ze sliwkami, wlasnie znalazlam ciekawy przepis:
250g białego sera
150g mąki
łyżka masła
jajko
szczypta soli
ok. 20 niewielkich węgierek
łyżka cukru
lyżeczka cynamonu
- do podania -
masło
cukier trzcinowy
cynamon
Twaróg (tłusty, zwarty) zmielić, z masłem, solą i jajkiem (użyłam blendera). Wsypać mąkę, dokładnie wymieszać, zarobić w kulę i odstawić do lodówki na 20 minut. Śliwki rozkroić, wyjąć pestki, następnie oprószyć cukrem i cynamonem.
Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować lub rozpłaszczyć ręką. Śliwki zawijać w ciasto, dokładnie skleić brzegi i uformować zgrabne kulki. Knedle gotować w osolonej wodzie przez 5-7 minut (lub dopóki nie wypłyną).
Podawać posypane cukrem trzcinowym i cynamonem i polane masłem (lub np. ze śmietanką).
Smacznego!
http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/09/Twarogowe-knedle-ze-sliwkami.html
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
Dzisiaj zrobilam Fackeln Fleisch + rozowo- czerwone buraczki
przesmazylam cebulke na masle,
dodalam starte jablko,
na koniec starte buraczki,
zaprawilam polska smietana,
+ zielona pietruszka, sol himalajska, pieprz, kminek, sok z cytryny
druga czesc burakow zrobilam z czosnkowym olejem z orzecha wloskiego (zasoby wlasne)
Wszystkim smakowalo !
Fackeln Fleisch wyglada mniej wiecej tak:
http://www.chefkoch.de/rezepte/1033961208520095/Honig-Fleisch-Fackeln.html
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
Kartofelki Linda
Brokuly z wody
jajko zapiekane w polowce awokado (robilam pierwszy raz, pychotka)
[attachment=132]
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
Jamaica
Użytkownik
- Postów: 252
- Dołączył: 09-10-2013
Przepis na sznycle z jagnieciny, bez jajek, maki, mleka i bulki - czyli zdrowe sznycle!
Mielone z jagnieciny - 1 kg
DUZA cebula - utarta na tarelku
sol, pieprz i kurkuma - wszystko do smaku
Zrobic cienkie sznycle grubosci 0,5 - 1 cm i piec na patelni!
Pycha!
1 użytkownik lubi ten post:1 użytkownik lubi ten post
• ychna
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
Smazone kielbaski w bekonie,
kartofe le,
surowka z kiszonej kapusty
Jutro kluchy na parze z sosem malinowym.
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
Jamaica
Użytkownik
- Postów: 252
- Dołączył: 09-10-2013
zupa kokosowa z avocado na 6 osob
avocado (300 g) zmiksowac z zimnym rosolem (400 g), 40 g cytryny, 150 g mleka kokosowego i koledra (peczek). dodac pol lyzeczki soli i tobasco do smaku.
posypac kokosem do dekoracji.
przygotowac bezposrednio przed konsumpcja.
1 użytkownik lubi ten post:1 użytkownik lubi ten post
• ychna
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
Hej, uwielbiam oberzyne ale jak dotad nie udalo mi sie jej tak dobrze przyrzadzic, jakbym sobie tego zyczyla. Jadlam kiedys niby to grillowana, niby smazona, sama nie wiem, ale byla przepyszna.
Posiadam grill elektryczny, ma ktos jakies sprawdzone przepisy?
Najwazniejsze, zeby nie nasiakaly tluszczem ..
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
Jamaica
Użytkownik
- Postów: 252
- Dołączył: 09-10-2013
1.
Obrzyne obrac i pokroic wzdluz na 1 cm plastry. Posolic i odstawic na 1-2 godz. , zeby wody odeszly. Smazyc bez tluszczu na patelni, ja kupilam taka specjalna nakladke na patelnie, zeby wszystko smazyc bez tluszczu, no i zeby sie nic nie przypalalo.
kosztowalo to 10€, ale jestem zadowolona, szczegolnie ze smazenia oberzyny, bo wlasnie ona ma tendencje do pochlaniania ogromnej ilosci tluszczu.
2.
oberzyne przekluc widelcem 2 razy i wsadzic do piekarnika na najwyzsza polke na 250 stopni - grill.
piec ok. 1/2 h. az skorka bedzie czarna.
po wyjeciu z piekarnika obrac ze skorki i ten miaz mozna przetwarzac w dowolny sposob.
np. dodac do tego pomidory, czosnek, ostra papryke i wszystko zesmazyc = jako przystawka.
- mozna dodac jajko - bedzie b. odzywcze
- mozna dodac jogurtu, eksperymentowac mozna wedlu wlasnego smaku.
3.
sultanski mus z oberzny (przepyszny, zamiast ziemniakow do sosow)
oberzyne pokroic (3 po 300 g) i dampfgaren ca. 25 min.
dodac maslo 40 g, mleko 200g , ser gouda 120 g, szczypta muskat
zmiksowac
udekorowac zielona pietruszka.
chetnie poznam inne przepisy na oberzyne!!!
1 użytkownik lubi ten post:1 użytkownik lubi ten post
• ychna
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
O, dziekuje bardzo,
cos mi w Tv ostatnio przelacialo o tym Geheim Tipp / chyba chodzilo na wczesniejsze nasolenie i odstawienie przed przyrzadzeniem.
Jak juz pisalam, nie mam nic ciekawego, jedyne co to Ratatouille, ale to z pewnoscia znasz.
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
Jamaica
Użytkownik
- Postów: 252
- Dołączył: 09-10-2013
Salatka z oberzyny na 6 osob
(bardzo ja lubie)
106 kcal na porcje
700 g oberzyny - przygotowac tak jak w punkcie 2.
wyjac z piekarnika, odcedzic.
zabek czosnku, natka pietruszki (Bund) i miety (Bund) - zmiksowac na mialko.
Dodac posiekane 4 Frühlingszwiebeln, 2 Spitzpaprika. Do tego 100 g pomidorow, posiekanych. Wymieszac.
I do tego dodac ta odcedzona oberzyne, 30 g soku z cytryny, 1 TL Kreuzkümmel, 1 TL Sumak, 1/2 TL Pul Biber oder 1 TL Chili i lyzeczke soli.
Wymieszac i udekorowac mit Kräuter.
Ps. Nie znam polskich odpowiednikow przypraw. Najlepiej jest isc do Turka i kupic u niego bezposrednio te przyprawy. Pul Biber smakuje lepiej niz Chiliflocken!
Ja uzywam juz teraz w kuchni wylacznie Pul Biber. Jakos lepiej mi ostatnio smakuje, bo inaczej
Acha, ja nie daje surowej cebulki, ale jak ktos lubi...
•
nie znecajcie sie nade mna
•
Jamaica
Użytkownik
- Postów: 252
- Dołączył: 09-10-2013
To sa wszystko b. niskokaloryczne jedzonka
Mozesz smialo jesc
•
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
Dziewicza (bo bezmiesna) ogorkowa na slodkim kartoflu,
* slodki kartofel, i kilka zwyklych ziemniakow dla koloru, marchewka, czerwona papryka pokrojone w kosteczke,
* koperek, lisc selera, natka pietruszki i szczypiorek, swiezy listek laurowy
* sol himalajska, czarny pieprz, lyzka oleju truflowego,
* i na koniec pokrojona w kosteczke polowka mozzarelli
oczywiscie w domu wszyscy nie glodni, ale to bylo do przywidzenia!
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
Zdrowa Szarlotka na czesc sloneczka !
120 g migdałów
150 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ja uzylam Dinkelvollkornmehl)
50 g oleju kokosowego
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki gęstego jogurtu
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
pieczemy wg przepisu podanego w zalaczonym linku !
http://www.moderntasteblog.com/2015/10/zdrowa-szarlotka-pelnoziarnista.html
Szarlotka wg tego przepisu dla osob przyzwyczajonych do klasycznych wypiekow, raczej nie bedzie stanowila wielkiej pokusy.
Natomiast dla fanow zdrowego zywienia, osob unikajacych cukru i niezdrowego tluszczu
(tutaj uzyto zdrowego oleju kokosowego), ciasto, a moze raczej deser / bo kruszy sie jak tradycyjna kruszonka, jest dobrym pomyslem.
Wg mnie proporcja jablek do ciasta jest zbyt duza, czas pieczenia w sumie niesurowych, oprocz maki produktow, jest dosc dlugi, a moje jablka pozostaly prawie na wpol surowe. Byc moze gatunek jablek nie ten ..
Nastepnym razem zetre je na grubych oczkach.
ps. mojej corce bardzo smakuje, bo nie jest slodkie..
ychna
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
1 użytkownik lubi ten post:1 użytkownik lubi ten post
• Jamaica
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
Salatka z:
* kalafiora,
* kukurydzy,
* pora, natki pietruszki
* drobniutkich pieczarek
* i odrobiny polskiego majonezu
* sol himalajska, czarny pieprz, papryka
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
1 użytkownik lubi ten post:1 użytkownik lubi ten post
• Jamaica
Jamaica
Użytkownik
- Postów: 252
- Dołączył: 09-10-2013
A kalafior ugotowany, czy taki na parze, czy tez surowy? a jesli surowy, to moga byc brokuly zamiast kalafiora?
Ps. na ta szarlotke mam ochote i sie przymierzeam! i obecuje sobie, ze jak znajde czas, to zrobie!
1 użytkownik lubi ten post:1 użytkownik lubi ten post
• ychna
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
Kalafior wrzucony na pare minut do wrzatku, byle nie za dlugo. Tez mam ochote zrobic z brokulami i gotowanym kurczakiem (drobno posiekanym).
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
1 użytkownik lubi ten post:1 użytkownik lubi ten post
• Jamaica
ychna
Użytkownik
- Postów: 4,311
- Dołączył: 21-03-2013
Dzisiaj bedzie salatka j/w, ale z dodatkiem gotowanego i rozdrobnionego fileta z kurczaka. A co u Was?
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
•
|