ferdydurke
Użytkownik
- Postów: 3,846
- Dołączył: 25-12-2013
(04-01-2018, 21:43)phoenix napisał(a):
Czy ja gdzies napisalam, ze gotuje bigos na resztkach? Czy ja w ogole napisalam, ze gotuje bigos?
Znowu tworzysz nowe prawdy Jureczku?
a ta co brzegami sie przechadza wtoruje jak...ech, echo...
Wystarcza twoja znajomość receptury na bigos, którą podałaś. Przy takim podejściu do kuchni jaki podałaś, bałbym się wypić herbatę, czy kawę twojej produkcji. No ale ja na szczęście nie jestem Handwerker, którego ty mogłabyś sobie zamówić
•
iberte
Użytkownik
- Postów: 2,504
- Dołączył: 25-09-2016
Ferdydurke,
a po co Ty piszesz o serach ktore nie sa dla ludzi?
Jezeli soltys wino w gasiarze kisi, to bedziesz pisal o polskim winie?
... jezeli sie smieje, to jedynie dlatego, ze jutro moge nie miec zebow
•
Dąbrowski
Zbanowany
- Postów: 264
- Dołączył: 20-10-2017
(04-01-2018, 22:48)ferdydurke napisał(a): Dobrym polskim serem jest ser mazurski tłusty
i ser Tylżycki Mlekovita
•
ferdydurke
Użytkownik
- Postów: 3,846
- Dołączył: 25-12-2013
(04-01-2018, 22:53)egle napisał(a): no i krupniok też ma chyba znak ochronny 
oscypka jadłam ostatnio w Szklarskiej, a od Pani dowiedziałam, że jak w Szczecinie nie ma marynarzy, tak w Szklarskiej nie ma góroli... kto więc te oscypki robi? nie dopytuję, Majami cysto prowdę napisała 
z sardynkami? uuu Ferdydurke, smaki to my chyba inne mamy 
Egle, zrób sobie eksperyment kuchenny.
Kup 225 gram białego sera mazurskiego tłustego. Włóż do miseczki, do tego dodaj 2 puszki sardynek w oleju, posól, popieprz, dodaj odrobinę ostrej papryki i wyrób to wszystko widelcem na pastę.
Alternatywnie zamiast drugiej puszki sardynek możesz dodać puszkę Kielersprotten.
Jak nie będzie smakowowało, to straciłaś 4 euro i 5 minut pracy
Jak to nie będzie twoja potrawa to podaj numer konta, a ja przekażę Tobie 5 euro.
•
Dąbrowski
Zbanowany
- Postów: 264
- Dołączył: 20-10-2017
ferdydurke chwali polskie produkkty ,no patrzcie jak ludziska sie zmieniaja ,jeszcze troche i zatanczy Mazurka
•
phoenix
Użytkownik
- Postów: 444
- Dołączył: 23-08-2016
(04-01-2018, 22:58)ferdydurke napisał(a): (04-01-2018, 21:43)phoenix napisał(a):
Czy ja gdzies napisalam, ze gotuje bigos na resztkach? Czy ja w ogole napisalam, ze gotuje bigos?
Znowu tworzysz nowe prawdy Jureczku?
a ta co brzegami sie przechadza wtoruje jak...ech, echo...
Wystarcza twoja znajomość receptury na bigos, którą podałaś. Przy takim podejściu do kuchni jaki podałaś, bałbym się wypić herbatę, czy kawę twojej produkcji. No ale ja na szczęście nie jestem Handwerker, którego ty mogłabyś sobie zamówić 
A skad ty Jureczku masz wiedze na temat mojej znajomosci receptury na bigos?
Handwerker, ktorych zatrudniam, to fachowcy a nie partacze. A do tego urokliwi mezczyzni.
Przeto twoje szanse na herbate u mnie zerowe
•
Unka
Użytkownik
- Postów: 675
- Dołączył: 11-06-2017
Protestuje !.
Powstalo sporo ekologicznych serowiarni (?) w Polsce.
Czytalam o mlodym malzenstwie produkujacym przetwory z mleka koziego .
Niestety nie probowalam , bo nie da sie zamowic online .
•
egle
Użytkownik
- Postów: 580
- Dołączył: 01-07-2016
(04-01-2018, 23:10)ferdydurke napisał(a): (04-01-2018, 22:53)egle napisał(a): no i krupniok też ma chyba znak ochronny 
oscypka jadłam ostatnio w Szklarskiej, a od Pani dowiedziałam, że jak w Szczecinie nie ma marynarzy, tak w Szklarskiej nie ma góroli... kto więc te oscypki robi? nie dopytuję, Majami cysto prowdę napisała 
z sardynkami? uuu Ferdydurke, smaki to my chyba inne mamy 
Egle, zrób sobie eksperyment kuchenny.
Kup 225 gram białego sera mazurskiego tłustego. Włóż do miseczki, do tego dodaj 2 puszki sardynek w oleju, posól, popieprz, dodaj odrobinę ostrej papryki i wyrób to wszystko widelcem na pastę.
Alternatywnie zamiast drugiej puszki sardynek możesz dodać puszkę Kielersprotten.
Jak nie będzie smakowowało, to straciłaś 4 euro i 5 minut pracy
Jak to nie będzie twoja potrawa to podaj numer konta, a ja przekażę Tobie 5 euro.
Ty na 5 Euro to mnie jeszcze stać, dobra w lutym będę w Polsce i kupię ten ser, jak nie będzie smakowało, to osobiście Ci go zawiozę, bo chyba mieszkasz gdzieś w okolicy
•
phoenix
Użytkownik
- Postów: 444
- Dołączył: 23-08-2016
Sardynki z serem?
Toz to brzmi gorzej niz moj ulubiony bigos.....na ochlapach i resztkach 
.......ze starej smierdzacej kapuchy
•
iberte
Użytkownik
- Postów: 2,504
- Dołączył: 25-09-2016
(04-01-2018, 23:14)Unka napisał(a): Protestuje !.
Powstalo sporo ekologicznych serowiarni (?) w Polsce.
Czytalam o mlodym malzenstwie produkujacym przetwory z mleka koziego .
Niestety nie probowalam , bo nie da sie zamowic online .
Protest przyjety!
Adresy, nazwiska, nr atestu....
... jezeli sie smieje, to jedynie dlatego, ze jutro moge nie miec zebow
•
Dąbrowski
Zbanowany
- Postów: 264
- Dołączył: 20-10-2017
(04-01-2018, 23:14)Unka napisał(a): przetwory z mleka koziego .
w biedronce jest ser kozi w plastrach jest bardzo dobry ,zawsze jak jestem w Polsce pamietam o nim i pakuje do koszyka
•
egle
Użytkownik
- Postów: 580
- Dołączył: 01-07-2016
•
ferdydurke
Użytkownik
- Postów: 3,846
- Dołączył: 25-12-2013
(04-01-2018, 23:02)iberte napisał(a): Ferdydurke,
a po co Ty piszesz o serach ktore nie sa dla ludzi?
Jezeli soltys wino w gasiarze kisi, to bedziesz pisal o polskim winie?
Iberte napisałem tylko o serach o które Polacy rozdzierali łachmany jak Rejtan przed Sejmem walcząc ze Słowakami o prawo do polskiego wyrobu narodowego.
To nie ja walczyłem!
Teraz jeszcze tylko trzeba opatentować flaczki po zamojsku.
Tutaj jak przypuszczam chyba nikt z nami konkurować nie będzie.
•
Unka
Użytkownik
- Postów: 675
- Dołączył: 11-06-2017
Masz ...nawet nie wiedzialam , ze mozna tam urlopowac.
http://www.koziafarma.pl/de/
•
iberte
Użytkownik
- Postów: 2,504
- Dołączył: 25-09-2016
Ferdydurke ,
flaczki jedza we Wloszech i we Francji .
Nikt o patent tam nie walczy.... tylko je.
(04-01-2018, 23:24)Unka napisał(a): Masz ...nawet nie wiedzialam , ze mozna tam urlopowac.
http://www.koziafarma.pl/de/
Za reklamy agroturystyki sie bierzesz?
... jezeli sie smieje, to jedynie dlatego, ze jutro moge nie miec zebow
•
fiscus
Użytkownik
- Postów: 730
- Dołączył: 10-10-2017
•
egle
Użytkownik
- Postów: 580
- Dołączył: 01-07-2016
•
phoenix
Użytkownik
- Postów: 444
- Dołączył: 23-08-2016
egle i fiskus, zarowno te robale jak i bose stopy to obrzydliwe, ale ja mam dla Was rownie ciekawa opowiesc
rzecz sie dziala dawno temu, jak bylam licealistka
kolega opowiadal histoie jak to u innego kolegi paru chlopakow zrobilo sobie pod nieobecnosc rodzicow impreze
temu co opowiadal zrobilo sie niedobrze (z pewnoscia od nadmiaru wypitego alkoholu) jak poszedl po cos do piwnicy, zanim znalazl kontak to juz zdazyl zwymiotowac
gdy wreszcie ten kontakt odnalazl, to zorientowal sie ze narzygal do beczki z kapusta
przerazil sie widzac to i....zamieszal te rzygi, dla zatarcia sladow, bo nie wiedzial co zrobic
jakis czas pozniej przyszedl do tego kolegi, u ktorego byla ta impreza, a mama kolegi usmiechnieta i mila jak zwykle:
- moze zjesz Tomku z nami bigosu, zrobilam pyszny ze swojskiej kapusty
kolega tym razem zdazyl do lazienki, tam sie wyrzygal i szybko sie pozegnal, wykrecajac sie problemami z zoladkiem i zlym samopoczuciem
•
Unka
Użytkownik
- Postów: 675
- Dołączył: 11-06-2017
"Za reklamy agroturystyki sie bierzesz?"
Nie , probuje tylko kandydatow do pomyziania koz znalezc .
•
ferdydurke
Użytkownik
- Postów: 3,846
- Dołączył: 25-12-2013
(04-01-2018, 23:25)iberte napisał(a): Ferdydurke ,
flaczki jedza we Wloszech i we Francji .
Nikt o patent tam nie walczy.... tylko je.
Tego nie wiedziałem! Jak dotychczas wiedziałem, że flaczki jedzą w Portugalii i przyrządzają je z kaszą.
•
|