Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 2.86
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim?
Post: #1581
(17-01-2019, 21:58)Unka napisał(a): No prosze . Nie znam sie , ale bym calkiem sie nie zblaznila.


Nie zblaznilabys sie.
Zoladkowa nie jest mocna wodka i bardziej smakuje za likierem niz wodka.
Mysle jednak, ze propozycja Zielonki, aby do kolacji serwowac czysta wodke, jest juz baaardzo polska, a przeciez nie o taki wieczor( chyba) Jamaice chodzi.
Mysle rowniez, ze przy tych przekaskach i tym towarzystwie czerwone wytrawne jest dobrym wyborem.
...jezeli sie smieje, to jedynie dlatego, ze jutro moge nie miec zebow Big Grin
17-01-2019, 22:09
Cytuj

Post: #1582
(17-01-2019, 21:09)helen*** napisał(a): No czepili sie dziewczyny, grzybki napewno juz rozmiekly w tym bigosie Smile
Następna, która nie ma pojęcia o kuchni. Jeśli bigos był na kapuscie kiszonej, to grzybki tylko się namoczyły, ale nie ugotowały - pozostaną trudne do pogryzienia.
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • dziaczuk
17-01-2019, 22:18
Cytuj

Post: #1583
My tu wymyślamy trunki do tego....słynnego bigosu z 3kg mięsa i grzybów z Rewe, ale tak naprawdę nie wiemy czy on jeszcze jest....zu haben?
No bo jak tak  Jamaicowemu dobrze smakował.... Tongue
Gar pusty Sad
I teraz Jamaica siedzi i...myśli co by tu nowego ugotować Huh
17-01-2019, 22:27
Cytuj

Post: #1584
Te grzyby zapomniała namoczyć to teraz niech do wody wrzuc I gotuje ze 2 razy jutro bedzie sos jak znalazl

https://youtu.be/deuc5lKOCno
Teraz słoneczko dla Jamajki Rolleyes
17-01-2019, 22:35
Cytuj

Post: #1585
Nigdy nic nie robilam z grzybow suszonych, to nie wiedzialam.
No przeciez teraz to je nie bede ich wyciagc, bo jak to odcedzic?
Zostawie je tak... no przeciez sie nie otruja...
17-01-2019, 22:42
Cytuj

Post: #1586
Jamaica,
grzyby przed dodaniem do bigosu zagotowac, wypłukac, oczyscic, pociac na mniejsze kawalki i dodac do bigosu.
Czy Ty cale grzyby do tego bigosu dodalas? Suszone....

17-01-2019, 22:47
Cytuj

Post: #1587
No, ale byly w kawalkach...
17-01-2019, 22:47
Cytuj

Post: #1588
Grzyby suszone sa brudne. Z trawa. Piaskiem. Moze ktos na nie nasikał.
To grzyby lesne.

17-01-2019, 22:48
Cytuj

Post: #1589
???
0_0

to oni ich nie umyli?

Przeciez sprzedawane w sloiczku od Fuchs.
17-01-2019, 22:49
Cytuj

Post: #1590
(17-01-2019, 22:18)ferdydurke napisał(a):
(17-01-2019, 21:09)helen*** napisał(a): No czepili sie dziewczyny, grzybki napewno juz rozmiekly w tym bigosie Smile
Następna, która nie ma pojęcia o kuchni. Jeśli bigos był na kapuscie kiszonej, to grzybki tylko się namoczyły, ale nie ugotowały - pozostaną trudne do pogryzienia.

"Sprawdziłam przepis, zapomniałam - rzeczywiście te grzyby najpierw na patelnie...A dopiero potem do garczka!"
Napisala ,ze potem do garczka ,to chyba gotowala razem z kapucha? 


Ja osobiscie bigosu z kwasnej kapuchy nie gotuje, jak juz ,to wiosenny z mlodej kapustki   Smile
Ty to wszystko najlepiej robisz ,ciekawa jestem czy potrafisz w mieszkaniu jakis maly remoncik zrobic ,w meskich sprawach jestes napewno cienki, szydelkowanie, mieszanie w garach ,nie jest to hobby dla facetow z jajami  Tongue
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • dziaczuk
17-01-2019, 22:50
Cytuj

Post: #1591
(17-01-2019, 22:42)Jamaica napisał(a): Nigdy nic nie robilam z grzybow suszonych, to nie wiedzialam.
No przeciez teraz to je nie bede ich wyciagc, bo jak to odcedzic?  
Zostawie je tak... no przeciez sie nie otruja...

Otruć się nie otrują. Z gryzieniem też nie będzie problemów, bo grzyby suszone w niemieckich sklepach są szatkowane i większość pochodzi z Włoch. 
Normalna droga dla grzybów suszonych w niemieckich sklepach, to lasy czernobylskie - zbieranie, transport do Włoch i przeróbka grzybów, ususzone czernobylskie grzyby lądują z włoskim znakiem jakości w niemieckich sklepach .
Smacznego! Big Grin
17-01-2019, 22:51
Cytuj

Post: #1592
takie kupilam:
https://www.amazon.de/dp/B00ALS1INO/ref=asc_df_B00ALS1INO58088338/?tag=googshopde-21&creative=22398&creativeASIN=B00ALS1INO&linkCode=df0&hvadid=310560251719&hvpos=1o3&hvnetw=g&hvrand=8465394328483342988&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1004363&hvtargid=pla-605889806148&th=1&psc=1&tag=&ref=&adgrpid=67327051888&hvpone=&hvptwo=&hvadid=310560251719&hvpos=1o3&hvnetw=g&hvrand=8465394328483342988&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1004363&hvtargid=pla-605889806148
17-01-2019, 22:53
Cytuj

Post: #1593
(17-01-2019, 22:50)helen*** napisał(a): Ja osobiscie bigosu z kwasnej kapuchy nie gotuje, jak juz ,to wiosenny z mlodej kapustki   Smile
Ty to wszystko najlepiej robisz ,ciekawa jestem czy potrafisz w mieszkaniu jakis maly remoncik zrobic ,w meskich sprawach jestes napewno cienki, szydelkowanie, mieszanie w garach ,nie jest to hobby dla facetow z jajami  Tongue
Jeśli nie gotujesz bigosu na kapuscie kiszonej, to jesteś usprawiedliwiona Smile 
Gotujesz kapuśniak? Jeśli tak, to na jakiej kapuście?
17-01-2019, 22:55
Cytuj

Post: #1594
Grzyby do bigosu moczy sie , a potem dodaje razem z tą woda w której sie moczyły.
Nie płucze się bron Boże , bo cały aromat pójdzie w pindu.

Kucharze od siedmiu bolesci
17-01-2019, 22:57
Cytuj

Post: #1595
Mnie sie juz odechcialo jesc tego bigosu...
17-01-2019, 22:59
Cytuj

Post: #1596
(17-01-2019, 22:59)Jamaica napisał(a): Mnie sie juz odechcialo jesc tego bigosu...

Gdzie kucharek szesc..... tam nie ma co jesc!
...jezeli sie smieje, to jedynie dlatego, ze jutro moge nie miec zebow Big Grin
17-01-2019, 23:03
Cytuj

Post: #1597
Niefortunne natomiast jest połaczenie zakasek od włocha z daniem głównym jakim ma być bigos.
17-01-2019, 23:05
Cytuj

Post: #1598
Majami,
co kucharz to inny bigos i inny przepis. Ja grzyby krotko zagotowywuje a wode wylewam. Aromatu zostaje sporo. Bez obaw. A tej wody nie dodaje bo grzyby wlasnorecznie zbierane i brudne.

17-01-2019, 23:09
Cytuj

Post: #1599
Jamajka nic sie nie stało . Grzyby sie rozmoczą w gotowanym bigosie i wcale nie popełniłas wielkiego błedu.

(17-01-2019, 23:09)Freddy napisał(a): Majami,
co kucharz to inny bigos i inny przepis. Ja grzyby krotko zagotowywuje a wode wylewam. Aromatu zostaje sporo. Bez obaw. A tej wody nie dodaje bo grzyby wlasnorecznie zbierane i brudne.

No to jestes fleja , bo grzyby przed suszeniem się dokładnie  czysci. Trzymasz brudne suszone grzyby ?

I nie ma co kucharz to inny bigos , bo w kuchni jest cos takiego jak podstawy .
17-01-2019, 23:10
Cytuj

Post: #1600
Nie wiem co się dzieje, ale nie mogę zacytować Majami.
Grzyby moczymy i wybieramy z miseczki łyżką łącznie z płynem.
Nie możemy łyżką zahaczać o dno, gdzie zgromadził się brud- piasek, igliwie.
Tą niechcianą resztkę wylewamy. 90% płynu z moczenia grzybków mamy w bigosie, czyli pełny aromat lasu.
17-01-2019, 23:14
Cytuj



Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości