Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 8 głosów - średnia: 2.88
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mity dawnych lat.
Post: #341
Jak polski , to tylko z kaczki moze byc.
04-01-2018, 18:01
Cytuj

Post: #342
Amerykańscy naukowcy odkryli że ?....nie ma amerykańskich naukowców Big Grin
04-01-2018, 18:17
Cytuj

Post: #343
(04-01-2018, 18:01)Unka napisał(a): Jak polski , to tylko z kaczki moze byc.


Dlaczego tylko z kaczki?  Uważasz, ze krowki i cielaczki pasące sie na polskich łąkach,są innej "narodowości" ?

Ja, to szybciej o gęsiach pomyslałbym  Shy
04-01-2018, 18:24
Cytuj

Post: #344
(04-01-2018, 18:24)fiscus napisał(a):
(04-01-2018, 18:01)Unka napisał(a): Jak polski , to tylko z kaczki moze byc.


Dlaczego tylko z kaczki?  Uważasz, ze krowki i cielaczki pasące sie na polskich łąkach,są innej "narodowości" ?

Ja, to szybciej o gęsiach pomyslałbym  Shy

A gdyby tak z baraniny ?
Czego jak czego , ale baranów w Polsce mamy pod dostatkiem.
04-01-2018, 18:29
Cytuj

Post: #345
(04-01-2018, 18:29)Majami napisał(a):
(04-01-2018, 18:24)fiscus napisał(a):
(04-01-2018, 18:01)Unka napisał(a): Jak polski , to tylko z kaczki moze byc.


Dlaczego tylko z kaczki?  Uważasz, ze krowki i cielaczki pasące sie na polskich łąkach,są innej "narodowości" ?

Ja, to szybciej o gęsiach pomyslałbym  Shy

A gdyby tak z baraniny ?
Czego jak czego , ale baranów w Polsce mamy pod dostatkiem.



Pewnie ksiadz i niewiasta sa z jednego ciasta?
04-01-2018, 18:44
Cytuj

Post: #346
(04-01-2018, 18:01)Unka napisał(a): Jak polski , to tylko z kaczki moze byc.

a nie z kury?
04-01-2018, 20:01
Cytuj

Post: #347
No nie wyszło mi tak jak planowałem i dopiero teraz przybyłem do kuchni.
Wiele potraw polskiej kuchni już zostało wmienionych nie wspomniano o takich smakołykach jak:
flaczki, czy fasolka po bretońsku, zalewajka - czyli żurek kiszony na mące pszennej. 
Jaka jest ta nasza kuchnia polska naprawdę? 
Jest dobra jeśli dobrze się ją zrobi. Smile


Jeśli ktoś tak jak zielonka gotuje bigos na resztkach, to nie ma się co dziwić, że nie spotyka się z uznaniem innych.
Prawdziwy obraz naszej kuchni widzimy po knajpach w naszych miastach. 
Mamy chińskie, greckie, hiszpańskie, indyjskie, japońskie, meksykańskie, niemieckie, portugalskie, tureckie i włoskie, a polskich jakoś nie widać. Są pojedyncze rodzynki, które się jakoś trzymają, ale nie ma trendu na naszą kuchnie.
Nie ma MacBigosa, nie ma MacBarszcza. 
Kuchnia polska jest dobra dla nas, bo się na niej wychowaliśmy, ale innych nacji jakoś nie zachwyca.
 

(04-01-2018, 18:01)Unka napisał(a): Jak polski , to tylko z kaczki moze byc.
Czy przywożą go w buraczkach? Big Grin
04-01-2018, 20:16
Cytuj

Post: #348
Nasza kuchnia jest jak sledż po japońsku....JAKO TAKA

ja bigosu z odpadków nigdy nie robiłam , a juz podawanie go gosciom nie miesci mi sie w głowie.
04-01-2018, 20:25
Cytuj

Post: #349
Nie chce sie wypowiadac za wszystkich Niemcow ale ci co nas odwiedzaja kuchnia polska sa zachwyceni.
Zajadaja sie sałatka (to nie to samo co Kartoffelsalat), pierogami z grzybami, z ziemniakami i kiszona kapusta, konsumuja bigos az im sie uszy trzesa (prosza o zapakowanie w sloiki na droge), barszcz z uszkami tez smakuje.
Ryba po grecku (mojej roboty), fasolka po bretonsku i jeszcze wiele innych specjalow, ktorych trudno wymienic.
Jeszcze nigdy sie nie spotkalem z opinia, ze cos nie smakuje.
Wrecz przeciwnie. Goscie odchodzac z gory zapowiadaja kolejna wizyte proszac o polska, domowa kuchnie.
Takie sa moje doswiadczenia w tym zakresie.

Ps. Zup raczej nie podaje (ogorkowa, kapusniak czy szczawiowa) ale mysle, ze tez nie zostalyby wzgardzone.

04-01-2018, 21:19
Cytuj

Post: #350
Nie gotuje. nie lubie, nie chce....
Lubie zjesc.
Niekoniecznie duzo, ale dobrze.

Jezeli pominiemy obce wplywy ostatnich kilkudziesieciu lat, to narazajac sie, osmiele sie stwierdzic, ze kuchnia polska jest tlusta, uboga i wrecz prymitywna.
Mieso- tlusta wieprzowina.
Ryby- karp i dorsz.
Owoce- jablko i gruszka.
Warzywa- kapusta, cebula, ogorek, pomidor.
Sery- brak
Wina- brak.
Aperitif - wodka, sledzie ....

Jezeli nasze kobiety wyczarowuja z tego przysmaki, to tylko dlatego, ze sa cudownymi kucharkami.
...jezeli sie smieje, to jedynie dlatego, ze jutro moge nie miec zebow Big Grin
04-01-2018, 21:24
Cytuj

Post: #351
(04-01-2018, 21:19)Freddy napisał(a): Nie chce sie wypowiadac za wszystkich Niemcow ale ci co nas odwiedzaja kuchnia polska sa zachwyceni.
Zajadaja sie sałatka (to nie to samo co Kartoffelsalat), pierogami z grzybami, z ziemniakami i kiszona kapusta, konsumuja bigos az im sie uszy trzesa (prosza o zapakowanie w sloiki na droge), barszcz z uszkami tez smakuje.
Ryba po grecku (mojej roboty), fasolka po bretonsku i jeszcze wiele innych specjalow, ktorych trudno wymienic.
Jeszcze nigdy sie nie spotkalem z opinia, ze cos nie smakuje.
Wrecz przeciwnie. Goscie odchodzac z gory zapowiadaja kolejna wizyte proszac o polska, domowa kuchnie.
Takie sa moje doswiadczenia w tym zakresie.

Ps. Zup raczej nie podaje (ogorkowa, kapusniak czy szczawiowa) ale mysle, ze tez nie zostalyby wzgardzone.
Freddy otwieraj knajpę, a wtedy się przekonasz jak smakowita jest nasza kuchnia i jakim cieszy się uznaniem.
Na marginesie - ja na wigilię byłem zmuszony zamówić włoskie tortellini z prawdziwkami ( były naprawdę pyszne - wypróbowałem je wcześniej, by nie było plamy na wigilijnym stole ), bo polskich uszek z grzybami bez kapusty nie mogłem zakupić, a moim kobietom swojskich nie chciało się lepić. 
04-01-2018, 21:39
Cytuj

Post: #352
(04-01-2018, 20:16)ferdydurke napisał(a): Jeśli ktoś tak jak zielonka gotuje bigos na resztkach, to nie ma się co dziwić, że nie spotyka się z uznaniem innych.
 
Czy ja gdzies napisalam, ze gotuje bigos na resztkach? Czy ja w ogole napisalam, ze gotuje bigos?
Znowu tworzysz nowe prawdy Jureczku? Big Grin 
a ta  co brzegami sie przechadza wtoruje jak...ech, echo...
04-01-2018, 21:43
Cytuj

Post: #353
Z ta "kaczka" , to mial byc zart ...polityczny Undecided
Zrozumialam , wiecej nie bede . Wink
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • fiscus
04-01-2018, 21:56
Cytuj

Post: #354
(04-01-2018, 21:24)iberte napisał(a): Sery- brak
Tutaj się mylisz mój drogi! 
Bryndza i oscypek są chronionymi przez UE polskimi wyrobami serowymi. Smile
04-01-2018, 22:22
Cytuj

Post: #355
(04-01-2018, 22:22)ferdydurke napisał(a):
(04-01-2018, 21:24)iberte napisał(a): Sery- brak
Tutaj się mylisz mój drogi! 
Bryndza i oscypek są chronionymi przez UE polskimi wyrobami serowymi. Smile


Istotnie.... wysmienite sery!!!!
Camembert to kit do okien przy nich
...jezeli sie smieje, to jedynie dlatego, ze jutro moge nie miec zebow Big Grin
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • egle
04-01-2018, 22:29
Cytuj

Post: #356
(04-01-2018, 22:29)iberte napisał(a):
(04-01-2018, 22:22)ferdydurke napisał(a):
(04-01-2018, 21:24)iberte napisał(a): Sery- brak
Tutaj się mylisz mój drogi! 
Bryndza i oscypek są chronionymi przez UE polskimi wyrobami serowymi. Smile


Istotnie.... wysmienite sery!!!!
Camembert to kit do okien przy nich

zwłaszcza te przywozone z tesco i sprzedawane na gorolskim straganie, hej! 
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • iberte
04-01-2018, 22:30
Cytuj

Post: #357
95% tego bryndzowo -oscypkowego chłamu robi się z mleka krowiego.
Oczywiście prym w fałszowaniu tych świętych górskich przysmaków wiodą nasi górale.
W tym rejonie pieniadz uświęca każde świństwo.
04-01-2018, 22:46
Cytuj

Post: #358
Egle, iberte! Ja nie pisałem o walorach smakowych tych serów.
Ja tylko napisałem, że są polskie i Polska zapewniła sobie ochronę tych produktów jako produktu narodowego. Big Grin

Dobrym polskim serem jest ser mazurski tłusty, który doskonale komponuje się z sardynkami, a w okresie wiosennym z rzodkiewką, w okresie letnim z pomidorami, ogórkami i szczypiorkiem Smile
04-01-2018, 22:48
Cytuj

Post: #359
Jeśli przypieczetowało się patentem i ochrona tych wyrobów , to należałoby pomyslec nad tym by miały własciwy smak.
W przeciwnym wypadku Polska chwali się opatentowanym chłamem.
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • egle
04-01-2018, 22:53
Cytuj

Post: #360
no i krupniok też ma chyba znak ochronny Smile

oscypka jadłam ostatnio w Szklarskiej, a od Pani dowiedziałam, że jak w Szczecinie nie ma marynarzy, tak w Szklarskiej nie ma góroli... kto więc te oscypki robi? nie dopytuję, Majami cysto prowdę napisała Smile

z sardynkami? uuu Ferdydurke, smaki to my chyba inne mamy Big Grin
04-01-2018, 22:53
Cytuj



Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości