tak macie prawo do rodzinnego
Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech
|
tak macie prawo do rodzinnego
23-04-2015, 18:38
Witam,
Bardzo proszę o kontakt kogoś kto udzieliłby mi kilku wskazówek jak wypełnić wnioski o Kindergeld na dzieci przebywające ze mną w Polsce. Wnioski dostałam z Familienkasse, ale pogubiłam się już w tym...
25-08-2016, 09:27
25-08-2016, 11:34
ok. Dziekuję. Jestem po rozwodzie i to ja jestem wnioskodawcą (mieszkam w PL). mój były mieszka w Niemczech. To w rubryce małżonek/partner mam go wpisywać czy zostawić puste miejsce? Nie ma tam opcji "były mąż", bądź też "rodzic dzieci". Nie wyszłam też drugi raz za mąż.
26-08-2016, 12:20
Jeżeli matka i ojciec żyją i pracują w Polsce, to nie masz co składać o Kindergeld w Niemczech.
26-08-2016, 12:27
Wiem o tym. Tylko, że ja nie szukam porady w temacie "czy mi się należy, czy nie?" Ja mieszkam z dziećmi w PL (tu jestem zameldowana z dziećmi) , a mój były mąż (ich ojciec) jest zameldowany w Niemczech, tam pracuje i płaci podatki.
Mam już nadany nr kindergeld. Z familienkasse dostałam do wypełnienia wnioski i mam z nimi problem. Dlatego szukam tu pomocy, ale chyba nikt mi nie potrafi pomóc jak na razie ![]()
29-08-2016, 13:16
Pomogę Ci.
29-08-2016, 13:45
(29-08-2016, 13:16)alex0202 napisał(a): Wiem o tym. Tylko, że ja nie szukam porady w temacie "czy mi się należy, czy nie?" Ja mieszkam z dziećmi w PL (tu jestem zameldowana z dziećmi) , a mój były mąż (ich ojciec) jest zameldowany w Niemczech, tam pracuje i płaci podatki. Tłumaczyłem na polski. Podałem polską wersję formularzy. Nie dawałem porad w temacie "czy mi się należy, czy nie?". Co chcesz jeszcze? btw. Bauzen jest znana z długiego okresu czekania. Im dłużej zwlekasz, tym gorzej. ... a , meldujesz się z tym bardzo rzadko...
29-08-2016, 14:25
czyli mozna te formularze po polsku wypelnic i wyslac do Bauzen, dobrze zrozumialam?
29-08-2016, 15:06
Jakie "te"?
Zapoznaj się najpierw z jej tematem, to ewentualnie pogadamy.
29-08-2016, 15:09
29-08-2016, 15:13
Się pytam, jakie "te", bo ich jest sporo i każdy trzeba przejrzeć dokładnie i wypełnić.
Nie wiecie o tym? Wcale się nie złoszczę. U ciebie to zaraz wszystko "złoszczenie".
29-08-2016, 15:17
wiem ze w tym biurze w ktorym sie sklada wnioski o zasilki rodzinne siedza ludzie ze znajomoscia roznych jezykow , polskiego tez
29-08-2016, 15:18
Jeśli wywołałam u kogoś jakieś negatywne emocje to przepraszam...
Raczku - bardzo Ci dziękuję za te tłumaczenia, doceniam to. Jeszcze raz napisze o co chodzi: Jestem po rozwodzie. Mój były mąż od 2013 roku mieszka w Niemczech i tam pracuje. Mamy dwójkę dzieci. Ja mieszkam z nimi w Polsce. ROPS przesłał moje dokumenty do Niemiec ponieważ w PL nie przysługuje mi zasiłek rodzinny i zachodzi koordynacja świadczeń. Niedawno otrzymałam z Familienkasse wnioski do wypełnienia. We wniosku Antrag auf Kindergeld w pozycji nr 2 trzeba wpisać dane małżonka lub partnerki. Czy ja mam tu wpisać dane mojego byłego męża czy pominąć tą rubrykę w związku z tym,że jesteśmy po rozwodzie?
01-09-2016, 10:51
Zauważ, że tutaj nikt nie pyta o "męża", lecz o "ojca".
Z mężem rozwiedziona, ale ojciec jest ojciec. Przecież masz rubrykę o stanie cywilnym, prawda? Przecież tłumaczyłem, co trzeba dostarczyć ze strony "matki" oraz "ojca". Małżonka przecież nie masz. Czy sprawa "małżeństwa", to wszystko? Gdzie ci trzeba pomóc? (nie zapomnij o czasie, bo ucieka, a ty meldujesz się rzadko, bardzo rzadko = ten Kindergeld nie jest ci aż tak ważny?) W międzyczasie nie jest wykluczone, że tymczasem "ojciec" pobiera Kindergeld w Niemczech na siebie, a ty o tym nie wiesz. Nie wiem o tym, bo nic konkretnego nie podajesz. Twoja szybka reakcja jest w takich sprawach wskazana. Urząd (czyli Bauzen), gdy widzi, że "olewasz", też się nie będzie wcale śpieszył. Ale, sorki... to twoja sprawa i twoje pieniądze... Dla uwydatnienia problemu podaję, że odpowiedziałem tobie po 4 minutach po twoim wpisie. A, ty? Wylogowałaś się i cześć. Zwykle odpowiadam szybko, bo tu trzeba pomóc. A, ciebie już nie ma i "kiedyśtam" przyjdziesz, jak z łaski. Uważasz, że to jest poważne? Ja - nie. (nie pisz mi tylko, że nie każdy siedzi 27/4 na forum. Nikt tu tyle nie siedzi.)
01-09-2016, 10:54
Rączki nie złość się bo czerwony się zdobisz.
Rączki nie złość się bo czerwony się zrobisz.
01-09-2016, 12:18
01-09-2016, 12:21
Ja i tak musze czekać aż mój były mąż w Niemczech skompletuje wszystkie dokumenty które są wymagane do wniosku- zaświadczenia itp. Musi mi je przesłać do PL i dopiero ja odesle do Familienkasse cały komplet.
Te nerwy są zbędne.. RACZEK nie będę Cię już męczyć pytaniami. Życzę wszystkiego dobrego.
01-09-2016, 23:13
Alexa, podaj mi swoj nummer telefonu na privie , zadzwonie do ciebie i pogadamy
raczek ma racje, moze juz tak byc ze twoj byly maz otrzymuje KG a ty o tym nie wiesz, zadzwonie rowniez w twoim imieniu do kassy rodzinnej w niemczech i zapytam sie jaki jest stan rzeczy i pomoge ci wypelnic te formularze
02-09-2016, 08:42
Ok. dziękuję. Wysyłam namiary na priv.
02-09-2016, 11:04
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|