(10-01-2019, 22:40)ferdydurke napisał(a): O czym ty piszesz?
My tu uświadamiamy Joannę, że jak narazie pobrała z systemu więcej niż do niego wpłaciła, a skoro tak jest, to nie powinna tu demonstrować swojej żądającej postawy, bo nie ma ku temu żadnego prawa moralnego.
Komunizm się nie sprawdził, a w tym myślą przewodnią było hasło: Każdemu według potrzeb i od każdego według zdolności.
Niestety ludzie pracowici i zdolni nie chcieli pracować na leni z wielkimi potrzebami i system się nie sprawdził.
Teraz wychowany na tych hasłach kaczor próbuje szątki systemu ratować, a pisuar za głosy wyborców sprzeda duszę diabłu! A co tam! Po nas może być nawet pożoga!
Ten pozorny prezent pisuaru dla Joanny, jeszcze bardziej zniechęci dzieci Joanny do powrotu do PL.
W następnych 5 latach przejdą na emerytury roczniki wyżu demograficznego, czyli za 7-8 lat w Polsce będzie kaszana po pisuarowych prezentach.
Wtedy dzieci Joanny powiedzą: Mama do czego tu wracać? Przecież nas tu podatkami zabiją!
Widzisz Ferdydurke. Nawet taka Joanna ma prawo do życia. Wychowała czworo dzieci i ja ją za to podziwiam.
Jakkolwiek wiele nie wpłaciła, ale powinna i musi żyć.
Ja chętnie zapłacę moją częśc.
To miałem na myśli, że nie ma tu co mówić o sprawiedliwości, bo by w miarę każdego jakoś uhonorować, trzeba by go łancuchem do jego dzieła przykuć i tylko tyle dać, ile zarobił, ale przypuszczam, że wółczas też byś tu nie siedział.