(31-12-2018, 13:45)Leon 66 napisał(a): Ty Diego az zaskakujesz polotem,bo nie maja sie czym afiszowac, kapito, jezeli ktos mi wciska spolszczona forme pisowni wyrazu z jezyka francuskiiego, to wybacz, jak mam zareagowac, jestem baaaardzo dobra z niemca i dlaczego nie mialabym sie tym afiszowacß uwielbiam podkreslac to co umiem, dlaczego nie , kazdemu wolno robic to , na co maa ochote, kolezanka majami, myslala ze mi pojedzie po pisowni, nie pojechala, czy ty kanaly masz czy nie , nie moj biznes, ja sie zajmuje swoimi sprawami jezykowymi i juz,
jestes juz 20 lat w Niemczech , mialas w szkole francuski ,- my to nowoprzybyli,- bez skladu i ogladu .
Nie wiemy i nie znamy sie na niczym . Zmieniasz zdanie czesciej niz majtki.
Wyobraz sobie jestem juz 36 lat w D, tez czytam ustawiczne, prowadze moj "Geschäft " i pisze tylko po niemiecku, nawet nie mam polskich kanalow. w telewizji .
Tez czasami szukam juz slow, albo napisze pokracznie zdanie, ale nie jest to ustawicznym moim tlumaczeniem...
"oj jakam ci ja to swiatowa, wyksztalcona czy roztrzepana ..."
Wiekszosc z nas podejrzewam jest dluzej niz ty , -ale tak sie nie afiszujä jak ty .
Kapisze?