Post: #67
(18-12-2018, 19:02)ferdydurke napisał(a):Nie przekonal . Jest bardzo uproszczony i autor wspomina tylko w jednym zdaniu o roli termicznej obrobki miesa i roslin w rozwoju mozgu .(18-12-2018, 15:25)Unka napisał(a): Z przyswajaniem tluszczy jelita naszych przodkow akurat nie mialy zadnych problemow .Unka, może ten przystępnie napisany artykuł cię przekona?
Zreszta , czym dla ciebie jest rozwoj jelit?
https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/nauka/1643850,1,jak-mieso-zmienilo-czlowieka.read
Ten artykul wyglada dla mnie jak reklama miesa

Mozg nie " zywi" sie miesem , tylko glukoza i potrzebuje okolo 60% z naszej krwi .
Mieso poddane obrobce termicznej stalo sie zrodlem energii . Do tego jak juz pisalam doszly geny z enzymem do amylasy .
To wszystko razem moglo miedzy innymi byc powodem rozwoju naszego mozgu .
To wszystko to oczywiscie teorie i powstaja ciagle nowe .
https://www.mpg.de/12561113/1207-evan-019609-neandertaler-gene-geben-aufschluss-ueber-gehirnevolution-des-modernen-menschen
Tu np. naukowcy udowodnili , ze neandertalczyk wcale nie byl takim glupkiem , za ktorego go do tej pory uwazano .