Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zidiocieliśmy już doszczętnie?
(11-12-2018, 21:37)Majami napisał(a): Bardzo prosze o wyasnienie mi zaleznosci Lichenia z lichem ?
Nie bardzo ogarniam ...oprócz tego że moge przytoczyc tu setki słów które do siebie pasują , jak licheń do licha, jak anna do annapurny , jak  bez do beznadzieji...

Chętnie.
Tak mówi Wikipedia na ten temat.:

"Historia osadnictwa na terenie miejscowości sięga epoki kamiennej, z której to przedmioty bytowania człowieka odnaleźli archeolodzy. W czasach rzymskich wiódł tędy szlak bursztynowy. Według legendy na wzgórzu, tuż nad jeziorem, znajdowała się wówczas pogańska świątynia, w której czczono słowiańskie bóstwo zwane Lichem – od którego z kolei wywodzić się miała nazwa miejscowości. Od co najmniej 1458 roku Licheń miał prawa miejskie, jednak brak rozwoju oraz zniszczenia z czasów potopu szwedzkiego spowodowały ich utratę w roku 1655.

Obecnie jedno z większych sanktuariów maryjnych w Polsce (rocznie ok. 1,5 mln pielgrzymów i turystów), prowadzone przez księży marianów, przybyłych do tutejszej parafii w 1949 roku. Miejscem kultu religijnego jest bazylika Najświętszej Maryi Panny Licheńskiej.
W 2012 roku zmieniono urzędowo nazwę miejscowości ze Stary Licheń na Licheń Stary[3].

Skoro Jezus mówi i: "Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie" (J 14,6).'
To albo kłamie bo najwidoczniej Matka Boska też to potrafi, albo jej kult nie powinien mieć miejsca.

Miłego dzionka wszystkim...
12-12-2018, 04:44

Wiadomości w tym wątku
RE: Zidiocieliśmy już doszczętnie? - MaMa - 12-12-2018, 04:44

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: