(12-03-2018, 03:49)ferdydurke napisał(a):(09-03-2018, 14:58)Diego10 napisał(a): W niemczech mozesz 800 EU zarobic bez podatku, jezeli masz dzialalnosc zamwldowana, na twoj podatek nie ma to zadnego negatywnego wplywuCo to za bzdura jest!?
Wytłumacz mi Diego w jaki to cudowny sposób żona lagavulina ma być zwolniona od podatku skoro łyskacz z wyspy Isly zarabia np. 60 tyś euro rocznie?Czyli razem mają dochód prawie 70 tyś rocznie, ale te prawie 10 tyś ma być bez podatku!?
Kobieto z doktoratem hc z maglowego uniwersytetu pomyśl choć chwilkę, zanim zaczniesz uchylać nieba ludziom w DE!
Zona łyskacza zrobi sobie działalość " czarno-dochodową"
Będzie obsługiwała np.20 klientek tygodniowo, ale będzie meldowała 5 w FA.
Nie jest to domena Polaków!
To samo robią inne nacje, bo w społeczeństwie jest przyzwolenie na Schwarzarbeit.
Czesc Ferdydurke, to moze ja sprecyzuje.
poki co rozumiem ze klasa 3 i 5 zostala wprowadzona dla malzenstw ktorych stosunek zarobkow przekraczal roznice 60% - 40%. ROzumiem ze w zwiazku z tym osoba na klasie 3 odprowadza nizszy podatek, osoba na 5 wyzszy.
Jezeli moja zona przejdzie na dzialalnosc, to w zwiazku z wciaz zachowanym stosunkiem dochodow 60%-40%, pozostaniemy wciaz w tych samych klasach.
ale... skoro zona nie przekroczy zarobku rocznego w kwocie 9000€ a to jest kwota wolna od podatku dochodowego, to tego podatku nie bedzi emusiala placic? czy "promocje sie nie lacza" i w zwiazku z tym ze ja jestem na 3 klasie (i jak rozumiem znizki mam wszystki ena siebie) to ona bedzi emusiala mimo wszystko placic podatek z 9000EUR?
a jako dygresja nawiazujac do "bo w społeczeństwie jest przyzwolenie na Schwarzarbeit" to gdyby tak bylo, zona nie otwieralaby Gewerbe. Jesgtem tu rok i tyle przypadkow slyszalem ze polacy sie na wzajem do Finanzamtu kabluja, wiec wole uniknac kar za hobby zony

pozdrawiam