Post: #115
Dieta orkiszowa:
Dieta Orkiszowa powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi
Jedząc ziarna Orkiszu diabetycy mogą ( po koniecznej konsultacji z lekarzem ) zażywać znacznie mniej insuliny
Kleiki Orkiszowe sprawdzają się najlepiej u osób z wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz u diabetyków
Ziarna Orkiszu przyspieszają przemianę materii, podczas gdy mąka Orkiszowa raczej ją spowalnia
Zupa ( kleik ) z Orkiszu dla chorych na biegunkę i po świeżo przebytej operacji
Ziarna Orkiszu zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych
Orkisz szybko powoduje pozostające na długo uczucie nasycenia
Orkisz może stać się wspaniałym wypełnieniem poduszek, materacy itp. poprawiając krążenie i pomagając przy wzmożonym napięciu, bólach reumatycznych lub też przy problemach ze snem.
.
Chleb orkiszowy
Składniki:
400 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka soli
1/2 saszetki suchych drożdży (7 g)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
300 ml ciepłej wody
Sposób wykonania:
1. Mąkę, sól i drożdże, wymieszać.
2. W środek mieszanki wlać oliwę, miód, wodę, dobrze wyrobić (min. 5 min), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia, ale jednocześnie będzie klejące.
3. Uformowane ciasto przenieść do wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1 - 1,5 h.
4. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem.
5. Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, do zbrązowienia.
Smacznego :-)
Łagodne ziarno
Ziarno orkiszu używane jest nie tylko ze względu na liczne właściwości zdrowotne. Chleb wypieczony z tego ziarna ma delikatny, charakterystyczny aromat i delikatny, lekko orzechowy posmak. Orkisz idealnie nadaje się do produkcji:
- makarony
- pieczywo (chleb, bułki)
- ciastka, wafle
- kawy
- piwo, spirytus, wódki
Dieta Orkiszowa powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi
Jedząc ziarna Orkiszu diabetycy mogą ( po koniecznej konsultacji z lekarzem ) zażywać znacznie mniej insuliny
Kleiki Orkiszowe sprawdzają się najlepiej u osób z wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz u diabetyków
Ziarna Orkiszu przyspieszają przemianę materii, podczas gdy mąka Orkiszowa raczej ją spowalnia
Zupa ( kleik ) z Orkiszu dla chorych na biegunkę i po świeżo przebytej operacji
Ziarna Orkiszu zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych
Orkisz szybko powoduje pozostające na długo uczucie nasycenia
Orkisz może stać się wspaniałym wypełnieniem poduszek, materacy itp. poprawiając krążenie i pomagając przy wzmożonym napięciu, bólach reumatycznych lub też przy problemach ze snem.
.
Chleb orkiszowy
Składniki:
400 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka soli
1/2 saszetki suchych drożdży (7 g)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
300 ml ciepłej wody
Sposób wykonania:
1. Mąkę, sól i drożdże, wymieszać.
2. W środek mieszanki wlać oliwę, miód, wodę, dobrze wyrobić (min. 5 min), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia, ale jednocześnie będzie klejące.
3. Uformowane ciasto przenieść do wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1 - 1,5 h.
4. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem.
5. Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, do zbrązowienia.
Smacznego :-)
![[Obrazek: big_578.jpg]](http://filesrr.vitalia.pl/gfx/tstmp20100715134642/news/big_578.jpg)
Łagodne ziarno
Ziarno orkiszu używane jest nie tylko ze względu na liczne właściwości zdrowotne. Chleb wypieczony z tego ziarna ma delikatny, charakterystyczny aromat i delikatny, lekko orzechowy posmak. Orkisz idealnie nadaje się do produkcji:
- makarony
- pieczywo (chleb, bułki)
- ciastka, wafle
- kawy
- piwo, spirytus, wódki