(22-12-2017, 17:25)Luce 2 napisał(a): Ferdydurke ja nie mam czasu na pisanie tutaj o kulturze i sztuce Polski przedwojennej i jej calym dorobku. Jest tego zbyt wiele. Trzeba bylo choc troche uczyc sie przedmiotu tzw wowczas wiadomosci o sztuce i chocby tylko w zakresie szkoly podstawowejLuce 2, dlatego że się uczyłem wiem, że jedynym sukcesem międzywojennej kultury był Nobel Reymonta za Chłopów![]()
Reymont opisał życie zacofanej polskiej wsi i to była prawdziwa egzotyka, która zafascynowała rozwinięte kraje świata.
Nikt już nie pamiętał o wywożeniu niewiernych żon na gnoju, bo kobiety w innych cywlizowanych krajach starały się o równouprawnienie, ale w środku Europy panowała dziwna egzotyka, która notabene pozostała do dzisiaj
Piszesz że tej polskiej kultury było wiele! Skoro było jej wiele, to ty nie powinnaś mieć problemów z wymienieniem kilku przykładów!
Ja nie oczekuję jakiejś długiej listy! Ja zadowolę się dwoma, lub trzema przykładami, gdzie Polacy ukształtowali europejską i światową kulturę.
Wykaż się wiedzą, którą pobrałaś w szkole podstawowej
![[-]](https://nasze-niemcy.pl/images/nasze-niemcy/collapse.png)