W zwiazku z tym,przytocze tu znany wiersz z filmu „Dzien swira“.
Gdy wieczorne zgasną zorze, zanim głowę do snu złożę, modlitwę moją zanoszę, Bogu Ojcu i Synowi. Dop...cie sąsiadowi! Dla siebie o nic nie proszę, tylko mu dosrajcie, proszę! Kto ja jestem? Polak mały! Mały zawistny i podły! Jaki znak mój? Krwawe gały! Oto wznoszę swoje modły do Boga, Marii i Syna! Zniszczcie tego sk...na! Mojego rodaka, sąsiada, tego wroga, tego gada! Żeby mu okradli garaż, żeby go zdradzała stara, żeby mu spalili sklep, żeby dostał cegłą w łeb, żeby mu się córka z czarnym i w ogóle, żeby miał marnie! Żeby miał AIDS-a i raka. Oto modlitwa Polaka!"
Dla perfekcjonistow,ktorzy doszukua sie dziury w calym,dodam,ze nie wszyscy sa tacy.
Film jest znany i wiersz tez,tak, ze trudno tu doszukuwac sie obrazy czy wulgarnosci. Film i wiersz,przeszli juz do klasykow polskiej kultury.
Dla tych.ktorzy nie sa zainteresowani polska literatura i filmem podam inny temat.
Pis chce uczcic 100 lecie odzyskania niepodleglosci Polski. zburzeniem Palacu Kultury,symbolu komuny i zniewolenia Polski. Koszty ida w miliony. Zglosilo sie wojsko polskie. Oni chca to zburzyc.Jednak warszawiacy maja watpliwosci.Jak dlugo to potrwa.Beda utrudnienia w ruchu nie mowiac o zanieczyszczonym powietrzu.Co stanie w zamian?