(17-08-2017, 00:11)ferdydurke napisał(a): egle, jeśli twoja Kartoffelsalat jest polska, to nie masz się czego wstydzić. Ja dzisiaj w pracy rozniosłem polskie ogórki kiszone, które sam ukisiłem i każdemu smakowały - polskie ogórki, polsko-niemiecki koper, polska gorczyca i czosnek, niemiecki chrzan, niemieckie liście dębu i wiśni oraz woda, no i polska sól kamienna.;=))))
Nie twórzmy sztucznych barier, zachęcajmy inne nacje do poznania naszej kultury, oraz sami bądźmy otwarci na inne kultury, to jest moja recepta na integrację.
moja Kartoffelsalat jest jak najbardziej niemiecka, a przepis mam od samego Portugalczyka

co do ogorkow, to okazuje sie, ze Niemcy lubia zupe ogorkowa. Kiedys moje dzieci w przedszkolu tak zachwalaly, ze musialam ugotowac caly gar i rozniesc na probe... to jednak zadna nowosc, potem sprawdzilam w necie, od groma przepisow, ale zaden nie pasuje do mojego

tez ogorki kisze, nawet mam na ogrodku swoje, tylko z koprem byl problem, ktory w koncu dorwalam w ruskim sklepie...z kazdej kultury cos po trochu....
(17-08-2017, 00:21)iberte napisał(a): Przyszedl na piec minut i godzine prawil o PiS!?
Nawiedzony albo z DDR-u
no widzisz, ani z DDR, dygresyjnie wrzuce, ze mam sasiada spod Lipska i bardzo fajny gosc, o pis ani razu nie zagadal..., ani nawiedzony, zwyczajnie poruszony sytuacja polityczna... w tej godzinie znalazl jeszcze czas na Erdogana i Trumpa, Kaczynski jednak faktycznie mocniej go interesowal, moze dlatego, ze z Polka o tym rozmawial?