Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polacy potrafią się integrować
(15-08-2017, 22:16)ferdydurke napisał(a): egle, mylisz pojęcia ty piszesz o społecznej solidarności grupowej, a nie integracji.
Dla ułatwienia definicja integracji z Wiki :

Integracja społeczna – termin w socjologii i innych naukach społecznych oznaczający w ogólności proces włączania (się) do zasadniczej części społeczeństwa różnorodnych, zwykle mniejszościowych grup społecznych jak np. mniejszości narodowe, uchodźcy, emigranci i repatrianci, itp., i w konsekwencji uzyskanie możliwości, praw i usług dotychczas dostępnych tylko dla większości.

mozemy sie spierac na definicje, pytanie tylko po co? dla mnie odnajdywanie sie wsrod Polakow na obczyznie jest rowniez procesem pewnej integracji. Jest nowy grunt, nowe otoczenie i caly czas czlowiek jest wystawiany na probe koniecznosci asymilacji. Jest troche inaczej, jesli jestesmy u siebie w domu, a troche inaczej, jesli na obcej ziemi, gdzie sila rzeczy musimy sie integrowac, po pierwsze ze spolecznoscia, w ktorej postanowilismy zyc, a po drugie, co mozemy, ale oczywiscie nie musimy, z rodakami... 

(15-08-2017, 22:54)iberte napisał(a): A moze latwiej nam bedzie, jesli podasz nazwe miasteczka, Egle?
Jest to moze Scheveningen?

latwiej w czym? Nie, to nie jest Scheveningen, ale rozumiem, ze skoro podales ten przyklad, to tam rowniez Polacy sa sobie jakby "bliscy"?

ja bylam w Noordwijk i to tam wlasnie zaskoczyla mnie (pozytywnie) polska "integracja" albo jak tam dla poprawnosci wikowej Ferdydurke woli - solidarnosc spoleczna.....
16-08-2017, 20:22

Wiadomości w tym wątku
RE: Polacy potrafią się integrować - egle - 16-08-2017, 20:22

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: