Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech
Warte do poczytania.

http://wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/454313,niemcy-badaja-przez-lupe-zasilki-na-dzieci-polakow.html
01-09-2014, 14:48

Witam wszytskich.Ja czekam juz 13 m-cy na decyzje i pieniadze.11 wrzesnia mam sprawe w sadzie ,moja adwokat usilowala przez caly ten czas wspolpracowac z Bautzen,niestety nic to nie dalo.Czy ktos z uzttkownikow "przerobil" sprawe sadowa? pozdrzawiam
04-09-2014, 07:39

podejrzewam ze po wyroku zabiora sie szybko do roboty albo beda musieli placic kare z tym wyplacanie to jest Skandal jezeli ludziom sie naleza pieniadze to i tak je otrzymaja

musisz miec troche cierpliwosci a to czekanie zostanie ci wynagrodzone spora summa pieniezna
04-09-2014, 08:12

(04-09-2014, 07:39)joanna68 napisał(a): Witam wszytskich.Ja czekam juz 13 m-cy na decyzje i pieniadze.11 wrzesnia mam sprawe w sadzie ,moja adwokat usilowala przez caly ten czas wspolpracowac z Bautzen,niestety nic to nie dalo.Czy ktos z uzttkownikow "przerobil" sprawe sadowa? pozdrzawiam

Witaj Joanno.
Moj kolega jest rekordzista w oczekiwaniu na kindergeld.
Czeka juz 4 rok.Przed nim druga sprawa w sadzie w listopadzie.
Druga...
Teraz musza do sadu przyjaechac jego dzieci,bo jest po rozwodzie....

Okres oczekiwania od sprawy do sprawy to czasem 4-5 miesiecy.
04-09-2014, 09:11

do poczytania.

http://www.mywerbefilm.vizz.pl/poloniaflensburg/index.php?option=com_content&view=article&id=391:koniec-wyplacania-kindergeld&catid=83:spoleczenstwo&Itemid=659
04-09-2014, 14:02

a moze by tak reporterow na nich naslac?
04-09-2014, 14:54

zauważyłam ze w poście 13 link jet nieaktywny.

http://www.ombudsman.europa.eu/pl/atyourservice/regionalombudsmen.faces

Tutaj wszyscy poszkodowani mogą pisać skargi w sprawie Kindergeld.

Odpowiednik polskiego rzecznika praw obywatelskich.
12-09-2014, 12:47

Jestem zdegustowana opieszałością niemieckich urzędników.Już 2 lata czekamy za kindergeld.Za każdym razem, gdy się mąż dodzwoni każą czekać.Mieliśmy dostać decyzję do sierpnia, papiery są ok, więc co jest grane?W Polsce jest mały zasiłek, ale urzędnicy dają radę.
23-09-2014, 09:24

Swoja opierzalosc tlumacza mala iloscia urzednikow,a stosem papierow obcokrajowcow,a tak naprawde czekaja,az wejdzie nowa ustawa w zycie.

WAŻNE: prawo do świadczeń rodzinnych ulega przedawnieniu. Osoby uprawnione powinny pomyśleć o zabezpieczeniu swoich roszczeń względem niemieckich instytucji, gdyż roszczenia o wypłatę niemieckiego zasiłku rodzinnego przedawniają się z upływem czterech lat licząc od końca roku, w którym powstało do nich prawo.
23-09-2014, 12:38

A mogę dopytać gdzie dokładnie załatwialiście teraz taki www.fenixtax.pl/zasilek-rodzinny-niemcy?nie wiem czy tu jakoś sprawnie działają pod tym względem?
26-01-2015, 10:39

Witaj!
Wiele ludzi korzysta z Firm pośredniczących,ale czy maja większa skuteczność?
Na chwile obecna nie.
Wypełnij druk i złóż go w swojej FK.
Okres oczekiwania na decyzje jest taki sam.
28-01-2015, 12:06

zasilek rodzinny ? czyli Kindergeld o to cos mi sie chyba pomylilo
28-01-2015, 19:55

Czy wie ktoś jak wypisać wniosek jeśli mieszkam z dzieckiem w polsce i nie pracuje a ojciec dziecka pracuje w Niemczech. Dodam że nie ma on z nami kontaktu więc nie znam jego dokladnej sytuacji POMOCY
13-02-2015, 14:09

Tak.
Wieczorkiem Ci pomoge to wypelnic...ok?
13-02-2015, 14:12

SUPER tylko mniej wiecej o której godz dziekuje
13-02-2015, 14:27

Witam wszystkich, na forum jestem nowa, poszukuję informacji w takiej kwesti:
Córka chodzi do szkoły w Loecknitz, mieszkamy w Szczecinie, w związku z tym ,że z mężem jestem w nieoficjalnej separacji , chciałabym z córką przeprowadzić się do Loeknitz, czy pracując w Polsce i nie pobierając tu żadnych zasiłków rodzinnych mam sznasę na otrzymanie kindergeld na córkę, oczywiście po wynajęciu mieszkania i meldunku na terenie Niemiec. Czy spotkał się ktoś z państwa z analogiczną sytuacją i jest w stanie podpowiedzieć mi czy mam szansę na takie świadczenie?Huh
26-02-2015, 21:03

Musze Cie rozczarować.Nie dostaniesz ,żadnych pieniędzy .Musisz przepracować co najmniej pol roku i odprowadzać podatki tu w DE.
02-03-2015, 20:51

Bardzo dziękuję za odpowiedź, ale znalazłam na stronie punktu kontaktowo doradczego w Szczecińskim urzędzie miasta taką informację;
......

2. Komu należy się Kindergeld?

Przyznanie świadczeń na dzieci dla osób zamieszkujących w jednym państwie członkowskim, a wykonującym parcę w innym regulowane jest poniższą decyzją:

DECYZJA NR F1 z dnia 12 czerwca 2009 r. dotycząca wykładni art. 68 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004 odnoszącego się do zasad pierwszeństwa w przypadku zbiegu praw do świadczeń rodzinnych . (Tekst mający znaczenie dla EOG oraz dla Umowy między WE a Szwajcarią)

Dokumenty wymagane do opracowania wniosku na Kindergeld:

Wypełniony wniosek
Akt urodzenia dziecka (przetłumaczony lub międzynarodowy)
Kopia umowy najmu lub aktu notarialnego zamieszkiwanej nieruchomości
Kopia rachunku np. za energię elektryczną (jako potwierdzenie zamieszkania wynajętej / kupionej nieruchomości)
Decyzja o odmowie przyznania świadczeń rodzinnych w Polsce (kraju zatrudnienia).
Uwaga!Zaświadczenie o niepobieraniu jest niewystarczające.

Wniosek o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego w kraju zatrudnienia wraz z załącznikami należy złożyć w odpowiedniej dla (ostatniego) miejsca zamieszkania instytucji realizującej zadania w zakresie świadczeń rodzinnych np w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej
(w Szczecinie wnioski ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego w kraju zatrudnienia należy składać w Szczecińskim Centrum Świadczeń). Opracowane dokumnenty są przekazywane do instytucji, która zajmuje się koordynacją systemów zabezpieczenia społecznego, czyli do Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej, który to na podstawie otrzymanych dokumentów wydaje decyzję.
W rozmowie tel. pani w urzędzie zapewniła mnie,że mój tok rozumowania jest słuszny, wspomniała również o minimum socjalnym o które mogą dopytywać się przy meldunku, Nie pozostaje mi nic innego jak umówić się z prawnikiem panem Piechą, może on będzie wstanie rozwiać moje wątpliwości.
Pozdrawiam serdecznie.
goya
02-03-2015, 21:21

To by Ci się należało gdybyś była oddelegowanym pracownikiem z De do Pl i odwrotnie.
Wyobraź sobie taka sytuacje.
Wyjeżdża do DE milion matek z dziećmi tylko po Kindergeld.....widzisz w tym jakaś logikę?
Przede wszystkim podstawa by uzyskać jakiekolwiek świadczenia na dzieci musisz być podatnikiem w de.
Bez udokumentowania nie dostaniesz nic.
Praca ,mieszkanie,ubezpieczenie...trzy najważniejsze podstawy by moc się starać o Kindergeld.

Przyznanie świadczeń na dzieci dla osób zamieszkujących w jednym państwie członkowskim, a wykonującym parcę w innym regulowane jest poniższą decyzją:

To zdanie jasno już mówi,ze jedno z rodziców pracujących po za granicami danego państwa należącego do uni....no chyba,ze jesteś oddelegowanym pracownikiem to zmienia postać sprawy.

Jesteś ze Szczecina u Was w Mopsie pewnie jest biuro konsultacji wiec zapukaj o ich drzwi ,a powiedzą Ci co Ci się należy...,ale nie powiedzą Ci nic innego niż ja tu napisałam.
03-03-2015, 14:32

Mam pytanie : czy jeżeli nie mamy jeszcze ślubu a mamy już dziecko to mozemy starać się o Kindergeld. Ojciec dziecka - mój Partner pracuje w Niemczech a ja z dzieckiem jeszcze w Polsce czy w takiej sytuacji jest szansa na Kindergeld?
Koronka
21-04-2015, 18:31