Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 2.86
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim?
Chcialbym sie jeszcze raz odniesc do idiotyzmu wstawionego przez Marmala.
Gdyby to sie sprawdzilo, to procentualnie kazdy Rosjanin, ktory przezyje glodowy exodus Marmala bedzie mial do dyspozycji 234 hektarow ziemi z ktorych ma sie wyzywic. Polske bedzie zamieszkiwalo 1,9 milona osob i kazdy Polak bedzie mial do zagospodarowania 16,5 hektara. Niemcom natomiast glod zajrzy w oczy, bo ci co pozostana beda mieli do dyspozycji "tylko" 8,6 hektara na lebka Big Grin
21-03-2021, 21:42

Niemcy sobie poradza.
W przesiedleniach maja doswiadczenie....
...jezeli sie smieje, to jedynie dlatego, ze jutro moge nie miec zebow Big Grin
21-03-2021, 21:46

(21-03-2021, 21:46)iberte napisał(a): Niemcy sobie poradza.
W przesiedleniach maja doswiadczenie....
Iberte, tak bylo wczesniej, teraz mamy u wladzy pokolenie wychowane "bezstresowo", co obrazuje obecna niemiecka efektywnosc w walce z wirusem. Czyli dupa zimna, ale mnie do przezycia te 8 hektarow wystarczy. Big Grin
Dwa odstapie sasiadowi, jesli przeora to co mu kaze.
21-03-2021, 21:59

Tymi hektarami to Roksa moze sie podzielic.
Chciwa nie jest.
21-03-2021, 22:02

(21-03-2021, 22:02)iberte napisał(a): Tymi hektarami to Roksa moze sie podzielic.
Chciwa nie jest.
Iberte, przez 8 lat gospodarowalem na 1 ha.
Gdzie tylko 10% bylo zagospodorowane - ogorkow bylo tyle, ze nie dalo sie ich przerobic.
Ziemniakow tez bylo za duzo. Truskawki, pomidory byly w wystarczajacej ilosci i nie bylo potrzeby kupowac w sezonie.
Czeresni zatrzesienie, jablek i sliwek nie dalo sie przerobic.
Do dzisiaj zaluje, ze nie zdecydowalem sie na hodowle gesi i kaczek, oraz krolikow.
Mysle, ze 1 ha wystarcza do ekologicznego zycia dla minimum dwoch osob.
21-03-2021, 22:22

Czego Ty juz w zyciu nie robiles...
Pewnie miales jeszcze stawy hodowlane i w nich leszcze z oczami jak patelnie.
21-03-2021, 22:35

(21-03-2021, 22:35)iberte napisał(a): Czego Ty juz w zyciu nie robiles...
Iberte, nie, nie mialem stawow hodowlanych, ale hektar mialem. Niestety tylko 8 lat - rozwod zakonczyl idylle. Undecided
21-03-2021, 22:44

(21-03-2021, 22:35)iberte napisał(a): Czego Ty juz w zyciu nie robiles...

Nie uwierzę, że gatunek ryby został wybrany przypadkowo WinkWink
21-03-2021, 23:13

"Tymi hektarami to Roksa moze sie podzielic.
Chciwa nie jest. " - chciwa nie jestem ale rozsądna ( czasami Smile ) ...ziemią się nie dzielę, a w szczególności czarnoziemem. Kiedyś w latach 90, mój kolega potrzebował pieniędzy, ja trochę miałam (oszczędna jestem), więc zrobiłam mu przysługę i kupiłam trochę, praktycznie za "groszy". Wszyscy się śmiali ze mnie, a mi było szkoda kolegi z dzieciństwa....i tak się jakoś złożyło, że fajnie i wygodnie jest mieś żyzne poletko. ..i na podmokłym gruncie, już niższej klasy, nieco wikliny..
..co do uprawy eko produktów na dwie osoby, to myślę , Ferdydurkę, że nawet mniej jak hektar wystarczyłoby, wystarczy dobre planowanie i pracowitość.
Też w tym roku będę bawić się w sadzonki, ale tak dla zabawy, lubie ziemie i przynosi mi satysfakcje coś na niej uprawiać. W tym roku doprowadziłam do porządku mój nie wielki rząd winorośli, poobcinałam owocowe drzewka, już pięknie kwitnie leszczyna. Czekam aż śnieg stopnieje i będę formować grządki. Może kilka krzaczków posadzę nowych...no i czas na zbiór soku z brzozy... bardzo lubię ten sok, robię z niego czasami kwas chlebowy ale na ogół sam sok...

Na polityce niemieckiej jestem, jak niemowlę raczkujące...ale fajnie jest was poczytać i mieć ogólne pojęcie, chyba będę musiała z tego egzamin zdawać, więc mi się przyda...a mówią , że forum to strata czasu Smile

Pozdrawiam was z chutoru Smile
21-03-2021, 23:20

Zielonka, iberte moze sobie wybrac tez gupika. Nie zmieni to mojego zyciorysu.
21-03-2021, 23:21

pozdrowienia z...ogródka

Załączone pliki Miniatury

21-03-2021, 23:31

Roksa, ten hektar na dwie osoby wzialem na wyrost - dwie swinki, dwa baranki, krowka, cztery kaczki i gesi, oraz 6 kur, ktorych nie lubie, ale jajka lubie. Wieprzowiny i wolowiny jest za duzo, wiec odsprzedam, lub wymienie na ryby.
W moim ogrodzie przezylem porazke - lubie agrest, wiec posadzilem 5 drzewek, niestety wszystkie zostaly pokonane przez maczniaka. Nie uzywalem chemii, tylko spryskiwalem ekstraktem z pokrzywy. Niestety nie pomoglo.
1 ha na dwie osoby to luxus.
21-03-2021, 23:44

(21-03-2021, 23:20)Roksolana napisał(a): "Tymi hektarami to Roksa moze sie podzielic.
Chciwa nie jest. " - chciwa nie jestem ale rozsądna ( czasami Smile ) ...ziemią się nie dzielę, a w szczególności czarnoziemem. Kiedyś w latach 90, mój kolega potrzebował pieniędzy, ja trochę miałam (oszczędna jestem), więc zrobiłam mu przysługę i kupiłam trochę, praktycznie za "groszy". Wszyscy się śmiali ze mnie, a mi było szkoda kolegi z dzieciństwa....i tak się jakoś złożyło, że fajnie i wygodnie jest mieś żyzne poletko. ..i na podmokłym gruncie, już niższej klasy, nieco wikliny..
..co do uprawy eko produktów na dwie osoby, to myślę , Ferdydurkę, że nawet mniej jak hektar wystarczyłoby, wystarczy dobre planowanie i pracowitość.
Też w tym roku będę bawić się w sadzonki, ale tak dla zabawy, lubie ziemie i przynosi mi satysfakcje coś na niej uprawiać. W tym roku doprowadziłam do porządku mój nie wielki rząd winorośli, poobcinałam owocowe drzewka, już pięknie kwitnie leszczyna. Czekam aż śnieg stopnieje i będę formować grządki. Może kilka krzaczków posadzę nowych...no i czas na zbiór soku z brzozy... bardzo lubię ten sok, robię z niego czasami kwas chlebowy ale na ogół sam sok...

Na polityce niemieckiej jestem, jak niemowlę raczkujące...ale fajnie jest was poczytać i mieć ogólne pojęcie, chyba będę musiała z tego egzamin zdawać, więc mi się przyda...a mówią , że forum to strata czasu Smile

Pozdrawiam was z chutoru Smile

A taka sympatyczna byla!!!
Ale jak ma troche czarnego piasku oddac, to sie sympatie koncza.
Na korze z brzozy kiedys listy milosne pisalem.
Boze co to milosc z ludzi robi.....

Z tym leszczem byl zupelny przypadek.
Gdybym wybral wegorza, to zaraz bedzie, ze satyr tylko jedno w glowie ma...

Ja Wam oddaje te hektary co mi Marmal zabral i robta co chceta..
21-03-2021, 23:45

Iberte, blad! Roksa wspomniala o winoroslach - moj przyjaciel ma w ogrodku jedno drzewko - czerwone winogrona. Drzewko rozciaga sie na pieciu drutach nad tarasem. Od paru lat jest dostarczycielem alkoholu do desytylacji i jest tego sporo.
21-03-2021, 23:55

Jak się spełnią przepowiedni Marmala, to bEdziesz prosić o azyl Smile.
No dobra, nie będę taka Smile
Przygarnę was wszystkich, ale na krowach, gąskach w hodowli to ja się nie znam...bez bicia się przyznaję. Zarządzającym naznaczymy Ferdydurkę, my z Traffkom na salony jakie jaśki haftować czy ksiązki poczytać i fajnej muzyki posłuchać. Iberte będzie w kominku palić, może czasami nam jakie pyszne trunki polewać.
Czy ktoś ma jakie pytania? Smile
21-03-2021, 23:58

(21-03-2021, 23:55)ferdydurke napisał(a): Iberte, blad! Roksa wspomniala o winoroslach - moj przyjaciel ma w ogrodku jedno drzewko - czerwone winogrona. Drzewko rozciaga sie na pieciu drutach nad tarasem. Od paru lat jest dostarczycielem alkoholu do desytylacji i jest tego sporo.

Z jednego drzewka, to wyda tyle alkoholu, ze do plukania zebow nie wystarczy.

(21-03-2021, 23:58)Roksolana napisał(a): Jak się spełnią przepowiedni Marmala, to bEdziesz prosić o azyl Smile.
No dobra, nie będę taka Smile
Przygarnę was wszystkich, ale na krowach, gąskach w hodowli to ja się nie znam...bez bicia się przyznaję. Zarządzającym naznaczymy Ferdydurkę, my z Traffkom na salony jakie jaśki haftować czy ksiązki poczytać i fajnej muzyki posłuchać. Iberte będzie w kominku palić, może czasami nam jakie pyszne trunki polewać.
Czy ktoś ma jakie pytania? Smile

Dlaczego mam byc przygarniety ?
Podziel sie ziemia i kazdy bedzie na swoim.
Mozemy nawet za miedza mieszkac, ale na swoim
21-03-2021, 23:58

"Mozemy nawet za miedza mieszkac, ale na swoim " - no dobrze...wydzielę poletko. Będziemy wszyscy mieć po chutorze Smile
Już nie denerwuj się tak, bo pójdziesz po chrust, ogień trza rozpalić...

...
22-03-2021, 00:02

(21-03-2021, 23:58)iberte napisał(a):
(21-03-2021, 23:55)ferdydurke napisał(a): Iberte, blad! Roksa wspomniala o winoroslach - moj przyjaciel ma w ogrodku jedno drzewko - czerwone winogrona. Drzewko rozciaga sie na pieciu drutach nad tarasem. Od paru lat jest dostarczycielem alkoholu do desytylacji i jest tego sporo.

Z jednego drzewka, to wyda tyle alkoholu, ze do plukania zebow nie wystarczy.
Kolejny blad iberte - to sa litry. Nie masz pojecia ile takie drzewko jest w stanie urodzic. Wystarcza na zarcie i na pare litrow alkoholu -5+l o mocy min. 45%
22-03-2021, 00:06

(22-03-2021, 00:02)Roksolana napisał(a):
"Mozemy nawet za miedza mieszkac, ale na swoim " - no dobrze...wydzielę poletko. Będziemy wszyscy mieć po chutorze Smile
Już nie denerwuj się tak, bo pójdziesz po chrust, ogień trza rozpalić...

...

No!
22-03-2021, 00:09

(22-03-2021, 00:02)Roksolana napisał(a): ...ja mam białe , różowe i granatowe drzewka winogronowe, całkiem już spore...obcinam co rok, i grona są całkiem dorodne i słodkie...też na drutach rozciągnięte...  super frajda przy nich,,,sąsiad zawsze ścina na wino, ale ja domowego nie lubię...podoba mi się chodzić koło tych drzewek i dbać o nich...

...
Roksa, no to mamy jedna wspolna ceche - tez nie lubie domowego wina! Mam ponad 60 lat i nigdy nie wypilem dobrego domowego wina, pomimo ze producenci zachwalali swoj produkt pod niebiosa. Confused
22-03-2021, 00:16

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: