Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 2.86
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim?
Nie kce
...jezeli sie smieje, to jedynie dlatego, ze jutro moge nie miec zebow Big Grin
15-11-2020, 00:14

(15-11-2020, 00:14)iberte napisał(a): Nie kce

Cukier masz za wysoki? Czy dbasz, żeby nie mieć ostrej próchnicy? Wink
15-11-2020, 11:26

(15-11-2020, 11:26)Traffka napisał(a):

Nie biore slodyczy od obcych.
To tylko taka fikcyjna serdecznosc przy pomocy ktorej ludzi lacza sie w bandy.
15-11-2020, 17:21

"Nie biore slodyczy od obcych.
To tylko taka fikcyjna serdecznosc przy pomocy ktorej ludzi lacza sie w bandy"

Adaś...piłeś?
15-11-2020, 17:28

Wstydem jest pic.
Jeszcze gorszym wstydem jest nie pic, gdy powodow jest tysiac i ceny promocyjne.
15-11-2020, 18:09

Iberte, jestem odmiennego zdania w sprawie dawania wnukom kasy. Zapłaciłem już teraz moim wnukom kurs prawa jazdy.
Kiedy dorosną będą mogli sobie zrobić prawko i powiedzą opa to był fajny gość.
15-11-2020, 19:06

(15-11-2020, 19:06)ferdydurke napisał(a): Iberte, jestem odmiennego zdania w sprawie dawania wnukom kasy. Zapłaciłem już teraz moim wnukom kurs prawa jazdy.
Kiedy dorosną będą mogli sobie zrobić prawko i powiedzą opa to był fajny gość.

Przy obecnej inflacji i narastajacym wroscie kosztow, suma ktora dzisiaj wplaciles, za kilka lat moze okazac sie niewystarczajaca.
Moze sie rowniez okazac, ze wnuczeta stwierdza iz dziadek byl sknera i nie zaplacil im pelnej sumy za prawo jazdy.
Tylko takie gdybanie. Wnukow nie mam wiec latwiej mi spekulowac.

Poza tym, zrob po prostu cos dla siebie.
15-11-2020, 19:21

oktawa sie skonczyla wiec przyszlam poczytac ladnych i madrych......seniorow tez !
16-11-2020, 00:27

Iberte, suma jest zapłacona w DAX-ie, więc przypuszczalnie za 10, 12 i 14 lat powinna być wystarczająca na prawo jazdy.
16-11-2020, 00:30

(10-11-2020, 20:44)RENIA napisał(a): Smile No i tak---daj kurze grzede--ja wyzej siede.Tak dokuczaly i docinaly,ze dla swojego bezpieczenstwa, trzeba bylo wiac.

Co sie okazalo,ze one chcialy swoj watek miec a dokladniej Rabe. I juz 2 dni temu pisala,ze temat juz ma i czeka na kceptacje Adminow.Jak do tej pory tematu niet.

Godzilla napisala w przeplywie szczerosci,ze !!Już mi słabo od tych tekstów. Kurczak, orzeł, sokół... Do zażygania." ( mam to samo)
Rabe ostatnio oznajmila,ze "Temat jeszcze czeka na aprobate modera .
po jakim czasie mogę go uznać za niewypał "

Trafka mniej wiecej strescila sprawe z mala poprawka. Iberte jak chce jest mily ale do mojego zakochanie to kawal drogi.

Wlazla tu,powiedzial forumowy dzentelmen po wyzszych studiach.

Wypada mi tylko powtorzyc,tak wlazlam bo takie moje prawo.Tu jest moje konto i slady mojej bytnosci co nie daje gwarancji,ze bede tu bywala.Na FB jest tyle ciekawych rzeczy i nie zamierzam z tego rezygnowac.

Jak mi czas pozwoli moge tu wpasc i wam troche podokuczac. Tongue
oj dlugo ci zeszlo na odzyskaniu pamieci,ale w koncu haslo ci sie przypomnialo...mialas gdzies zapisane?ja jak zapomne to przewaznia na zawsze ,ale ostatnio mam dobra pamiec ,mozg mi mlodnieje ,nie zmieniam juz osobowosci heh

(16-11-2020, 00:30)ferdydurke napisał(a): Iberte, suma jest zapłacona w DAX-ie, więc przypuszczalnie za 10, 12 i 14 lat powinna być wystarczająca na prawo jazdy.
o matko za 10 lat moze trzeba bedzie chodzic na pieszo

(15-11-2020, 17:21)iberte napisał(a):
(15-11-2020, 11:26)Traffka napisał(a):

Nie biore slodyczy od obcych.
To tylko taka fikcyjna serdecznosc przy pomocy ktorej ludzi lacza sie w bandy.
ale ty skomplikowany jestes ,ciężko cie zrozumiec,moze dlatego ze taka ze mnie tepota heh
16-11-2020, 00:32

(16-11-2020, 00:27)dziaczuk napisał(a): oktawa sie skonczyla wiec przyszlam poczytac ladnych i madrych......seniorow tez !

Cześć @dziaczuk,
musiałam poczytać co to ta oktawa w sensie kościelnym, bo domyślam sie, ze nie chodziło Ci o....oktawę głosu Wink
Rozumiem, że przez 8 dni od 1 listopada modliłaś się o "odpust zupełny " dla zmarłych.
Zapytam Cię bom ciekawa:
o dopuszczenie grzechów pedofilskich ks. Jankowskiego też się modliłaś?
A jak umrze Gulbinowicz, to też będziesz się modliła za niego?

Dziaczuk, czy Ciebie - prawdziwą, gorliwą katoliczkę nie mierżą takie typy?
Taki zakłamany Dziwisz, który nic nie wiedział i nic nie widział.
Czy nie jest Ci niedobrze patrząc na tę gębę?

Ps/ Gulbinowicz zmarł dzisiaj, właśnie usłyszałam w Tvn24
I pomyśleć, że w latach 80- siątych uważałam Gulbinowicza za porządnego człowieka.
No cóż...człowiek młody, to i głupi jest Sad
16-11-2020, 17:42

cześć traffka
Czlowiek młody jezeli jest glupi to i na starość tym samym trąci,ale myślę że ta mądrość dojrzeje z czasem traffko tylko potrzebujesz jeszcze czasu,a wiele sie jeszcze wydarzy ,mysle ,ze w pewnym momencie zrozumiesz .Coz ci moge powiedziec ,z mojej strony to tylko modlic sie za kaplanow ,za nas tez a najbardziej za tych ktorzy najbardziej potrzebuja milosierdzia
Polecam ksiedza Glasa moj niewatpliwie autorytet jest natchniony duchem ,na niego nie znajdziesz "haczyka "
https://www.youtube.com/watch?v=vnt4w1X2DTU&ab_channel=RCTV
oredzie z 1935 roku do kaplanow
"Jeden nawrócony, gorliwy kapłan może pomóc w zbawieniu tysiącom dusz; jeden upadły kapłan, pociągnie za sobą wiele powierzonych sobie dusz"
odpowiedz sobie sama ,ja mam swoje zdanie ,mam swoich pasterzy ,modle sie o ich wybor ,prosze o ducha sw,ktory mnie naprowadza na dobrego pasterza,jst ich duzo z przyjemnoscia slucham codziennie chociaz jednej homilii.
16-11-2020, 18:49

oktawa trwala 8 dni

W niedzielę 1 listopada (Uroczystość Wszystkich Świętych) rozpoczęła się akcja „Różaniec Do Granic Nieba”. Wielka modlitewna mobilizacja w intencji obrony życia potrwa do 8 listopada.

Różaniec do Granic Nieba to kontynuacja modlitewnej inicjatywy „Różaniec do Granic” zorganizowanej jako odpowiedź na trudną sytuację Polski i świata. W tym roku intencje obejmują w sposób szczególny wszelkie sytuacje związane z aborcją.

Inicjatywa modlitewna polega na wspólnym nabożeństwie różańcowym odprawianym codziennie o 19.00 od 1 do 8 listopada. Nabożeństwa można organizować w parafiach lub indywidualnie w domach. Organizatorzy zachęcają do pokuty za wszystkie grzechy aborcji dokonane w Polsce, ofiarowanie odpustów za dusze czyśćcowe oraz wyrażenie przeprosin dzieci nienarodzonych i przyjęcie ich do swoich rodzin

wiesz traffko nie wszyscy wychodza na ulice i krzycza aborcja na żądanie,juz nie wspomne o profanacji kosciolow

https://www.youtube.com/watch?v=UqFPZNLfSPI&ab_channel=Kecharitomene
ROZPOCZYNA SIĘ CZAS OCZYSZCZENIA cz. I - ks. Dominik Chmielewski SDB

polecam wszystkie czesci

autorytet mlodziezy w Polsce i nie tylko prowadzi konferencje na calym swiecie ,odbicie Popieluszki,tylko prawda nas wyzwoli

bo Któż jak Bóg
16-11-2020, 19:07

@dziaczuk, zostaw prosze te nienarodzone dzieci i "zycie poczete" w spokoju!
To jest glupia retoryka KK.
Moze by sie zajeli dziećmi juz narodzonymi, dziecmi niepelnosprawny, ktore w ośrodkach prowadzonych najczęściej przed katolickie "siostrzyczki miłosieria" traktowane są gorzej niz krowy przez dobrego gospodarza.

Ja miałabym się modlić za tego meksykanskiego zboczeńca Degollado?
Tego bydlaka, ktory bedac katolickim księdzem pozostawał w intymnych związkach z dwiema kobietami i zgwałcił swoje własne dzieci?
Ja miałabym się modlić za taką kanalie?
Joanno....oszalałaś?

I nie pisz więcej o profanacji kościołów, ok?
Co tam robią te tępe analfabetyczne łyse karki od Bąkowskiego bijące polskie kobiety, ktore nie chcą rodzić potworków?
Kobieto!
Opamiętaj się, proszę!

https://youtu.be/qOGBVWXYGiw
16-11-2020, 19:25

Joanno, ty jesteś młodsza ode mnie, ale umysłowo dotarłaś na poziom mojej matki w wieku 78 lat, którą po 26 latach małżeństwa natchnęło. że musi swój związek zalegalizować także kościelnym ślubem. Co też uczyniła!
Powiada się, "że ludziom na starość szajba odbija" Tobie szajba odbiła dość wcześnie! Sad
16-11-2020, 19:40

Obejrzałem sobie na ARTE polski film Pawła Pawlikowskiego - Zimna wojna i jestem pod wrażeniem.
Film zrobiony wg. najlepszych kanonów polskiej szkoły filmowej.
Film jest czarno-biały, z doskonałym montażem pozakadrowym, świetnymi zdjęciami, muzyką, aktorami i scenografią.
To wszystko plus fabuła miało wpływ na to, że film jest więcej niż bardzo dobry.
Nie jest doskonały, ale niewiele mu do tego brakuje. Myślę, że warto poświęcić 90 minut swego życia, by ten film obejrzeć.

Film jest dostępny w ARTE-Mediathek minimum do 23.11.20
16-11-2020, 23:15

Polecam film "Ukryta gra".
Jak dla mnie Meisterstück!

A jesli chodzi o "szajbe na stare lata" , to mam odmienne zdanie.
Nie wiek wyznacza fascynację kosciołem i tym calym...kramen!
Uwielbienie dla tych zboczków w czarnych kieckach wykazują ludzie "niezdolni do samodzielnego myślenia i rzetelnej oceny sytuacji"
Wypierają prawdę, że ci faceci to zboczeńcy, pedofile i nieuczciwi ludzie.
17-11-2020, 00:33

A ja proponuje spacer.
Niekoniecznie w gory, aby byc blizej Pana, ale taki maly relaks....

Zachowania ludzi zblizajacych sie do skraju drogi, napewno mozna racjonalnie wytlumaczyc.
Byc moze szukaja wewnetrznego spokoju, byc moze ucieczki przed lekiem....
W koncu kazdy z nas wie, ze kostucha przyjdzie, tylko nikt nie chce byc przy tym obecny.
Podobnie racjonalnie mozna tlumaczyc myslenie ludzi mlodych.
Tych wyksztalconych rowniez.
Sa zdolni do samodzielnego myslenia i rzetelnej oceny sytuacji, a mimo to zawieraja sluby koscielne, chrzcza dzieci i sla je do I Komunii.
Nikt nie mowi , ze ich „posralo“ lub im „ szajba odbila“.
Czyzby byl to jedynie konflikt pokolen?

Kosciol, moi Drodzy, to ludzie...
A ludzie byli bydlakami zanim stworzyli Kosciol.
Mozna sie oczywiscie wysilic na bardziej rzetelna analize, ale tam gdzie brakuje tolerancji, jest to trud daremny....
17-11-2020, 11:44

@iberte, demagogu!
Jako, że nie chcę odbierać "chleba" forumowemu statystykowi, nie będę takowych przytaczać.
Ale prawda jest taka, że coraz mniej ludzi jest zainteresowana tymi wszystkimi sakramentami, wielu z tych którzy jeszcze się na nie decydują robią to w imię TRADYCJI i niczego więcej.

Ale zeby było jasne!
Ja nie mam nic przeciwko ludziom wierzącym, w cokolwiek by nie wierzyli.
Tylko fanatycy wywołują moj sprzweciw.
A prawda jest taka, że nie tylko fanatycy islamscy są niebezpieczni. Opętanii katolicy całkiem spokojnie im dorównują, a bywa, że przewyższają w nienawiści.
17-11-2020, 13:34

(17-11-2020, 13:34)Traffka napisał(a): @iberte, demagogu!
Jako, że nie chcę odbierać "chleba" forumowemu statystykowi, nie będę takowych przytaczać.
Ale prawda jest taka, że coraz mniej ludzi jest zainteresowana tymi wszystkimi sakramentami, wielu z tych którzy jeszcze się na nie decydują robią to w imię TRADYCJI i niczego więcej.

Ale zeby było jasne!
Ja nie mam nic przeciwko ludziom wierzącym, w cokolwiek by nie wierzyli.
Tylko fanatycy wywołują moj sprzweciw.
A prawda jest taka, że nie tylko fanatycy islamscy są niebezpieczni. Opętanii katolicy całkiem spokojnie im dorównują, a bywa, że przewyższają w nienawiści.

Nie schlebiam proznosci tlumu i demagogiem zostalem jedynie dlatego, ze mam odmienne zdanie niz Ty.
To graniczy z arbitrazem trybuna lub conajmniej jest to kompresja wolnej mysli.

Wiara to dusza, a Kosciol to cialo.
Gdy cialo oblesne, to i dusza radochy nie ma.
Ludzie wystepuja z Kosciola ale nie wyrzekaja sie wiary.
Powody sa rozne i kazdy ma wlasne.

Jako mloda osoba zawarlas slub koscielny( przypuszczam) i NIE fanatycy uznali, ze slicznie wygladalas.
Stara kobieta idzie ta sama droga i .... „ szajba jej odbila“
Owa „ szajba“ lezy w urodzie, wieku czy w sakramencie?
Ile nalezy miec lat , zeby NIE fanatycy uznali , ze wszystko jest w normie?
Dla pragmatyka ta odpowiedz nie powinna stanowic problemu.
17-11-2020, 15:41

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości