Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 2.86
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy lepiej być ładnym i mądrym czy brzydkim i głupim?
(05-11-2020, 12:46)iberte napisał(a): Ja chyba z taca zaczne chodzic....

weź mnie na gosposię, obiecuję, że nie pożałujesz Wink

(05-11-2020, 12:56)dziaczuk napisał(a): https://www.youtube.com/watch?v=gtNoLxbjNyg&ab_channel=MaryCzary
Michał Niemiec- Psalm 51

https://www.youtube.com/watch?v=xwjzZdotfKk&ab_channel=HarpaDei

w jezyku Jezusa

(05-11-2020, 12:46)iberte napisał(a): Ja chyba z taca zaczne chodzic....
wystarczy ze zasubstrykujeszSmile

a reszte oddaj cesarzowi Merkel czy tam Morawieckiemu Big Grin

Bóg zaplac

i polece slowami Brauna (moj ulubiony posel) Szczęść Boże wszystkim

Dobra kobieto!
módl się ile chcesz i za kogo chcesz
kochaj kogo chcesz, nawet świrów z Konfederacji
dawaj na tacę komu chcesz i ile chcesz
ale...
NA LITOŚĆ BOSKĄ!
przestań nawracać innych na twoją drogę i to jeszcze w tak żenujący sposób, plisss
05-11-2020, 13:04

Jestem ateista z zamilowania.
Nie znam struktur koscielnych i nie chce bladzic w zagadnieniach wiary.
Jezeli ON naprawde jest i wszystko widzi i na dodatek jest sprawiedliwy.... to dlaczego nie da kapusiom po lapach?

Gdy mieszkalem w PL znalem mlodego ksiedza.
Pil, chedozyl jak my wszyscy. Normalny byl!
Nie wszyscy z nich to pedofile!
W policji rowniez mamy zlodziei i zboczencow i pomimo to, narod nie krzyczy, ze policje nalezy zlikwidowac.

Gosc placi podatki na kosciol i jednoczesnie zwolennikow tego klubu nazywa tepakami.
Malo racjonalne.
Krzyz w PL i w DE przeciez taki sam.
...jezeli sie smieje, to jedynie dlatego, ze jutro moge nie miec zebow Big Grin
05-11-2020, 15:33

(05-11-2020, 13:04)Traffka napisał(a): [quote="iberte" pid="61615" dateline="1604573198"]Ja chyba z taca zaczne chodzic....

A sernik potrafisz upiec?
05-11-2020, 16:15

Iberte, krzyż jest ten sam, ale w DE np. masz silny ruch do równouprawnienia kobiet w kościele katolickim.
Jest wielu księży, a nawet biskupów, którzy są za tym by kobiety też mogły pełnić funkcje kapłańskie jak to jest u protestantów. Narazie kobiety w niemieckim kościele wywalczyły sobie prawo równości głosu jeśli są w radzie parafii i mogą księdza proboszcza zablokować.
Niemiecki kościół katolicki za nakazem JP2 wycofał się z porad antyaborcyjnych co uważam za wielki błąd.
Kościół ewangielicki pozostał - brawo! Pracuje się obecnie nad tym, by KK powrócił do tych porad.
To był totalny kretynizm JP2!
Przecież to poradnictwo nie nakłania do aborcji, tylko stara się otworzyć nowe perspektywy, które mają doprowadzić do utrzymania ciąży i urodzenia dziecka.
05-11-2020, 18:45

To sa bardzo ladne slowa i nic poza tym.
W Polsce cala osada wyjdzie na dziedzinec i wywali proboszcza ze wsi.
Mozna nawet powiedziec, ze efektywnosc wieksza.
Ustawa antyaborcyjna w Niemczech nie jest az tak drakonska jak w Polsce, bo rzad jeszcze nie zdurnial i ma wazniejsze problemy.
Pedofilow w habitach mowiacych po niemiecku rowniez nie brakuje itd, etc...
Moge jedynie przypuszczac, ze Ty osoba ulozona, niemieckiej wiernej modlacej sie do stworcy, nie nazwiesz koscielnym tepakiem.
Lezy to w paszportach?
Zalozenia wiary sa rowniez te same...
05-11-2020, 19:24

(05-11-2020, 16:15)iberte napisał(a):
(05-11-2020, 13:04)Traffka napisał(a): [quote="iberte" pid="61615" dateline="1604573198"]Ja chyba z taca zaczne chodzic....

Jasne!
Sernik to moja specjalność. Ostatnio robiłam taki z borówkami i malinami.
Paluszki lizaćWink
05-11-2020, 20:09

(05-11-2020, 20:09)Traffka napisał(a):
iberte dateline="<a href="tel:1604585728">1604585728</a>' napisał(a):
Traffka dateline="<a href="tel:1604574264">1604574264</a>' napisał(a): [quote="iberte" pid="61615" dateline="1604573198">1604573198"]Ja chyba z taca zaczne chodzic....

Jasne!
Sernik to moja specjalność. Ostatnio robiłam taki z borówkami i malinami.
Paluszki lizaćWink

Sernik! Zwyczajny, ludzki sernik z rodzynkami !!
05-11-2020, 20:21

Iberte, nazwę każdą osobę - niezależnie od płci, paszportu i pochodzenia katolickim tępakiem jeśli będzie bezkrytycznie łykać każdą katolicką "mądrość".
Czy Ty naprawdę nie zauważasz, że polski katol ma więcej wspólnego z islamistycznym terrorystą niż z chrześcijaniniem wyznania ewangielickiego?
Do twojej argumentacji na temat pedofilii w KK mogłeś dorzucić jeszcze "argument", że niektórzy księża popierali Hitlera.
Palenie czarownic na stosie, biskupa z Limburga -F.P Tebartz-van Elst i wiele innych negatywnych faktów z życia niemieckiego KK.
Niestety nie poprawi to obrazu polskiego KK.
Aborcja w BRD nie jest aż tak nowa i kobiety w BRD musiały długo o to walczyć w przeciwieństwie do DDR.
Walka o paragraf 218 to także symbol emancypacji kobiet w BRD.
Najsmieszniejsze w tym jest to, kobiety w totalitarnym DDR miały więcej praw i wolności niż kobiety w "wolnym" BRD

Sernik z rodzynkami w polewie czekoladowej - zwany sernikiem wiedeńskim, też uwielbiam.
Niestety sztuka pieczenia tego smakołyku przeszła do lamusa i ja od lat nie potrafię znaleźć cukiernika, który potrafi go zrobić.
Jeśli dożyję następnych urodzin, to poproszę córę, by w prezencie zrobiła mi sernik wiedeński. Smile
05-11-2020, 23:38

Ferdydurke,
masoneria koscielna jest wszechobecna i nie zna granic.
Jest w Polsce, Niemczech, Brazylii, Wloszech....
Jej skutecznosc uzalezniona jest jedynie od dostepu do polityki i poparcia wiernych.
Jest zupelnie normalne, ze w krajach gdzie spolecznosc ma glebokie korzenie katolickie, moze sobie poszalec.
Przesiakniecie jej do procesow ustawodawczych jest choroba aparatu panstwowego.
To obecnie mozna zaobserwowac w Polsce, ale to nie robi z wiernych tepakow.
Tepakami nazwalbym tych ktorzy pozwolili na wymieszanie zycia swieckiego z zyciem koscielnym z silna dominacja tego drugiego.
W Polsce kobiety rowniez walcza o swa emancypacje i jak sadze same nie wierzyly w to, ze wladza tak daleko dopusci kosciol do procesow ustawodawczych.
06-11-2020, 09:17

Nie każdy Polak to złodziej, nie każdy ksiądz katolicki to pedofil i nie każdy katolik to bezmyslny człowiek.
Daleka jestem od nazywania ludzi tępakami tylko dlatego że chodzą do kościoła.
Ale jeśli ktoś oprócz chodzenia do kościoła wyraza uwielbienie dla Rydzyka i innych pokrętnych hierarchów kościelnych, jeśli po wyjściu z kościoła wymachuje pięścią i wykrzykuje ordynarne słowa do walczących o swoje prawa kobiet, to dla mnie jest to osoba bezmyślna.

Niestety obserwując polskich "zagorzalych" katolików z przykrością stwierdzam, że jest wśród nich wielu złych ludzi.
Są to często ludzie zawzięci, nietolerancyjni, nie mający własnych poglądów ani żadnej gruntownej wiedzy.

●Klasyczny sernik wiedeński nie posiada ani rodzynek ani żadnej polewy.
Nie posiada też "spodu", a na wierzchu posypuję się go lekko cukrem pudrem

Myślałam, @iberte, że lubisz nowości, ale skoro jesteś tradycjonalistą i preferujesz sernik z rodzynkami to nie ma najmniejszej sprawy. Mówisz i masz Smile
06-11-2020, 11:28

(06-11-2020, 11:28)Traffka napisał(a): Nie każdy Polak to złodziej, nie każdy ksiądz katolicki to pedofil i nie każdy katolik to bezmyslny człowiek.
Daleka jestem od nazywania ludzi tępakami tylko dlatego że chodzą do kościoła.
Ale jeśli ktoś oprócz chodzenia do kościoła wyraza uwielbienie dla Rydzyka i innych pokrętnych hierarchów kościelnych, jeśli po wyjściu z kościoła wymachuje pięścią i wykrzykuje ordynarne słowa do walczących o swoje prawa kobiet, to dla mnie jest to osoba bezmyślna.

Niestety obserwując polskich "zagorzalych" katolików z przykrością stwierdzam, że jest wśród nich wielu złych ludzi.
Są to często ludzie zawzięci, nietolerancyjni, nie mający własnych poglądów ani żadnej gruntownej wiedzy.

●Klasyczny sernik wiedeński nie posiada ani rodzynek ani żadnej polewy.
Nie posiada też "spodu", a na wierzchu posypuję się go lekko cukrem pudrem

Myślałam, @iberte, że lubisz nowości, ale skoro jesteś tradycjonalistą i preferujesz sernik z rodzynkami to nie ma najmniejszej sprawy. Mówisz i masz Smile

Ludzie o ktorych piszesz szkodza wierze jakiejkolwiek.
Co innego jest propagowac wartosci chrzescijanskie i co innego jest sprzedawac pogarde.
Juz sam fakt traktowania innnych w ten sposob jest profanacja wiary.

Jestem w tym wieku, gdzie nowosc to jedynie zmiana opakowania.
Ten Twoj kolorowy sernik jest bez watpienia rarytasem, ale wiecej w nim kompozycji niz sernika.
Tak czy inaczej, jezeli kiedys zaloze komune, to etat gospodyni nalezy do Ciebie
06-11-2020, 11:52

[Obrazek: DDC_5271-1ma%25C5%2582eznak.jpg]
To jest mój sernik wiedeński, który bardzo lubie. W takiej formie kupowałem go w moich cukierniach i tak przygotowywała go moja mama i moja ex.
06-11-2020, 18:47

Sernik wygląda bardzo apetycznie.
Jeśli twoja "ex" potrafi taki zrobić, to chyba nie ma problemu żebyś mógł doświadczyć przyjemności podniebienia, wszak spędzasz z byłą żoną wszelkie święta i inne....uroczystości Wink
06-11-2020, 20:52

Niestety reszta rodziny jest za Russischer Zupfkuchen, więc na stole ląduje zazwyczaj ten rodzaj sernika
[Obrazek: russischer-zupfkuchen-vom-sternekoch.jpg]
Ale jutro będę Ex widział i zaproponuje moją prośbę!
06-11-2020, 22:31

Kupie sobie kilka plasterkow zoltego sera, a Wy w tym czasie ustalcie ktory sernik jest bardziej sernikowaty.
06-11-2020, 22:43

Iberte, oba serniki są serowe, oba są smakowite. Ruski jest prostszy w przygotowaniu od wiedeńskiego w czekoladzie.
06-11-2020, 22:47

(06-11-2020, 22:43)iberte napisał(a): Kupie sobie kilka plasterkow zoltego sera, a Wy w tym czasie ustalcie ktory sernik jest bardziej sernikowaty.

Tylko uważaj @iberte, żebyś se jakiego wyrobu żółtoserowopodobnego nie kupił, ze 100% kokosöl WinkWink

Załączone pliki Miniatury

07-11-2020, 07:08

(07-11-2020, 07:08)Traffka napisał(a):
(06-11-2020, 22:43)iberte napisał(a): Kupie sobie kilka plasterkow zoltego sera, a Wy w tym czasie ustalcie ktory sernik jest bardziej sernikowaty.

Tylko uważaj @iberte, żebyś se jakiego wyrobu żółtoserowopodobnego nie kupił, ze 100% kokosöl WinkWink

Ale mina! Przy następnych zakupach przeczytam lub spytam o składniki sprzedawanego sera.
07-11-2020, 18:31

(07-11-2020, 07:08)Traffka napisał(a):
iberte dateline="<a href="tel:1604695418">1604695418</a>' napisał(a): Kupie sobie kilka plasterkow zoltego sera, a Wy w tym czasie ustalcie ktory sernik jest bardziej sernikowaty.

„ Mozna nie jesc wcale, ale nie mozna jesc zle“
07-11-2020, 19:11

Oj @iberte!
Ty chyba jesteś taki ekscentryk jak ten Dali....
07-11-2020, 21:27

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości