Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ostatnie dni zapisów do polonijnej szkoły
Tylko do 6 maja br. trwają zapisy do szkoły internetowej Libratus, stworzonej dla dzieci Polaków przebywających za granicą. Nauka jest bezpłatna i obejmuje szkołę podstawową oraz gimnazjum. Liczba miejsc jest ograniczona.

Szkoły Libratus to innowacyjny projekt edukacyjny, pomagający polskim dzieciom przebywającym za granicą kontynuować edukację w ojczystym języku w trybie nauczania domowego. Wśród Polonii na całym świecie nauka w domu nie jest nowością. Wielu rodziców pracuje w ten sposób ze swoimi dziećmi. Materiały edukacyjne i pomoc zapewniane przez Libratusa ułatwiają im to zadanie. Dzięki platformie internetowej oraz staraniom zespołu nauczycieli, nauka staje się bardziej efektywna, uporządkowana i atrakcyjna dla uczniów.

„Nasz projekt umożliwia zdalną realizację programu nauczania polskiej szkoły podstawowej oraz gimnazjum. Nauka odbywa się za pośrednictwem platformy internetowej, na której znajdują się scenariusze lekcji przygotowane przez pedagogów – wyjaśnia dyrektor Polskich Szkół Internetowych Libratus, Gaweł Warykiewicz. Od niedawna w ramach projektu realizowane są również Webinaria – wirtualne, cotygodniowe lekcje przedmiotów ojczystych, prowadzone przez polskich nauczycieli. Zajęcia wzbogacone są o prezentacje, filmy edukacyjne, interaktywną tablicę oraz gry i zabawy. Na zakończenie roku szkolnego dzieci otrzymują świadectwo państwowe, podobnie jak ich rówieśnicy w Polsce.

Nauka w Libratusie jest darmowa, jednak liczba miejsc jest ograniczona. O przyjęciu do szkoły decyduje kolejność zgłoszeń. Zapisy na bezpłatną naukę w roku szkolnym 2014/2015 odbywają się za pośrednictwem strony internetowej http://www.libratus.edu.pl/zapisy2014 i trwają tylko do 6 maja.

- „Zachęcam serdecznie” - pisze na profilu Polskich Szkół Internetowych Libratus na Facebooku Joanna z Manchesteru. „Nasz syn uczęszcza do pierwszej klasy i jest zachwycony, a my razem z nim” - dodaje. „Te lekcje to też doskonała okazja, by odłożyć różne zajęcia i spędzić więcej czasu z własnym dzieckiem” - mówi mama 7-letniej Oli mieszkająca w Turcji. „Nasza szkoła internetowa pozwala dzieciom wyjeżdżającym z kraju na kontynuowanie polskiego programu nauczania, a gdy zajdzie taka potrzeba, na powrót do szkoły w kraju do klasy we właściwym przedziale wiekowym” – zachęca dyrektor Szkół Libratus.

Projekt Polskich Szkół Internetowych Libratus powstał w 2009 roku w odpowiedzi na rosnącą liczbę polonijnych rodziców, dla których dostęp do ujednoliconej edukacji dzieci jest priorytetem. Nauka w ramach projektu to dla dzieci nie tylko szansa na ukończenie polskiej szkoły, ale przede wszystkim możliwość kontaktu z językiem polskim, kulturą i wartościami.

###

Dodatkowe informacje:
Katarzyna Grabowska
Think Big Comms
p./f. 00 44 (0)1480 351 688
m. +44 (0) 7857 081 168
e. kasia@thinkbigcomms.com
w. http://www.thinkbigcomms.com
Marza
02-05-2014, 23:49

wspanialy projekt zaraz dygam na ta strone zobaczyc jak to funktionuje i polece rodzicom polskim w niemczech bo wielu rodzicow szukaja takich mozliwosci nauki jezyka ojczystego

podygalam i nic nie znalazlam a wszystko po angielsku szkoda po niemiecku byloby lepiej ale nigdzie tez nie moglam wejsc i obejrzec np. materjaly do nauki
16-08-2014, 09:58

Świetne są takie szkoły. A co z edukacją dzieci? W sensie gdzie zapidsać do podstawówki?
04-09-2018, 11:13

Ja mam świetną podstawówkę online. Wejdź sobie na https://polonijka.edu.pl/ . Nauka oczywiście w j.polskim, przez specjalną platformę internetową dostępną 24 h/7 dni. Nie musisz kupowac książek, bo tam masz wszystkie materiały edukacyjne typu repetytoria, scenariusze lekcji, filmiki edukacyjne, multimedialne prezentacje etc. Oczywiście dziecko zdaje egzaminy, ma możliwość uczestniczenia w Webinariach z nauczycielem, zajęcią są w grupach 2-3 osobowych. Może zainteresuje Cię taka szkoła online.
04-09-2018, 11:16

Diego, zrobimy sobie przerwe wiosenna Smile
Czas swoje zrobi, Gargamel i Smerfetka niech sie dalej bawia !

(02-03-2019, 23:49)helen*** napisał(a): Diego, zrobimy sobie przerwe wiosenna Smile

[Obrazek: smerfy-ruchomy-obrazek-0024.gif]                          [Obrazek: smerfy-ruchomy-obrazek-0057.gif]

Big Grin 
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • "RENIA"
02-03-2019, 23:49

tez tak pomyslalam, nie ma sie co z nimi uzerac
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • "RENIA"
03-03-2019, 00:01

Smile Smile Smile
03-03-2019, 00:06

Dzien dobry

No i co powiecie po 2 tygodniowym przejeciu wladzy na naszym bezpanskim forum przez
samozwanczego Djego 9 vel Djego999 ,vel kilka innych?
Moze jakies refleksje ?

Napisano do niej i o niej dziesiätki tekstow .
Persfadowano , przekonywano, straszono ,podlizywano i bluzgano ..
- bez efektow.
Djego ma wreszcie plattforme,
Djego jest wreszcie zauwazona,
ma posluch,
-ba nawet sie jej bojä .

Sädzilam ze mail od Adminow sprawi ze sie opamieta, -nawet caly dzien na to wyglädalo,
Pierwszy raz od kilku dni tematy wisialy kilka godzin , do momentu ...

az Wielebny postanowil zawitac ( bo moze bylo mu za sielankowo ) bo zaczynalo sie uspokajac

i swoim jednym - owszem dosyc dlugim tekstem przekonal Djego
ze bez zbytnich konsekwencji -hulaj dusza djabla nie ma - moze dalej grac z nami w sambuko.

Wielebny, wiem ze masz jakis zal do Adminow,- albo do nas pozostalych ,
bo gdyby nie ,-bys tu pozostal ...
ale zeby podjudzac niepelnosprawnä umyslowo do dalszych excesow
wielebnym i bylym moderom -nie przystoi !

Ten sam apel kieruje do Helen, cenie i znam cie od lat .
W wiekszosci bylysmy jednego zdania, wiem ze zal ci Djego, ze czesto sama siebie pytasz -
czy owa ma cos po kolei.
Moze nie chcesz jej przemowic do rozsädku, albo nie mozesz , ale nie upewniaj jä ze na tym portalu
ona ma wladze ,- tylko dlatego ze potrafi wkleic swinie .
owä swinie potrafi wkleic kazdy z nas , tematy tez potrafimy zakladac..
ale nie zastanawia cie czemu akurat Djego uczynila i czyni to nagminnie w ostanicm czasie
juz setki razy?

Powiem Ci,
bo cos z niä nie tak , bo ma jakies zaburzenia ,ktore powinna leczyc .
Nic innego .
Nie wiem czy zna ktos Djego osobiscie, widzial jä na oczy. Moze potwierdzic ze jest Therapeutkä , ze ma rodzine .
Czy to wszystko co nam wypisywala i wypisuje jest prawdä czy urojeniami ,chorej glowy ,
ale nie powinnas jako niby dobra znajoma, przemowic jej do rozsädku ?
Ciebie chyba jeszcze toleruje ,- czy moze boisz sie ze przestanie ,
albo podoba ci sie sytuacja jakä nam tu zgotowala ?
Owszem moze i ostro jä ostatnio krytykujemy , moze pryskajä nam zmysly , ale nie wskakuj
jako oredowniczka pokoju i nie strofuj - akurat nas
ze jä tak a nie inaczej traktujemy .
Traktujemy jä tak , jak na to zasluzyla,-
inaczej nikogo by nie interesowalo , kto to jest slynna berlinska Therapeutka Djego 9 ,
uczäca niemcow prawidlowo mowic .
Hellou ?

Koniec .
I po co rzucac  perly  przed wieprze ..
kartofle dla nich o wiele lepsze .
07-03-2019, 11:46

Dlatego ja się nie zrzeszam w żadne opcje.
Jak widać po tych co z tragarzami przechodzili całkiem przypadkiem , to nie popłaca.
Tylko tak mi do głowy przychodzi że to bezczelność tak wpadać , pouczac i prawić kazania jak się nie zna do końca sytuacji.
07-03-2019, 12:00

ps, zauwazyliscie moje nowe motto przewodnie ?
koniec juz z serduszkami i co w sercu to i w umysle ..

fakty, fakty fakty
 i naga prawda !
Big Grin
07-03-2019, 12:01

Myślałam że to dopisek do posta , teraz widzę że to motto.
07-03-2019, 13:18

kurde , teraz widze ze themat jeszcze stoi,

tyle tych thematow pousuwala ze  ciezko przegrzäsc  przez pozamykane zeby znalezc
tam gdzie sie pisalo.

Tym sposobem uszczesliwilam Cie  ponownie -pod * twoim *wierszem..
sorry,-  

Big Grin
07-03-2019, 13:53

Witajcie po raz kolejny,

w sumie chcialem sobie zrobic przerwe od forum ale przeczytalem post Leona 66 i zmienilem zdanie.
Wracajac jeszcze do mojego pierwszego wpisu.
Nie moim zamiarem bylo - co sugeruje Leon 66 - napedzenie Diego9 wiatru w zagle.
Tak samo nie mialem zamiaru zamiaru przelac swego zalu do Adminow (jest ich kilku?) tego forum.
Moim zamiarem bylo - i z tego co pamietam napisalem to na poczatku mego postu - podjecie zagadnienia skutkow prawnych trollowania tematu na forum.
Przyznam sie, ze prawo i paragrafy to cos co mnie zawsze pasjonowalo i co wiaze sie z moim wyksztalceniem.
I wlasnie aspekty prawne zmotywowaly mnie do napisanie tamtego posty.

Tak, ze dywagacje Leon 66 jakie bylo "drugie dno" mojego wpisu sa bledne.
Nie czytalem tez pozniejszych komentarzy pod swoim adresem. Domyslam sie, ze wylano na mnie nie jeden kubel z pomyjami.
Jezeli tak bylo, to nie zaskoczylo mnie to.
Zreszta tak to w zyciu jest. Kazdy najchetniej robi to co umie najlepiej: jeden pisze posty o zagadnieniach prawnych, drugi wylewa kubly z pomyjami.

Nie uzywam mego starego nicka Freddy bo oficjalnie zrezygnowalem z funkcji moderatora proszac tez o usuniecie konta.
To czy administrator poslucha mojej prosby czy nie, jest dla mnie sprawa drugorzedna.
Nick (i awatar) Ojca Wielebnego mam z czasow swojego pobytu na My Polacy.
Jak sie po raz pierwszy zalogowalem na tamto forum nosilo jeszcze inna nazwe. Nasze Miasto czy cos takiego. To bylo w 2008 roku.
Pozniej forum przemianowano na My Polacy.
Mysle, ze starzy bywalca tamtego forum powinni jeszcze troche mnie pamietac a jezeli nie to widocznie przebywalismy na innych tematach.
Wybralem wtedy nicka Ojca Wielebnego aby troche poprowokowac zawzietych przeciwnikow katoli i kosciola katolickiego.
Sam nie mam z ta organizacja wiecej wspolnego niz przecietny Polak ale mozna sie bylo troche posmiac widzac reakcje niektorych uzytkownikow.
A jeszcze ta koloratka w awatarze ;-))))
Mysle, ze dziala to na niektorych bardziej niz plachta na byka.
Zreszta na tym forum jest podobnie. Wystarczy tylko rzucic przynete a nie idzie opedzic sie od ryb.

Ale moze wroce jeszcze do forum i bedzie to troche kontynuacja mojego pierwszego postu.
Bo z tymi adminami Leon 66 ma troche racji.
To znaczy nie... nie mam zalu....
Ale chyba mam troche pretensji. Fabek sprzedal forum. Ktos je kupil i co? I nic.
Ani sie nie przedstawil, ani nie zareagowal,nie wstawil ani jednego wpisu.

Prawda jest, ze forum wymaga juz troche zabiegow konserwacyjnych. Trudno sie zalogowac (potrzebowalem na to 5 podejsc), czasami nie mozna zalogowac sie powtornie i konto pozostaje martwe.
W ten sposob odeszla od nas moderator Anita. Pamietacie ja jeszcze?
Nie mogla sie zalogowac na swoje konto, jakis czas pisala z drugiego az wreszcie odeszla.
Reakcja administracji? Zero.
Takze w moim panelu moderatora zanikla funkcja banowania uzytkownikow. Tym sposobem mozna bylo kogos niesfornego ostrzec a po osiagnieciu 100% arsenal srodkow zostawal wykonczony i dany uzytkownik mogl juz bezkarnie pisac na co mial ochote.
Wiecej nic 100% i tak juz nie mogl dostac.

Pamietam, ze kiedys czytalem wpis Leona 66, ze nie rozumie dlaczego moderator nie banuje Diego9.
Wtedy nie odpowiedzialem wiec czynie to dzisiaj: moderator nie usuwal Diego 9 bo nie mial takiej mozliwosci.
Te opcje juz wczesniej diabli wzieli.

Dlatego wobec braku srodkow do utrzymania porzadku na tym forum i braku reakcji ze strony Administracji podjalem decyzje o zlozeniu mojej funkcji jednoczesnie proszac o usuniecie konta.
To, ze moje prosba nie zostala spelniona mozecie sie domyslac, prawda?

Na koniec jeszcze... nie zamierzam aktywnie uczestniczyc w zyciu tego forum (a przynajmniej nie zasypywac Was codziennie postami).
Moze od czasu do czasu cos napisze.
Jak pewnie niektorzy z Was wiedza jestem wspoladministratorem jednego forum i administratorem drugiego.
Praca tam pochlania mnie calkowicie wiec nawet zlozylem funkcje moderatora w inne rece.
Pewnie dlatego, patrzac z pozycji administratora na to forum i znajac jego mozliwosci irytuje mnie brak reakcji z jego strony i przyzwolenie aby jeden (czy kilku) uzytkownikow blokowalo niedorzecznymi wklejkami zycie tego forum.

Mam nadzieje tylko, ze sytuacja zmieni sie na lepsze zanim ostatni z uzytkownikow podziekuje i zgasi tutaj swiatlo.

Zycze milego dnia a wszystkim paniom duzo usmiechu z okazji jutrzejszego Dnia Kobiet.
07-03-2019, 17:19

Cool Cool Cool
07-03-2019, 17:59

(07-03-2019, 17:59)Diego999 napisał(a): Toż te ćmundki wcale tego nie czytają, bo czekają pilnie z wściekiem na ustach na diego. Ma być dzisiaj po 18-tej.
Wpisz lepiej coś durnego dla sprzątaczek, to będziesz wtedy wielebny, aczkolwiek azaliż..

Wpis który cytuje powyżej jest dowodem na to że , w kapitał intelektualny i kulturalny wyposaża nas dom z którego pochodzimy.

Zatem Diego999 , nie poddawaj się .
Jesteś już bardzo blisko w osiągnięciu rynsztokowego poziomu zwracania się do innych ludzi.
07-03-2019, 18:08

Acha...dziękujemy Diego999 że informujesz nas kiedy twój drugi / pierwszy ( nie wazne , w kazdym razie kolejny) nick wróci.
To bardzo miłe z twojej strony.
07-03-2019, 18:23