Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zidiocieliśmy już doszczętnie?
No to nie dostapie Big Grin

Zresztą papież ,biskupi i księża też nie hahahhahahahahahaahha Big Grin
09-12-2018, 18:12

(09-12-2018, 18:12)Majami napisał(a): No to nie dostapie Big Grin
Big Grin
jak sie postaraesz to jeszcze zdazysz,w koncu Bog nie jest taki grozny jak maluja go katole ,wybaczy Ci .tylko wez sie Zocha w garsc Big Grin
09-12-2018, 18:16

Nie mogę Tongue Lubie moja bizuterie , a moje koty lubia rozwalac bąbki Big Grin
09-12-2018, 18:18

Ja tez lubie od swieta swoje klejnoty uwiesic, dziewczynki maja ,to do siebie Smile
09-12-2018, 18:21

(09-12-2018, 18:11)helen*** napisał(a): Dzony , kilka lat temu pisalam , ze zapalilam 1 swieczke, pisalas mi , ze nie ma jeszcze swiat, na ozdoby i muzyke swiateczna jest czas, teraz tlumaczysz mi o swiecach?
W czoraj poczytalam, ze w PL. zaczynaja byc modne jarmarki swiateczne, czyli tego jeszcze nie bylo,?
Dlatego bylas taka zdziwiona?!
ja osobiscie tej tradycji nie przyjelam jeszcze w domu i jakos nie mam przekonanioa,nie moge sobie tylko przypomniec czy te swiece byly kiedys odpalane w kosciolach w  adwencie,b w kosciele sa odpalane ,ale nie u mnie w domu
mamy sie spytam ,ona wszystko wie Smile
jedno wiem ,ze swiatlo jest wazne

jak pomrzemy bez rutyny tez nam odpala Sad

jarmarki swiateczne ? znane mi sa jaselka ,moze nazwe zmienili
w szkolach ,na swietlicach zawsze bylo jarmarkowo-swiatecznie 
09-12-2018, 18:25

Nie wyrzekne się tez prezentów , bo tam pewnie bedzie cos z bizuterii Tongue
No i ksiazki Big Grin

(09-12-2018, 18:25)dziaczuk napisał(a):
(09-12-2018, 18:11)helen*** napisał(a): Dzony , kilka lat temu pisalam , ze zapalilam 1 swieczke, pisalas mi , ze nie ma jeszcze swiat, na ozdoby i muzyke swiateczna jest czas, teraz tlumaczysz mi o swiecach?
W czoraj poczytalam, ze w PL. zaczynaja byc modne jarmarki swiateczne, czyli tego jeszcze nie bylo,?
Dlatego bylas taka zdziwiona?!
ja osobiscie tej tradycji nie przyjelam jeszcze w domu i jakos nie mam przekonanioa,nie moge sobie tylko przypomniec czy te swiece byly kiedys odpalane w kosciolach w  adwencie,b w kosciele sa odpalane ,ale nie u mnie w domu
mamy sie spytam ,ona wszystko wie Smile

jak pomrzemy bez rutyny tez nam odpala Sad

Mamy sie nie pytaj , chyba że jest ewangeliczką . Kranz to ewangelicki zwyczaj.
09-12-2018, 18:26

I wzięły się niewiasty za łby....ooo, sorry,  za swoje piękne włosy na mądrych głowach Cool

Juz się tak nie pipisujcie moje drogie. I tak nie zrobicie wrażenia na Ferdydurke. On kocha tylko...Iberte Big Grin Big Grin Big Grin
[-] 2 użytkowników lubi ten post:
  • Roksolana, Unka
09-12-2018, 18:33

(09-12-2018, 18:25)dziaczuk napisał(a): ja osobiscie tej tradycji nie przyjelam jeszcze w domu i jakos nie mam przekonanioa,nie moge sobie tylko przypomniec czy te swiece byly kiedys odpalane w kosciolach w  adwencie,b w kosciele sa odpalane ,ale nie u mnie w domu
mamy sie spytam ,ona wszystko wie

jak pomrzemy bez rutyny tez nam odpala

https://www.dzieckowpodrozy.pl/najlepsze-jarmarki-bozonarodzeniowe-w-polsce-kiedy-atrakcje/
09-12-2018, 18:33

(09-12-2018, 18:33)Słoninka napisał(a): I wzięły się niewiasty za łby....ooo, sorry,  za swoje piękne włosy na mądrych głowach Cool

Juz się tak nie pipisujcie moje drogie. I tak nie zrobicie wrażenia na Ferdydurke. On kocha tylko...Iberte Big Grin Big Grin Big Grin

Gdziezbym smiała ciebie przyćmić Big Grin
09-12-2018, 18:44

(09-12-2018, 18:33)Słoninka napisał(a): I wzięły się niewiasty za łby....ooo, sorry,  za swoje piękne włosy na mądrych głowach Cool

wszyscy wiemy Big Grin

(09-12-2018, 18:33)helen*** napisał(a):
(09-12-2018, 18:25)dziaczuk napisał(a): ja osobiscie tej tradycji nie przyjelam jeszcze w domu i jakos nie mam przekonanioa,nie moge sobie tylko przypomniec czy te swiece byly kiedys odpalane w kosciolach w adwencie,b w kosciele sa odpalane ,ale nie u mnie w domu
mamy sie spytam ,ona wszystko wie

jak pomrzemy bez rutyny tez nam odpala

https://www.dzieckowpodrozy.pl/najlepsze-jarmarki-bozonarodzeniowe-w-polsce-kiedy-atrakcje/
no wesolo mamy ,zapomnialam ,teraz przypomnialam sobie w tamtym roku byl moj syn najmlodszy we wroclawiu ,ale do kosciola nie widzi drogi .w polsce najpierw jarmarki a potem przyjda wyznawcy allaha i bedzie konioec zabawy ze strachu heh podazamy sladem zepsutej europy niestety .Adwent to jest czas rozwazan ,oczekiwania narodzin Jezusa ,
09-12-2018, 18:45

przeciez wystarczy tych zwyczajów nie przyjmować i nie chodzić na jarmarki !

Będę miała luzniej na jarmarku Tongue
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • Roksolana
09-12-2018, 18:52

"Napewno nie uwierze w to , ze duchy swiete plodza dzieci Big Grin
Klamstwo , oszustwo i nic wiecej.
W takie bajki dzieci uwierza,ale nie dorosli logicznie myslacy ludzie.
Nawet ta krew nie przekona mnie , ciekawa jestem czy w tamtych czasach mozna bylo juz ustalic grupe krwi? "
- Helen, oczywiście, że istnieje dzieworódstwo, nazywa się - Partenogeneza. Nawet kiedyś książkę czytałam, jak się nie mylę, to jest :Madonna taka jak ja i ty" Bodajże Barbary Wood.

Fajnie jest poczytać o czasie przedświątecznym, ja też lubię prezenty...ale , jak dla mnie religia jest jakby intymnością, czymś skrytym, czymś co siedzi we mnie i nie jest to tematem do dyskusji...albo się wierzy lub nie...i żeby kogoś posyłać lub zmuszać czytać biblie , to dla mnie "bred" ...no ale cóż, ja się na tym nie znam się...
09-12-2018, 18:55

"W ludzkich jajnikach znajdowano jaja partenogenetyczne, które zaczynały rozwijać się same, i dlatego trudno byłoby stwierdzić kategorycznie, że dzieworództwo jest zupełnie niemożliwe. Ale gdyby nawet zdarzył się taki wybryk natury, to jest zupełnie wykluczone, żeby potomek mógł być płci męskiej".
09-12-2018, 19:26

(09-12-2018, 18:55)Roksolana napisał(a): Fajnie jest poczytać o czasie przedświątecznym, ja też lubię prezenty...ale , jak dla mnie religia jest jakby intymnością, czymś skrytym, czymś co siedzi we mnie i nie jest to tematem do dyskusji...albo się wierzy lub nie...i żeby kogoś posyłać lub zmuszać czytać biblie , to dla mnie "bred" ...no ale cóż, ja się na tym nie znam się
A niby dlaczego nie tematem do dyskusji? Czlowiek ktory miluje Boga i wierzy zawsze znajdzie czas zeby rozmawiac i o Bogu ,a czemu nie?Nikt nikogo nie zmusza .
,oczywiscie ze nic na sile .
a ja mysle i kieruje sie tymi slowami
"Idźcie więc i nauczajcie - Mt 28, 16-20"
Jakby od poczatku Jezusa wszyscy mysleli tak jak ty roksolana to niestety do ciebie dobra Nowina by nie dotarla .A ma dotrzec do wszystkich ,do kazdego zakatka ziemi .

" Idźcie!

Jezus posłał swoich uczniów z misją, polecając im: „Idźcie na cały świat i głoście Ewangelię wszelkiemu stworzeniu! Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony” (Mk 16, 15-16). Ewangelizować oznacza nieść innym Dobrą Nowinę o zbawieniu, a tą Dobrą Nowiną jest osoba: Jezus Chrystus. Kiedy Go spotykam, kiedy odkrywam, do jakiego stopnia jestem przez Boga kochany i przez Niego zbawiony, rodzi się w mnie nie tylko pragnienie, lecz potrzeba ukazywania Go innym. Na początku Ewangelii św. Jana widzimy Andrzeja, który po spotkaniu z Jezusem spieszy, by przyprowadzić do Niego swego brata Szymona (por. 1, 40-42). Ewangelizacja rozpoczyna się zawsze od spotkania z Panem Jezusem: ten, kto zbliżył się do Niego i doświadczył Jego miłości, natychmiast chce dzielić się z innymi pięknem tego spotkania i radością, rodzącą się z tej przyjaźni. Im lepiej znamy Chrystusa, tym bardziej pragniemy Go głosić. Im więcej z Nim rozmawiamy, tym bardziej pragniemy o Nim mówić. Im bardziej On przyciąga nas do siebie, tym bardziej chcemy prowadzić do Niego innych ludzi."
09-12-2018, 19:53

"W ludzkich jajnikach znajdowano jaja partenogenetyczne, które zaczynały rozwijać się same, i dlatego trudno byłoby stwierdzić kategorycznie, że dzieworództwo jest zupełnie niemożliwe. Ale gdyby nawet zdarzył się taki wybryk natury, to jest zupełnie wykluczone, żeby potomek mógł być płci męskiej".

Czyli jaki stad wniosek?
Albo jedno, wielkie oszustwo albo cud nawiedzenia...

Ale pozwolcie sobie powiedziec, ze nad tym pytaniem juz inni lamali sobie pioro i raczej nie podejrzewam, zeby na tym forum padly jakies rewelacyjne odkrycia.

Wiara nie jest czyms co mozna udowodnic.
Wtedy nie bylaby wiara tylko wiedza.
Jezeli szukacie dowodu aby zaczac wierzyc to wybraliscie zla droge.

Znany aktor amerykanski Tom Hanks powiedzial kiedys, ze wiara to łaska, ktora jemu nie zostala dana.

A ci co wierza tylko to co da sie naukowo udowodnic to powiedzcie prosze... czy czujecie czasem, ze ktos intensywnie sie w was wpatruje mimo, ze jestescie odwroceni od tej osoby plecami?
Ale czy to w ogole byloby mozliwe?
Czy istnieje cos takiego jak jasnowidzenie?
Jak swiat duchow z ktorym mozna nawiazac kontakt poprzez seans spirytystyczny?
Czy mozna na kogos rzucic klątwe albo samemu stac sie ofiara takiej klątwy?

Jest wiele fenomenow na ktore wspolczesna nauka nie znajduje odpowiedzi ale czy to znaczy, ze ich nie ma?

09-12-2018, 19:54

(09-12-2018, 17:17)Majami napisał(a): Ja znalazłam dane o 6%

Miedzy innymi ja mam taka grupę krwi. Czy dane o % populacji Polaków z tą grupa krwi są prawdziwe ?
Wątpie
spokojnie ,przyjdzie statystyk i nowe dane znajdzie
09-12-2018, 19:57

Freddy , napewno nie zmienie wiary, na niektore sprawy musze oko przymnknac, trzeba zyc dalej.
09-12-2018, 20:15

"(...)Znany aktor amerykanski Tom Hanks powiedzial kiedys, ze wiara to łaska, ktora jemu nie zostala dana(...)

Nie, żebym była wcibska Freddy, ale...miałeś więcej szczęścia niż grający genialnego Donovana w Bridge of Spies?
09-12-2018, 20:25

(09-12-2018, 15:23)Freddy napisał(a): Nie wiem, moze w XVI.
Ja posluzylem sie tym tekstem:

(...) Fresk ,,Stworzenie Człowieka” jest dziełem Michała Anioła, które obecnie znajduje się w Kaplicy Sykstyńskiej w Rzymie. Został stworzony w drugiej połowie XIV w. Artysta zainspirowany księgą Genesis namalował wspaniały obraz przedstawiający scenę pojawienia się na Ziemi pierwszego człowieka.
https://sciaga.pl/tekst/87423-88-fresk_michala_aniola_stworzenie_czlowieka).

O Urbanie nie chce rozmawiac.
Mysle jednak, ze rozumiesz, ze trudno porownywac podobizne Jahwe z podobizna Jezusa.
O ile Jezus byl czlowiekiem o tyle Jahwe widziany byl w postaci..... ale o tym juz pisalem.
Dwója z wykrzykniem za tę sciągę. 
Kapela Syktyńska została zbudowana w XV, więc Michał Anioł, który sam urodził się w 1475 roku nie miał szansy na to by namalować ten fresk w XIV wieku.
09-12-2018, 20:28

No widzisz ferdydurke, dzisiejsza młodzież nawet porzadnych ściąg nie jest w stanie napisac. Jednak w calej tej dyskusji nie chodziło o Michała Anioła

09-12-2018, 21:56

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: