Troche polskich klimatow ..
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
Filmy, które polecacie
|
07-04-2018, 10:18
Teatr Telewizji Polskiej,"Porwanie Donii Agaty"",komedia. Wspaniala Kwiatkowska
![]() https://www.youtube.com/watch?v=bHMhcgm6Bak
"Kiedy patrzę w oczy zwierzęcia,nie widzę w nich zwierzęcia.Widzę istotę żywą.Widzę przyjaciela.Czuję duszę." A.D.Williams
15-04-2018, 18:02
"Fortuna czyha w lesie" - Rzecz dzieje się na współczesnej polskiej prowincji. Zenon Okrzasa znajduje w lesie portfel z zawartością 10 tyś. złotych. Ponieważ mężczyzna nie znajduje dokumentów właściciela, postanawia odnieść portfel do pobliskiego komisariatu. Wieść o jego niespotykanym postępku obiega okolicę, a sensacyjną wiadomość nagłaśniają media. Od tej pory na jego głowę zaczynają sypać się nieszczęścia.
16-04-2018, 16:20
"Wołyń"..."I "Wołyń" jest właśnie filmem nie tyle o samej rzezi, a o mechanizmie powstawania zła w "najczystszej" postaci. To przestroga, przed tym, aby demony znów nie podniosły swoich szkaradnych łbów. A widząc, co się dzieje tuż za wschodnią granicą czy w innych rejonach Europy, widmo powtórki tragicznej historii jest prawdopodobne – ksenofobia nie jest przypisana do konkretnej nacji, nie zna granic, może wystąpić w każdej szerokości geograficznej."
https://www.youtube.com/watch?v=Eh6zpvzQgRI Film znam z recenzji ale jeszcze nie obejrzalam.....chyba nie mam odwagi.
"Kiedy patrzę w oczy zwierzęcia,nie widzę w nich zwierzęcia.Widzę istotę żywą.Widzę przyjaciela.Czuję duszę." A.D.Williams
16-04-2018, 23:22
Sympatyczna sztuka, polecam:
https://www.youtube.com/watch?v=B5YmAMPClAY
17-04-2018, 12:56
17-04-2018, 19:36
Ty moze Luce nie ogladaj Wolyn, bardzo dobrze zrobiony film, ale i bardzo relistyczne sceny, zastanow sie dwa razy.. czy masz na to sile ..
17-04-2018, 22:02
Ściągnąłem "Wołyń", przejrzałem i wywaliłem. Film może bardzo dobry, ale nie mam ochoty takich oglądać. Wszystkiego i tak nie obejrzy się, bo życie zbyt krótkie, a jeśli mam wybierać i z czegoś rezygnować, to takie mroczne filmy odwalam, wolę coś lżejszego.
18-04-2018, 00:39
Tez nie lubie rzeznickich scen, ale zasugerowalam sie opisem Luce i to mnie skusilo "Wołyń" jest właśnie filmem nie tyle o samej rzezi, a o mechanizmie powstawania zła w "najczystszej" postaci", poza tym naprawde jest jak dla mnie cudnie zrobiony, no ale niestety cos za cos.. i dlatego to moje ostrzezenie, bo wiem jaki moze byc skutek, kiedys calkiem przypadkowo obejrzalam film o wojnie w Jugoslawii i potem dlugo meczylam sie tym co widzialam..
Inny taki film, zblizony jakoscia do "Wolynia" jest "Byla sobie baba", tez niestety musze zaznaczyc, ze z kategorii filmow, ktore moga byc przyczyna nocnych koszmarow, ale jak dla mnie swietny film, wiem, ze zniknal z youTube bo kiedys chcialam do niego wrocic, kiedys z pewnoscia to zrobie. Za to proponuje "Sztuke kochania" film o Michalnie Wislockiej, ktory polecila mi wczoraj moja corka, jakze zdziwiona, ze jej mama posiadala kiedys ksiazke tej autorki, a moza nawet gdzies w piwnicy do dzisiaj lezy spakowana w jakims kartonie. Ogladam na Netflix, ale doczytalam, ze sa dwie wersje tego filmu, jedna ponoc jest ciagle usuwana..
18-04-2018, 11:52
Ja jeszcze dodam ,ze film bardzo mi reklamowala moja ciocia. Ona byla na premierze w 2016 wiec miala wtedy 84 lata
![]()
18-04-2018, 22:06
Mysle, ze chyba jest inaczej jak jestesmy konfrontowani z niespodziewanym okrucienstwem, tzn., jak nie jestesmy na takie sceny filmowe przygotowani, ja co prawda troche ludzilam sie, ze ich nie bedzie, z drugiej strony jak mialo nie byc?!! - a inaczej kiedy wiemy co film moze przyniesc.. ja ogladalam, przygotowana na to, ze wylacze film, jednak byl na tyle dobry, ze szkoda bylo, wlasciwie to sama koncowka jest najgorsza, Twoja ciocia Luce miala 100% racje.. bylo tez wiele przepieknych scen, film jest wart obejrzenia..
18-04-2018, 22:59
Obejrze Wolyn napewno. Ale musze do tego "dojrzec"
![]() Dzisiaj ogladalam ,moze nie tak dobry film ale ma cos w sobie. To dla ludzi lubiacych gatunek S-f. Film stary 1999 i wlasciwie nic nowego . Podroz w czasie i pewne wartosci,ktore sa jednak ponad wszystko. https://www.youtube.com/watch?v=ijW7mO9gxpY "Cudotworczyni" film juz tutaj polecany. ja go obejrzalam po raz drugi i nie zalowalam . Film oparty na faktach . https://www.youtube.com/watch?v=sNz2nFqvThA "Helen Keller Helen Adams Keller (ur. 27 czerwca 1880 w Tuscumbii, Alabama, zm. 1 czerwca 1968 w Westport, Connecticut)[1] – amerykańska głuchoniewidoma pisarka, pedagog i działaczka społeczna. W wieku 19 miesięcy przeszła chorobę, która pozbawiła ją wzroku, słuchu i częściowo możności mówienia. Kiedy miała 6 lat, jej rodzice poprosili o konsultację Aleksandra Grahama Bella. Ten skontaktował ich z Anną Mansfield Sullivan (później A.M. Macy), która zaczęła kształcić Helen[1][2]. Pod opieką Sullivan, która sama była niewidoma, Helen robiła ogromne postępy. Nauczyła się alfabetu Braille’a i studiowała w Horace Mann School for the Deaf (w Bostonie). Uzyskała bakalaureat i zdobyła znajomość kilku języków. Prowadziła działalność naukową i społeczną[1]. Poświęciła życie innym osobom upośledzonym. Napisała wiele książek, z których najsławniejsza to The Story of My Life (1902), wydana po polsku w 1904 r. pt. Historia mego życia. Keller angażowała się w wiele inicjatyw społeczno-politycznych. Była członkinią amerykańskiej Partii Socjalistycznej i związku zawodowego Industrial Workers of the World. Działała na rzecz równouprawnienia kobiet."
22-04-2018, 20:26
"Cud w Mediolanie" (1951) - film włoski | Lektor PL
https://www.youtube.com/watch?v=6IS6Di2GXIo "Baśnią zalatuje już początek filmu, w którym staruszka znajduje w grządce kapusty niemowlaka. Niewiele się zastanawiając, kobieta postanawia przygarnąć i usynowić chłopca. Po jej śmierci mały Toto kroczy samotnie za karawanem, poganiany przez zniecierpliwionego grabarza. W tej krótkiej scenie De Sice udało się zawrzeć poruszającą metaforę dziecięcego wyobcowania oraz samotności we wrogim świecie. Takich symbolicznych momentów – napisanych i zainscenizowanych ze zwięzłością godną wytrawnego telegrafisty – jest w "Cudzie w Mediolanie" znacznie, znacznie więcej. " No coz, tez tak uwazam jak Sice ,ze w pewnych sprawach tylko cud moze zadzialac ![]()
01-05-2018, 12:32
Piękny umysł (2001) ...bardzo dobry film!
https://www.youtube.com/watch?v=TRwELhkpljc "..... scenariusz został oparty na książce autorstwa: Sylvii Nasar. Zarówno książka, jak i film odnoszą się do wypadków rzeczywistych, opowiadają prawdziwą historię Johna Forbesa Nasha, który był geniuszem z dziedziny matematyki, co zostało dostrzeżone i uhonorowane nagrodą Nobla, ale oprócz tego był również osobą cierpiącą na schizofrenię......."
03-05-2018, 20:26
Polecialam ogladac i niestety.. znam juz ten film, potwierdzam, piekny i wart obejrzenia!!
03-05-2018, 23:42
Tak, widziałem, bardzo ciekawy. Już kiedyś słyszałem, że "zwichrowane umysły" potrafią do pewnego czasu wykazywać nadzwyczajne zdolności. To fascynujące.
![]()
04-05-2018, 11:58
"Zabilam aby zyc",film francuski. "33-letnia Alexandra Lange (Odile Vuillemin), matka czwórki dzieci, stanęła przed sądem oskarżona o zamordowanie męża. Podczas trzydniowego procesu opowiedziała dramatyczną historię swojego życia u boku tyrana. Kobieta była maltretowana, zastraszana, katowana i poniżana. Bezskutecznie zwracała się o pomoc do władz, rodziny i przyjaciół. Wreszcie pewnego dnia zabiła, aby ratować siebie i życie swoich dzieci. 23 marca 2012 r. zapadł wyrok uniewinniający. Film jest wstrząsającym obrazem klasycznego przykładu przemocy domowej - zjawiska, o którym wciąż mówi się za mało, co powoduje, że sprawcy czują się bezkarni. Został zrealizowany na podstawie książki Alexandry Lange."
https://www.youtube.com/watch?v=bj2n5Io2Jmc Niestety na faktach autentycznych i takie rzeczy dzieja sie nadal. No wlasnie ,dlaczego nie odchodza? Warto zobaczyc film .Np we Francji w skutek pobicia przez malzonka ginie rocznie 150 kobiet.....
04-05-2018, 22:18
Tez ten fim juz znam, warty polecenia, Luce ma racje..
_________________ Ja natomiast polecam inny i juz go chyba kiedys zapodawalam, jest na Netflix dostepny, Offizieller deutscher Kino-Trailer zu dem Film "Black Swan". Originaltitel: Black Swan Psychothriller, USA 2010 Filmverleih: 20th Century Fox Filmlänge: 111 Minuten Kinostart (DE): 20.01.2011 Schauspieler/Darsteller: Natalie Portman, Vincent Cassel, Mila Kunis, Winona Ryder, Janet Montgomery, Barbara Hershey u.a. Regisseur: Darren Aronofsky --- In dem Psychothriller "Black Swan" bekommt die junge, aufstrebende Ballerina Nina (Natalie Portman) die Doppelrolle ihres Lebens: In "Schwanensee" soll sie sowohl den unschuldigen weißen als auch den dämonischen schwarzen Schwan verkörpern. Während sie die perfekte Besetzung für den weißen Schwan ist, muss sie für den Gegenpart der Figur lernen loszulassen und die dunkle Seite in sich hervorbringen.Angetrieben von dem charismatischen Ballettdirektor Thomas Leroy (Vincent Cassel) versucht sie verzweifelt ihre Blockaden zu überwinden. Ausgerechnet die neue, attraktive Kollegin Lily (Mila Kunis) hat all das, was Nina zu fehlen scheint. Droht Nina sogar die Rolle an Lily zu verlieren? Ninas Verzweiflung wächst und sie stößt einen ebenso befreienden wie selbstzerstörerischen Prozess an, bei dem die Grenzen zwischen Wahn und Wirklichkeit verschwimmen. Aber ungeachtet aller Gefahren treibt Nina ihre Vorbereitungen für die Premiere des Stücks weiter - denn für sie zählt nur eines: Vollkommenheit. Mit "The Wrestler" sorgte Kultregisseur Darren Aronofsky weltweit für Furore - jetzt präsentiert er mit "Black Swan" erneut eine außergewöhnliche Geschichte voller Obsessionen. Die OSCAR-Nominierte Natalie Portman brilliert in diesem spannenden Psychothriller in der Hauptrolle als ehrgeizige Balletttänzerin. In Nebenrollen glänzen neben Vincent Cassel auch Mila Kunis und Winona Ryder. 20th Century Fox) "Black Swan" verfolgt die Geschichte Ninas (Natalie Portman), einer Ballerina im New York City Ballet, deren Leben - wie das all ihrer Kollegen - völlig im Tanz aufgeht. Sie wohnt mit ihrer Mutter, einer Ex-Ballerina, zusammen, die die beruflichen Ambitionen ihrer Tochter leidenschaftlich unterstützt. Für den Auftakt der neuen Spielzeit bereitet der künstlerische Leiter Thomas Leroy (Vincent Cassel) eine Neuinszenierung von "Schwanensee"vor, bei der er die bisherige Primaballerina Beth Macintyre (Winona Ryder) ersetzt. Nina ist dafür seine erste Wahl. Aber sie hat eine Mitbewerberin: die neue Tänzerin Lily (Mila Kunis), die Leroy gleichermaßen beeindruckt. "Schwanensee"erfordert eine Tänzerin, die eine Doppelrolle zu spielen vermag - den unschuldig-anmutigen Weißen Schwan und den arglistig-sinnlichen Schwarzen Schwan. Nina passt ideal für die Rolle des Weißen Schwans, während Lily den Schwarzen Schwan verkörpert. Aus der Rivalität der beiden Tänzerinnen entwickelt sich eine bizarre Freundschaft, und Nina lässt sich mit einer zunehmenden Kompromisslosigkeit auf die dunkle Seite ihrer Psyche ein, bis diese sie schließlich zu zerstören droht. Regie führte Darren Aronofsky nach einem Drehbuch von Mark Heyman, John McLaughlin und Andrés Heinz, der auch für die Story verantwortlich zeichnete. Produziert wurde der Film von Mike Medavoy, Arnold W. Messer, Brian Oliver und Scott Franklin. a tutaj mala migawka:
05-05-2018, 11:20
Film, ktorego nie da sie zapomniec - "Love Life - Liebe trifft Leben",
05-05-2018, 11:47
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|