Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zmiany dotyczace nowych zasad w systemie wykroczen w ruchu drogowym dla rowerzystow.
Przejechanie na czerwonym swietle

Wjazd na czerwonym swietl,ktore siedopiero zmienilo
80 Euro plus 1 punkt.Jezeli w czasie przejazdu na czerwonymswietle swiatlo zmienilo sie dluzej niz 1 sekunda 100 Euro plus 1 punkt.Przy 8 punktach utrata prawa jazdy.

jazda pod wplywem alkoholu
Od 1,6 promila test MPU plus kara pieniezna w wysokosci miesiecznych dochodow.Jezeli test MPU wypadnie negatywnie-utrata prawa jazdy.

telefonowanie bez sluchawek
25 Euro

Jazda obok siebie
20 euro

Jazda ulica jednokierunkowa pod prad
20 Euro

jazda noca bez oswietlenia
20 Euro

strefa dla pieszych
15 Euro

Inne
jazda bez trzymanki-5 Euro
jazda bez dzwonka-15 euro
jazda bez hamulcow-10 Euro

Generalnie rowerzysta musi stosowac sie do przepisow ruchu drogowego jak kazdy inny uczestnik.Karany bedzie tak samo mandatami i punktami jak kierowcaWink

zrodlo
prawo niemieckie.
20-05-2014, 12:20

To ja się pochwalę... Dostałem kiedyś mandat za jechanie nie po tej stronie chodnika Confusedzok: Confusedzok: Confusedzok: Myślałem, że padnę. W Twoich punktach nie ma takiej opcji. Czyżby nie było czegoś takiego?
| Zarabianie w internecie |

Znajdziesz mnie na facebook'u, instagramie oraz youtubie.
21-05-2014, 08:56

fabek napisał(a):To ja się pochwalę... Dostałem kiedyś mandat za jechanie nie po tej stronie chodnika Confusedzok: Confusedzok: Confusedzok: Myślałem, że padnę. W Twoich punktach nie ma takiej opcji. Czyżby nie było czegoś takiego?
- to co wyprawiaja uczestnicy ruchu drogowego od kierowcy przez rowerzyste do pieszego to wola o pomste do nieba..

Przeciez chodzi o bezpieczenstwo nas wszystkich...
Na pocieszenie napisze Ci, ze kolege na rowerze na przejsciu/zielone swiatlo zahaczyl samochöd..- ale kolega byl wspölwinny / jechal nie tym chodnikiem !
Jestem jak najbardziej ZA!

ps. Nowe swiatla do roweröw juz w drodze .. Smile
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
21-05-2014, 13:48

Zaraz wysle te ZMIANY cörce, bo my to rowerkowa rodzinka !
21-05-2014, 13:54

fabek napisał(a):To ja się pochwalę... Dostałem kiedyś mandat za jechanie nie po tej stronie chodnika Confusedzok: Confusedzok: Confusedzok: Myślałem, że padnę. W Twoich punktach nie ma takiej opcji. Czyżby nie było czegoś takiego?

Confusedzok: Confusedzok: Confusedzok: Confusedzok: Confusedzok: Jak widzisz tego paradoksu nie wzieli pod lupe:-)
21-05-2014, 18:06

Dlaczego "paradoksu" ?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AplFfpdhHsM[/youtube]

:zadowolenie:
22-05-2014, 09:04

ychna napisał(a):
- to co wyprawiaja uczestnicy ruchu drogowego od kierowcy przez rowerzyste do pieszego to wola o pomste do nieba..

Przeciez chodzi o bezpieczenstwo nas wszystkich...
Na pocieszenie napisze Ci, ze kolege na rowerze na przejsciu/zielone swiatlo zahaczyl samochöd..- ale kolega byl wspölwinny / jechal nie tym chodnikiem !
Jestem jak najbardziej ZA!

ps. Nowe swiatla do roweröw juz w drodze .. Smile

Nie skazuj mnie na dożywocie od razu. To były moje początki i nie miałem pojęcia, że tak nie można :aniol: Na pewno nie nalezę do tych chuliganów na rowerach, który utrudniają jazdę i są zagrożeniem bezpieczeństwa dla innych, ale to raczej tylko młodzież tak robi.

22-05-2014, 09:11

Fabku ja wiem,

ale niewiedza nie zwalnia od odpowiedzialnosci. Ja tez nie wszystko wiem ale mialam wiecej szczescia i mnie nie zlapano..

Natomiast tak czesto bylam o wlos od wypadku z winy niewiedzacych czy nieuwazajacych, ze czasami naprawde balam sie jechac rowerem do szkoly...i stad mam takie nastawienie do tematu;
23-05-2014, 11:27

Cytat:ale niewiedza nie zwalnia od odpowiedzialności.

Z jednej strony tak, ale z drugiej strony nie ma chyba ludzi, który wiedzą wszystko o wszystkim. Dobre powiedzenie ale chyba ma dwa końce, przynajmniej mi tak się wydaję.

23-05-2014, 11:57

Tak, ale to juz filozofia..

Najwazniejsze, ze JUZ wiemy...choc nie kazdy zdobyl to doswiadczenie za darmo.
Mysle, ze w Twoim przypadku moglo to skonczyc sie zwyklym upomnieniem ale prawdopodobnie trafiles na gline a nie na policjanta !
23-05-2014, 15:37

Dokładnie... i to jeszcze takiego z Beverly Hills Big Grin

24-05-2014, 00:25

Nie jesteś sam fabek jakiś rok temu, gdy jechałem rowerem na sprachkurs zawsze pewien odcinek jakieś 5 metrów jechałem po lewej stronie chodnika następnie przejeżdżałem na prawo i pech, że akurat na tym właśnie odcinku nadjechał policjant, który ukarał mnie mandatem w wysokości 10 euro Big Grin
4x 3.5 GHz Intel Core i7-4770K Haswell
GeForce GTX770 Phantom 4 GB GDDR5
16 GB DDR3 Speicher 1600MHz Samsung
HDD 2 TB Samsung + 1 TB SEGATE
ASUS H97M-PLUS
LG DVD-ReWriter
Netzteil COBA CS-650it 82+ ATX 2.3 650 Watt
01-06-2014, 20:43

Dlatego ja na wszelki wypadek staram sie jak moge.. nawet juz nie przejezdzam na czerwonym swietle ! .. :zawstydzony:
01-06-2014, 21:57

Wielka poprawa Wink

01-06-2014, 22:16

Ano poprawa! Big Grin ..

- jezdzilam ok. 22 km dziennie i spieszylam sie bardzo - do szkoly nie wolno sie spözniac.. :zadowolenie:
03-06-2014, 10:14

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: