Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech
Jeśli kwota sporu wynosi nie więcej niż 1500 euro to oplata przy złożeniu  pozwu wyniesie 284euro.
Przy kwocie powyżej 1500Euro trzeba będzie zapłacić więcej, ale ile ustawodawca tego nie precyzuje.
Kompetentny adwokat, który zajmuje się prowadzeniem takich spraw powinnien wiedziec....z doświadczenia.

26-01-2018, 18:53

Pozwole sobie skorygowac moja wypowiedz, ktora byla bledna.
W sprawach o Kindergeld, nie ma obowiazku uiszczania zaliczki przy wnoszeniu pozwu.
Koszty sadowe rozliczane sa po zakonczeniu sprawy
...jezeli sie smieje, to jedynie dlatego, ze jutro moge nie miec zebow Big Grin
26-01-2018, 20:07

(26-01-2018, 09:37)ala16 napisał(a): Dzięki. A macie może jakieś namiary na kompetentną osobę, z którą mogę porozmawiać po polsku i w razie co, która napisałaby pozew?

Kolejny samobój na którym stracisz czas i kasę! Sad
Ty masz poszukać adwokata fachowca, a nie polskojęzycznego znawcę prawa od wszystkiego, żeby z nim sobie pogaworzyć po polsku i za tę rozmowe słono zapłacić. 
Jeszcze wczoraj miałaś tłumacza, który miał ci towarzyszyć w sądzie.
Weź go do niemieckiego fachowca i niech tam robi za tłumacza, a chcąc wiedzieć czy adwokat jest dobry spytaj o ilość punktów na egzaminie państwowym jaki zaliczył. 
Tych wszystkich, którym nie udało się uzyskać 8 punktów możesz sobie darować. 
Jeśli takiego nie znajdziesz, to zacznij wróżyć z fusów, lub wylosuj któregoś z nich, wtedy będziesz mogła biadolić, że fortuna ci nie sprzyja.
Powodzenia!

P.S.

Jeśli adwokat powie Ci, że sprawa nie ma szans na wygranie, to nie szukaj kolejnego "fachowca"!
Podziękuj grzecznie, zapłać za udzieloną poradę i ciesz się, że tak mało straciłaś.
26-01-2018, 20:27

Oplate sadowa w wysokosci 284 Euro nalezy wniesc rownoczesnie ze skladaniem pozwu do sadu (Finanzgericht) zaskarzajac decyzje Familienkasse w sprawie Kindergeld.
26-01-2018, 20:28

Jak myślicie. Mam do zaskarżeni decyzje w części za 13 mieś. tj. nieco ponad 2000 euro. Chyba nie warto zaskarżać biorąc po uwagę koszty procesu (jeśli faktycznie są). Z kilku prawników odpowiedział jeden i to jakiś niekompetentny. W tym kalkulatorze (z linku wyżej) wyszły koszty procesu - Gesamtkosten (widełki 2000-3000 euro) 1091.08 euro + koszty prawnika. To się zupełnie nie opłaca. Nawet jak złoże pozew, a prawnik sądzi, że nie ma koszów, to wybulę mu+ te 1000 euro procesowe potem (nie będę miała wyjścia, przecież papuga nie zapłaci). Nie robiąc tego niewiele dołożę wtedy do spłaty całości. No chyba, że kalkulator ja źle odczytuje.
26-01-2018, 22:27

(26-01-2018, 20:28)phoenix napisał(a): Oplate sadowa w wysokosci 284 Euro  nalezy wniesc rownoczesnie ze skladaniem pozwu do sadu (Finanzgericht) zaskarzajac decyzje Familienkasse w sprawie Kindergeld.

"....Ausnahmen hiervon sind die Verfahren nach § 155 Satz 2 der Finanzgerichtsordnung und der Verfahren in Kindergeldangelegenheiten"
26-01-2018, 22:52

(26-01-2018, 22:27)ala16 napisał(a): Jak myślicie. Mam do zaskarżeni decyzje w części za 13 mieś. tj. nieco ponad 2000 euro. Chyba nie warto zaskarżać biorąc po uwagę koszty procesu (jeśli faktycznie są). Z kilku prawników odpowiedział jeden i to jakiś niekompetentny. W tym kalkulatorze (z linku wyżej) wyszły koszty procesu - Gesamtkosten (widełki 2000-3000 euro)   1091.08 euro + koszty prawnika. To się zupełnie nie opłaca. Nawet jak złoże pozew, a prawnik sądzi, że nie ma koszów, to wybulę mu+ te 1000 euro procesowe potem (nie będę miała wyjścia, przecież papuga nie zapłaci). Nie robiąc tego niewiele dołożę wtedy do spłaty całości. No chyba, że kalkulator ja źle odczytuje.

Nie mozesz przeliczac kosztow procesowych wg kalkulatora w zalaczonym linku.
Te wyliczenia bazuja na Mindesstreitwert.
W sprawach o Kindergeld nie stosuje sie tych kryteriow.
"..Ausgenommen sind von dieser Regelung Verfahren in Kindergeldangelegenheiten.In  diesen Verfahren gibt es grundsätzlich keinen Mindesstreitwert"

Pomijajac rade Ferdydurke,aby pytac adwokata o wynik zdanych egzaminow,jego mysl jest dobra.
Znajdz fachowca.
26-01-2018, 23:08

Naprawdę nikt się nie sądził w sprawie KG? Nikt nie napisze o faktycznych kosztach?
26-01-2018, 23:32

(26-01-2018, 23:32)ala16 napisał(a): Naprawdę nikt się nie sądził w sprawie KG? Nikt nie napisze o faktycznych kosztach?
Ja się nie sądziłem, bo nie miałem powodu się sądzić. Płacili wszystko do końca, ja tylko musiałem dostarczać odpowiednie papiery.
Co miałem ci poradzić, to napisałem.

(26-01-2018, 23:08)iberte napisał(a): Pomijajac rade Ferdydurke,aby pytac adwokata o wynik zdanych egzaminow,jego mysl jest dobra.
Znajdz fachowca.

Iberte, znasz jakąś inną tanią metodę na sprawdzenie jakości adwokata?
26-01-2018, 23:45

(26-01-2018, 23:45)ferdydurke napisał(a):
(26-01-2018, 23:08)iberte napisał(a): Pomijajac rade Ferdydurke,aby pytac adwokata o wynik zdanych egzaminow,jego mysl jest dobra.
Znajdz fachowca.
Iberte, 
znasz jakąś inną tanią metodę na dobrego adwokata?

(26-01-2018, 23:32)ala16 napisał(a): Naprawdę nikt się nie sądził w sprawie KG? Nikt nie napisze o faktycznych kosztach?
Ja się nie sądziłem, bo nie miałem powodu się sądzić. Płacili wszystko do końca, ja tylko musiałem dostarczać odpowiednie papiery.
Co miałem ci poradzić, to napisałem.

ok, dzięki.
27-01-2018, 00:07

A co Policja ma do spraw kindergrldu , nieistniejacych dokumentów i niby dlaczego to ona ma kogos przesluchiwać ?
Na zdrowy rozum w sadzie nic nie wskórasz. Szkoda czasu i pieniędzy na prawników.

Z tego co ja wyczytałam to od 1.01.2018 mozna sie starac tylko do 6 miesiecy wstecz.
Liczy sie data wpłyniecia wniosku a nie wysania wniosku. Jesli wpłynal po 1 stycznia to sprawa jest pozamiatana.
27-01-2018, 00:08

Nie sadzilem sie w sprawie KG.
Sadzilem sie w sprawie podatkow.

W przyblizeniu:
-wlasny adwokat okolo 560Euro
-adwokat drugiej strony(jezeli przegrasz)okolo 760Euro
-koszty sadowe(jezeli przegrasz)okolo 370Euro
-razem(jezeli przegrasz)okolo 1700Euro

To sa przyblizone wyliczenia i moge sie mylic.
27-01-2018, 00:43

Witam Kochane.
Bardzo pomogłyście mi ostatnim razem, więc pozwoliłam sobie znowu Was niepokoić. Dostałam odpowiedź w Familienkasse i taki druczek (w załączeniu). Kompletnie nie wiem co z tym zrobić. Może jakieś sugestie?
Miałam również zamiar zadzwonić jutro do nich ale gdzieś przeczytałam, że z polskiego numeru się nie dodzwonię. Musi być numer niemiecki-tak informacyjnie dla tych co próbują i nie mogą się dodzwonić.
Bardzo proszę o pomoc. Z góry bardzo dziękuję, bo kto jeśli nie Wy Big Grin

Załączone pliki Miniatury

13-02-2018, 20:49

Masz w tej tabeli jakieś rachunki z poszczególnymi danymi wpisać jak: 
Data, okres, miejsce, numer rachunku, suma, data wpłaty...

Do Familiemkassy rachunki? Nie wiem o co chodzi.

Aaa, na innej stronce wstawiłaś fotkę do tego pisma powyżej.

Ychna Ci napewno pomoże. Ja zmykam lulu.
13-02-2018, 21:04

dzieki Aurora, klaniam sie !  Big Grin
[Obrazek: 28053197_1582833901807053_865832255_n.jp...e=5A85AA97]
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
[-] 2 użytkowników lubi ten post:
  • Anita, fabek
13-02-2018, 23:45

Dziękuję bardzo, Ychna. Jesteś WIELKA ( duchem i sercem Heart )  Wiedziałam mniej więcej o co chodzi, tylko nie wiem o jakie rachunki. Czy może chodzić o rachunki z działalności? Jak myślicie?

Szczęśliwych Walentynek

[Obrazek: k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,09_8Z_orig.gif]
14-02-2018, 09:14

Dzień dobry,

dostaliśmy pismo z niemieckiego Familienkasse o przeslaniu następujących dokuementów:

- nachweis uber den umfang der Steuerpflicht in Deutschland (ubeschrankt, beschrankt) vom zustandigen Finanzamt

- nachweis uber Ihren Wohnsitz in Deutschland

- nachweis uber den gemeinsamen Haushalt in Deutschland bzw. Polen (Meldebescheinigung deutschland bzw. Polen)

- nachweis uber den Bezug von polnischen Familien- und Erziehungsleistungen (Bewilligungs- oder Ablehnungsbescheid in deutscher ubersetzung)

-Lohnscheine 2018.

Maż pracuje na umowie, która jest odnawiana w Niemczech każdedo roku na 12 mcy. Dostaje telefon i jedzie. Do końca 2017 nie mieliśmy problemu z uzyskaniem Kindergeldu. Wypłacono nam również za styczeń 2018. A później musieliśmy dosyłac co raz to nowe dokumenty.
Czy ktoś miał już styczność z tymi dokumentami? Gdzie je uzyskać?
Czy mąż pobierając Kindergeld musi być zameldowany w Niemczech?

Z góry dziękuję za pomoc

Zapomniałam dodać, że mieszkamy w PL
15-05-2018, 22:00