Czy macie zwyczaj wręczania sobie wzajemnie prezentów? Mam tutaj na myśli wśród rodziny, znajomych, pracowników? Z jakich okazji najczęściej to robicie i co najczęściej wręczacie?
Prezenty - wręczacie sobie nawzajem?
|
Czy macie zwyczaj wręczania sobie wzajemnie prezentów? Mam tutaj na myśli wśród rodziny, znajomych, pracowników? Z jakich okazji najczęściej to robicie i co najczęściej wręczacie?
12-01-2018, 12:01
Tak. Ale nie są to drogie prezenty. Jedynie jakieś drobiazgi.Większe prezenty robimy dzieciom. Z okazji urodzin czy pod choiinkę. Ale jeśli każdy robiłby każdemu w rodzinie takie kosztowne podarunki to szybko byśmy chyba poszli z torbami
![]() Za to w firmie w jakiej pracuję raz na jakis czas przygotowuje się prezenty dla klientów, kontrahentów i pracowników.Ostatnia taka okazja była na święta i dostali naprawdę świetne prezenty w postaci luksusowych koszy prezentowych. Plus dobry alkohol. W tym roku będzie roznica powstania firmy tak wiec porawdobobnie coś takiego znowu będzie się szykowało.
12-01-2018, 14:12
A i owszem, a ze nie lubimy niewypalow, prezenty sa zawsze wg zyczenia, nie wyobrazam sobie juz inaczej!
_______________________________ Tylko ciekawa jestem, po co tutaj pytacie? ![]()
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
12-01-2018, 19:06
JAk to po co? zeby dowiedziec sie co nam odpowiada, jaki mamy wymarzony prezent, a potem dostaniemy taki prezent trafiony w sama dziesiatke!!!
Wiec ja bez zbednych ceregieli juz mowie, co sobie zyczylabym: Chm... No wiec zyczylabym sobie jakis sportowe autko, ale nie wzgardze tez cabrio. Tylko ma byc prawdziwe! Nie zabawkowe! ![]() Hehe!
12-01-2018, 19:52
12-01-2018, 20:06
Uwielbiam sprawiac prezenty,pakowac je, i kiedy widze szczery usmiech zadowolenia osoby,ktora obdarowalam to,jest dla mnie najwiekszym prezentem .
![]() ![]()
12-01-2018, 20:10
Rozczarowanie to lipa dla obdarowywujacego i obradowanego, dlatego jak juz wyzej pisalam, robimy sobie prezenty wg zyczenia.
12-01-2018, 20:18
Masz racje Ychna, ale w moim przypadku kiedy dla siebie cos zycze to,dostaje podrobe .
12-01-2018, 20:41
(12-01-2018, 12:01)sterek napisał(a): Czy macie zwyczaj wręczania sobie wzajemnie prezentów? Mam tutaj na myśli wśród rodziny, znajomych, pracowników? Z jakich okazji najczęściej to robicie i co najczęściej wręczacie? Ja robię prezenty znajomym i rodzinie i współpracownikom, ale nie lubię przyjmować prezentów, bo głupio się czuje. Niektóre prezenty dotyczą jakiejś specjalnej okazji inne są spontaniczne, bo przyszła mi na to ochota i o kimś pomyślałem bez specjalnej okazji. Przywiezienie lodów dla każdego współpracownika w upalny dzień zawsze wywołuje uśmiech na twarzach. Zaproszenie na koncert w postaci biletu, też uważam za fajny prezent. Własnoręcznie sporządzony bigos, też może być doskonałym prezentem. ![]() ![]()
12-01-2018, 20:52
Nie jestem zielonka,ale wtrace swoje"trzy grosze". Na Sylwestra ktos przyniosl do mnie bigos! Do dzis odbija mi sie ten ,prezent
![]()
12-01-2018, 21:09
12-01-2018, 21:16
Było dodac ciut kminku do bigosu to by się nie odbijał
![]()
12-01-2018, 21:17
12-01-2018, 21:18
(12-01-2018, 20:41)fiscus napisał(a): Masz racje Ychna, ale w moim przypadku kiedy dla siebie cos zycze to,dostaje podrobe . o, cholerka !! to juz lepiej wcale..
12-01-2018, 21:35
Ja wreczam prezenty bez okazji.
Najczesciej gdy mam dola. A, ze mam go caly czas, to praktycznie jestem pleite. Prezenty dla pracownikow, to proba pokazania, ze pracownik w zakladzie jest potrzebny, ale na podwyzke niech nie liczy. Prezenty dla kontrahentow, to lapowki. Tyle, ze w trakcie Swiat , przy dzwiekach dzwoneczkow. Jedynie prezenty dla rodziny, to bezinteresowne przypomnienie, ze w niedziele moge przyjsc na obiad.
...jezeli sie smieje, to jedynie dlatego, ze jutro moge nie miec zebow
![]()
12-01-2018, 21:40
12-01-2018, 21:58
ad iberte, prezenty dla pracowników byłyby Ersatzem wyższego wynagrodzenia, gdybym był właścicielem firmy, ale nie jestem
![]() ad fiscus, przypuszczam, że talerz został wylizany! Do dzisiaj pamiętam widok mojej brytwanki jak pierwszy raz zaniosłem mój bigos do firmy - koledzy chlebkiem i bułeczkami wypolerowali ją jak nówkę ![]() ![]()
13-01-2018, 00:34
Cały "WIC" polega na tym by. wsłuchac się w te druga osobę na tyle by wyłowić te małe sygnały.
W trakcie wymiany zdań padaja takie małe drogowskazy o preferencjach czytelniczych , zapachowych , muzycznych. I na ich podstawie można stworzyc sobie ewentualną mapę prezentów. Ideał? Własnorecznie zrobiona kolacja przy świecach i muzyce , przy której lub po której.....mozna wiele sobie sprezentować. I broń boże nie mówię tutaj tylko o damsko-meskich relacjach. Życze miłej zabawy ![]() Na Boga miłego , przecież nie obdarowujecie obcych ludzi.
13-01-2018, 00:51
Ad Ferdydurke ,
" Ersatz" to mozna miec Auto. Pracownikom ofiarowuje sie Zuwendung
...jezeli sie smieje, to jedynie dlatego, ze jutro moge nie miec zebow
![]()
13-01-2018, 01:17
(13-01-2018, 01:17)iberte napisał(a): Ad Ferdydurke ,iberte, toć te moje lody, czy pączki w tłusty czwartek nie są Zuwendungiem, bo nie jestem pracodawcą i nie odprowadzam tych kosztów z moich podatków. Jest to miły gest z mojej strony, który w sensie prawnym nie będzie traktowany jako Zuwendung. Sprachlich można moje zachowanie podciągnąć pod Zuwendung, ale logicznie nie. Ersatzem było dla mnie polskie piwo, kiedy nie mogłem w PL zakupić produktu alkoholowego produkowanego wg. Reinheitsgebot i musiałem popijać polski produkt zastępczy, dla jaj nazywany piwem. Widzę, że dla ciebie nawet kwiaty które kupuję regularnie mojej partnerce, będą Zuwendungiem, a nie miłym gestem z mojej strony. ![]()
13-01-2018, 02:23
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|