Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Wątek zamknięty
Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 1.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Po przekroczeniu progu dojrzałości
Temat założony jest dla wszystkich, którzy nie mają ochoty na starcze opowiastki o kapuśniaku, o szarej modzie i wizytach w supermarketach i tym podobnych dydrymałach. Bądzcie kontrowersyjni i przestańcie się bać wyrażania własnej krytyki. Krytykujcie to na co macie ochotę, a zobaczymy co się z tego wątku rozwinie
Temat główny tego forum mi się nie podoba, a każdy wpis nieporządanych userów na tym wątku owocuje ostrzeżeniem.
Mam nadzieję, że ten wątek nie będzie tak traktowany.

Dlatego przygotowałem temat aktualny - kiszenie żuru Big Grin 
Za tydzień będiemy kisili kapustę, a wy piszczie o tym na co macie ochotę Big Grin  
Kiszenie żuru wg. mojego sposobu:

garnek bunzlowy wyparzamy, a następnie wysłuszamy
Do garnka wsypujemy ca.180 gr. Roggenszrotmehl ( cena za 1kg 2,5 euro w Reformhaus )
Mieszamy z 1,5l ciepłej wody mieszając drewnianą łyżką, by nie było grudek
Następnie wkładamy skrórkę z chleba razowego w celu przyspieszenia kiszenia, oraz liść laurowy i cztery ziarna ziela angielskiego. Garnek przykrywamy lniannym ręczmikiem lub gazą. Po trzech dniach wrzucamy trzy ząbki czosnku.
Po pięciu - sześciu dniach żurek nadaje się do gotowania, a nadwyżka do rezerwy w lodówce
Teraz rachunek ekonomiczny tego przedsięwźięcia.
Pół litra kiepskiego zakwasu żuru mogę zakupić za 1 euro.
Moją metodą uzyskujejemy ca. 2 litry zakwasu  za ca. 60 centów.
Nasza korzyść to lepszy smak, oraz 3,40 euro zysku finasowego.
Powiecie nie warta skórka wyprawki, a ja myślę, że zysk rzędu  566% każdego z was zachęciłby do inwestycji 
Kleinvieh macht auch Mist Tongue
19-09-2017, 01:25

Ferdydurke,
o " starczym" temacie, wypowiadasz sie tak, jakbys jeszcze nocne polucje przezywal.
Co mamy krytykowac i co ma to zmienic?
Jezeli napisze, ze nie podoba mi sie sposob w jaki piszesz o innych ludziach.... to jutro zwalisz mnie z nog Twoja charyzma?

Tyle wodzirejskich akcji startowano i wszystkie do bani.
Uczestnictwo w forum to nie obowiazek wobec ojczyzny.
Beda ciekawe tematy, pokaza sie ciekawi ludzie.
Te pare News, ktore Fabek wrzuci tu w przerwie na zakupy, zapalnikiem zadnym nie sa.

Zurek napewno bedzie dobry.
Odczekam, az podasz przepis na samogon.
...jezeli sie smieje, to jedynie dlatego, ze jutro moge nie miec zebow Big Grin
19-09-2017, 13:24

Jak juz zrobicie brynde i zurek to dajcie znać Tongue
19-09-2017, 14:26

przepis dobry, chcialam o likierze z krowek, ale pomyslalam, ze to nie to samo, co kiszenie sie we wlasnym zurze i pewnie pasowac nie bedzie...

a co do krytyki, to coraz wiecej ludzi jej sie nie boi. Taki Pietrzak na przyklad. Poszedl biedny na uklad z Kurskim, zupelnie w ciemno, choc moze lepiej, ze nie w jasno, to by sie dopiero szybciej zaciekli przeciwnicy widzow doliczyli. Spadlo po nim jendak, jak ten deszcz po fanach. Wytrzymal i pewnie za Jakis czas, znow da jakis koncert.
19-09-2017, 14:51

Skoro, jak w temacie zaznaczono,wszyscy tu obecni przekroczyli prog dojrzalosci,to mozemy poruszyc bardziej dojrzale tematy ,niekoniecznie kucharskie.Co do krytyki,to ja nie lubie ludowych przysmakow i zurku nigdy nie jadlam ale wam zycze smacznego.

Mnie ostatnpo zaintresowal temat--Swiadomy dualizm.

Co to jest?

Dualizm natury ludzkiej -występowanie w czymś dwu wyraźnie odrębnych części czy aspektów albo współwystępowanie dwóch przeciwstawnych elementów, zjawisk czy pojęć: Dualizm dzieła sztuki, dualizm natury ludzkiej. Dualizm duszy i ciała, dualizm rozumu i serca.

Jak to w praktyce sie objawia postaram sie tu na roznych przykladach wyjasnic oczywiscie za pomoca cytatow znanych psychologow. Wezmy pod uwage chociazby temat trojkata malzenskiego

A dlaczego w ogóle zdarza nam się wejść w trójkąt?

„Poli”, znaczy wielość, a „amor” - miłość. Poliamoryzm to nie to samo co poligamia (jeden mężczyzna ma kilka żon) czy poliandria (jedna kobieta ma kilku mężów), czyli wielożeństwo. Poliamoryści mają kilku partnerów w tym samym czasie, wszyscy o sobie wiedzą i w zasadzie wszyscy ten związek tworzą. Podstawą takich związków – jak twierdzą, ci, którzy w takich relacjach tkwią – jest przede wszystkim miłość, a nie zaspokojenie seksualne. Spełnienie potrzeb seksualnych jest niewątpliwie dla tych osób bardzo istotną kwestią, ale zapewniają, że nie seks, a właśnie poczucie bliskości, intymność i zaangażowanie łączy wszystkich.
Andrzej Gryżewski (seksuolog): Powodów może być kilka. U kobiet zdarza się syndrom rycerza i rozpustnika. Wyszła za mąż za mężczyznę, który dba o dzieci, o sprawy finansowe, a na boku szuka rozpustnika. Jeśli to pozostanie relacją czysto seksualną, to mąż nie zauważy, że coś się zmieniło w ich związku. To może dotyczyć nawet 30 proc. kobiet. 60 proc. mężczyzn dotyka syndrom Madonny i ladacznicy. Żenią się z kobietą, którą adorują, ale która też ugotuje i posprząta. Seks, jeśli jest, to w pozycjach klasycznych.

Zastanawiam sie,czy taka swobode "moralna" mielismy od zawsze skrycie w sobie,czy to przyszlo razem z demokraccja i tolerancja? Czy to tylko moda czy potrzeba wewnetrzna czlowieka?

.
19-09-2017, 17:32

Renia....
a tak naprawde, to o co tobie chodzi, aniele pokoju?
Jakis...trojkacik ci sie marzy ? Huh

Wez lepiej wklej jakies....keksy!
Tym szybciej zwabisz pogodniaka, niz rozwazaniami o....swiadomym dualizmie Big Grin Big Grin Big Grin
19-09-2017, 17:43

Droga zielonko.Znowu uprawiasz mobbing jak za dawnych czasow na MP.Chodzisz za mna i komentujesz w niewybredny sposob moje wypowiedzi.Zauwazylas,ze po twoich wpisach nikt juz nie chce wchodzic na watek i temat znika a jest ciekawy.
Stonowalas troche swoje uwagi bo wiesz,ze tu bardziej surowo patrza na trollowanie.
Jednak mnie intryguje skad u ciebie tyle agresji.Skrzywdzil cie ktos? Dokuczali ci w szkole? A moze ktos ci zlamal serce i cierpisz? Napisz,moze pomozemy.
Z ciekawosci zobaczylam co pisza fachowcy na temat agresji no bo jakis powodmusi byc. I zobacz co znalazlam.

J.V.: Źródło agresji znajduje się w najstarszych ewolucyjnie partiach mózgu. Mówiąc metaforycznie: spoczywa na samym jego dnie.Mózg ludzki ma trzy piętra. Najstarsze nazywamy w neurobiologii poziomem gadzim. Na tym poziomie funkcjonuje agresywność razem z uczuciem głodu, chłodu i potrzebą seksu. W drodze ewolucji wykształciła się nowa część mózgu odpowiedzialna za emocje i uczucia, czyli drugie piętro. Jest jeszcze trzecie piętro mózgu, najmłodsza część, związana z intelektem.
Agresywni, głodni, chętni do kopulacji – tacy byli nasi prymitywni przodkowie od zarania dziejów."

No wlasnie,skoro juz znamy przyczyny to moze bys popracowala nad soba i dolaczyla jak najszybciej do trzeciego pietra.
Sa w Niemczech rozne kursy osobistego rozwoju i bez bolu mozesz sie pozbc problemu.Bedziemy cie wspierac i trzymac kciuli za ciebie.
20-09-2017, 19:29

Nie wiem co to J.V., ale mam rozwinięte cześciowo pierwsze piętro - lubię kopulacje :=))
Głodny bywam rzadko. ;=))
20-09-2017, 20:15

Ferdydurke,czlowiek posiada 100 miliardow neutrronow.I co z nimi robi? Oglada telewizje albo trolluje na Forach.

Co za marnotrawstwo.!

Poczytaj sobie troche ciekawostek na temat mozgu i nie grzeb sie w przeszlosci bo tego juz nie ma.Minelo i nie masz na to wplywu. Zrob cos dla siebie-teraz w tej chwili.

Tu masz linka i poczytaj.Bedzie wieksza korzysc jak z tych historycznych przepychanek.

http://www.fizjoinformator.pl/mega-mozg-czyli-35-ciekawostek-na-temat-naszego-procesora/

Ciekawostka z tego artykulu:"31. Agre­sja i skłon­no­ści samo­bój­cze są czę­sto zwią­zane z zabu­rze­niami w stę­że­niu neu­ro­prze­kaź­ni­ków  — nie­do­bo­rem sero­to­niny i glu­kozy a nad­wyżką adrenaliny.
21-09-2017, 00:07

Renia, co z tego, że poczytam sobie te 35 ciekawostek na temat mózgu?
Czy naprawdę sądzisz, że zmienię coś w swoim życiu i kopulację będę odbierał jako coś zdrożnego?
Sorry muszę Cię rozczarować - seks uważam za czynność bardzo potrzebną i będę kopulował tak długo jak zdrowie mi na to pozwoli, a apropos twojego tematu o dualizmie dedykuję Tobie utwór z kraju w którym przeżyłaś parę lat

https://www.youtube.com/watch?v=1_R58zo1_Qw

Viel Spass!
21-09-2017, 00:22

Ponoc dzis jest ten dzien apokalipsy, noo i w dziwny sposob nic sie nie dzieje. A tak szczerze,to nie wiem co o zurku mzna by jeszcze napisac.
ps. nie czytalam wszystkich wypowiedzi,bo czekam na  KONIEC apokalipsy ,za co przepraszam :D
23-09-2017, 19:51

(23-09-2017, 19:51)Chocco napisał(a): Ponoc dzis jest ten dzien apokalipsy, noo i w dziwny sposob nic sie nie dzieje. A tak szczerze,to nie wiem co o zurku mzna by jeszcze napisac.
ps. nie czytalam wszystkich wypowiedzi,bo czekam na  KONIEC apokalipsy ,za co przepraszam Big Grin

Nie, Rydzyk za odpowiednia grubosc koperty, wydluzyl ten czas Smile czesc Smile

Co do zuru... to ilez mozna sie w nim kisic? Smile Smile

No i najwazniejsze, czy te granice sa juz przekroczone Smile Smile
23-09-2017, 21:40

czesc egle,

rydzyk to "pikus",przy majestacie filipinskim.....a zurek jak byl  skisniety,to i nadal taki pozostanie,,,,odbytnica wyjdzie Big Grin
23-09-2017, 22:01

(23-09-2017, 22:01)Chocco napisał(a): czesc egle,

rydzyk to "pikus",przy majestacie filipinskim.....a zurek jak byl  skisniety,to i nadal taki pozostanie,,,,odbytnica wyjdzie Big Grin

No kazdy wybiera majestat  na miare wlasnej kieszeni Big Grin sugerujesz, ze Rydzyk to oszust i nie ma takiej mocy a kase bierze? A to lobuz Big Grin

Dobrze jak odbytnica, gorzej jak sie cofnie "D
23-09-2017, 22:07

Nooo i te gowno wyjdzie przelykiem....tfu ,,wole wymioty :D
23-09-2017, 22:24

(23-09-2017, 22:24)Chocco napisał(a): Nooo i te gowno wyjdzie przelykiem....tfu ,,wole wymioty Big Grin

Ale ktora strona wolisz?? 
Big Grin

No i co? Spac czy nie spac, a jak sie jutro nie obudze i te apokalipse przespie?????
23-09-2017, 22:30

nie wiem co wybrac,jestem w rozdrozu :D

Zdecydowanie nie spac ! Apokalipsa zdarza sie tylko raz :D
23-09-2017, 22:35

(23-09-2017, 22:35)Chocco napisał(a): nie wiem co wybrac,jestem w rozdrozu Big Grin

Zdecydowanie nie spac ! Apokalipsa zdarza sie tylko raz Big Grin

Moze nie jedz i nie mysl o zurku?? Big Grin

Czuje jednak, ze nas w balona robia, przeciez w tej Biblii wyraznie pisze,- nie znacie dnia ani godziny, to skad teraz takie dokadne dane?

Ale na wszelki wypadek krolewska kolacje zrobilam, jak umierac to nie na glodnego i nie..po zurku Big Grin
23-09-2017, 22:40

:D , ...krewetki jesz? ,a biblia sie nie przejmuj,to sie u nich zmienia.Wiem to z autopsii,bo kiedys,jakis ta kanonik zrobil specjalny wpis dla mnie i sie nie sprawdzilo :D
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • egle
23-09-2017, 22:52

Nie bójta się mojego żurku! Jutro wielkie gotowanie! Kupiłem wędzone żeberka, kiełbaskę u Slonzoka, boczek, grzybków nazbierałem, jajka kupiłem, więc będzie uczta, chyba że mnie apokalypsa przy gotowaniu dopadnie i nie zdąże skonsumować.;=))
23-09-2017, 23:20

Wątek zamknięty

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: