lidia1002
Użytkownik
Mam pytanie odnośnie tego czy mogę rozłożyć na raty( i jeżeli tak to jak to zrobić) zwrot świadczenia rodzinnego w Niemczech. Mój mąż pracuje w Niemczech i otrzymujemy zasiłek na troje dzieci. W ubiegłym roku złożyłam wniosek w Polsce o świadczenie 500 plus,który został mi przyznany na dwoje dzieci. W zeszłym miesiącu dostałam pismo że mem zwrócić 3164 euro.Niestety nie dysponuję taką kwotą. Czy jest możliwość rozłożenia tego na raty. Proszę bardzo o pomoc bo nie wiemy co mamy robić.
•
lidia1002
Użytkownik
Majami nie musisz być obłudna wobec innych a to forum chyba jest po to by pomagać a nie wyśmiewać. Pieniędzy nie wyłudziłam, wyłudzenie jest świadome a ja nie miałam świadomości, że coś robię nie tak. Przed złożeniem wniosku 500 plus księgowa w Niemczech powiedziała mężowi że to nie koliduje z rodzinnym tym samym wprowadziła nas w błąd. Pytam czy jest możliwość rozłożenia tego na raty bo wiem że muszę oddać tylko nie stać mnie na to by zwrócić całą kwotę jednorazowo. Chciałabym wiedzieć co mam złożyć w tamtejszej familienkasse jakiś wniosek lub podanie.
•
Anita
Witaj Lidia.
Tak możesz to rozłożyć na raty.
Mąż powinien zadzwonić do FK i uzgodnić dogodne warunki.
Proponuje byś poczekała na Diego bo ona jest ekspertem od KG i pomoże Wam rozwiązać ten problem.
Majami twoje zachowanie jest poniżej krytyki wiec oszczędzę sobie zbędnych słów.
•
iberte
Użytkownik
Lidia,
w formie pisemnej zwroc sie do FK z prosba o rozlozenie na raty.
To wszystko.
Suma ktora powinnas zwrocic, to niemiecki KG , pomniejszony o wyplaty polskiego 500 +
Lidia,
w formie pisemnej zwroc sie do FK z prosba o rozlozenie na raty.
To wszystko.
Suma ktora powinnas zwrocic, to niemiecki KG , pomniejszony o wyplaty polskiego 500 +.
Te sume mozesz zatrzymac( troche pokrecilem)
Zwracasz to co wyplacono w PL
•
zyta
Zbanowany
(15-08-2017, 12:07)lidia1002 napisał(a): ...Przed złożeniem wniosku 500 plus księgowa w Niemczech powiedziała mężowi że to nie koliduje z rodzinnym tym samym wprowadziła nas w błąd. Pytam czy jest możliwość rozłożenia tego na raty bo wiem że muszę oddać tylko nie stać mnie na to by zwrócić całą kwotę jednorazowo. Chciałabym wiedzieć co mam złożyć w tamtejszej familienkasse jakiś wniosek lub podanie.
lidia, jeżeli jedno z rodzicówp pracuje w EU, a drugie nie, to nie ma powodu do zwrotu zasiłku dla rodzica pracującego w EU.
W tym miejscu księgowa twego męża miała rację.
Najwyżej sprawa z 500+ może stanowić problem. I, to należy wyjaśnić po stronie polskiej.
Najlepiej kierować pisma do obu urzędów w obu krajach.
Proponuję skontaktować się z prawnikiem, aby wyjaśnić sprawę, albowiem przyznany ci zasiłek 500+ na dwoje dzieci przez rok nie daje tak olbrzymiej sumy, jaką podajesz.
Coś tutaj nie gra, i to należy wyjaśnić.
Ponadto:
- dlaczego ty masz zwracać, skoro to mąż otrzymuje zasiłek?
Sprawa jest bardzo konkretna i precyzyjna.
Na raty można rozłożyć wszystko, ale dlaczego i po co?
Zanim rozłożysz na raty - wyjaśnij tę sumę.
Dlaczego masz płacić ponad 3 tys. Euro?
Niemieccy urzędnicy to też ludzie i robią błędy.
•
Diego10
Użytkownik
zwroc 500+ a dalej pobieraj zasilek z niemiec, 500+ nie powinni ci wcale przyznac a poza tym wiecej dostajesz od niemcow, popros o pismo z Polski ze nie otrzymujesz wiecej 500+ , przetlumacz i wyslij niemcom
do tej pory bylo zawsze tak ze sie otrzymywalo w niemczech zasilek a Polska umywala od tego rece, cos mi tu nie gra fake?
•
iberte
Użytkownik
Do tej pory bylo tak( i jest w dalszym ciagu), ze aby otrzymac KG w DE, nalezy przedstawic zaswiadczenie, ze w PL zasilek sie nie nalezy.
Jezeli sie nalezy , bez wzgledu czy jest pobierany czy nie, KG w DE jest zmniejszany o wysokosc zasilku w PL.
Fake to tu jest co drugi temat( na poradniku)
•
Majami
Użytkownik
Żeby otrzymac zasiłek tutaj trzeba przedstawić zaświadczenie że nie pobiera się świadczenia w Polsce i odwrotnie.
W obydwu krajach podpisuje sie formularze w których oswiadcza się że nie pobiera się swiadczenia w drugim kraju.
Tu ewidentnie doszło do wyłudzenia swiadczeń. Tlumaczenie że zrobiła to księgowa jest słabe.
•
Diego10
Użytkownik
nie wiem skad iberte czerpiesz swoje wiadomosci, jezeli ojciec pracuje w niemczech ,to dostaja dzieci kg tu, w Polsce nie dostaja nic , niemcy chcieli tak zrobic ale uznali ze to oszustwo bo ojciec tu pracuje i tu sie kg nalezy
•
lidia1002
Użytkownik
Obecnie od dwóch miesięcy mąż otrzymuje pomniejszone kg o 500+. Przez rok dostawaliśmy zarówno kg jak i 500+ stąd te 3164,76 euro ponieważ doszła jeszcze kwota 90 euro za mahnung. Ja wiem że mam to zwrócić i co do tego nie mam żadnych wątpliwości po prostu chciałabym rozłożyć tę kwotę na raty. Nie wiem skąd takie wrogie podejście Majami co do mojej osoby ale nie powinna oceniać kogoś kogo nie zna.
Czy ktoś z was może mi napisać co powinno zawierać takie pismo z prośbą o rozłożenie na raty, jak to motywować i czy mam podać kwotę raty proponowaną prze zemnie, czy prosić ich o ustalenie rat.
•
Majami
Użytkownik
Moje podejscie nie jest wrogie. Odniosłam się tylko do stanu faktycznego.
A jesli juz masz mahnung to znaczy że zlekcewazyłaś jakies wcześniejsze ich pismo.
•
lidia1002
Użytkownik
Nie wiem o co ci kobieto chodzi. Jeżeli nie umiesz komuś doradzić to po prostu się nie udzielaj.
•
iberte
Użytkownik
Lidia,
zaproponuj swoja ilosc oraz wysokosc rat.
Diego napewno skrobnie Ci pisemko w prostej formie.
Oni Ci odpowiedza ,jaka forma jest dla nich odpowiednia.
Powodzenia
•
Diego10
Użytkownik
to byl ostatni wpis lidi ,tak jak ela robila sobie zgrywy tak teraz lidzia sie wyglupia
•
Malta
Użytkownik
Dzien dobry.
W listopadzie 2016 przyznano na mojego syna Kindergeld.
Były mąz mieszkał i pracowal w Niemczech.
Decyzja zostala wydana do pazdziernika 2018 czyli do ukonczenia pełnoletnosci syna.
Na przelomie stycznia/lutego 2017 ojciec dziecka wrócil do Polski a tym samym od lutego 2017 ju Kindergeld nie przysługiwalo, nie otrzymalam go.
Po pół roku przebywania w kraju, od sierpnia ex maż ponownie rozpoczal prace na terenie Niemiec.
Nie wiem co dalej z zasiłkiem na syna z Niemiec
Czy decyzja przyznajaca Kindergeld dalej obowiązuje?
Czy powinnam skontaktowac sie i "upomniec " się o zasiłek?
A moze musze skladac nastepny, nowy wniosek?
Dziekuje za podpowiedzi
•
zyta
Zbanowany
Proponuję porozmawiać na ten temat z mężem. Porównać korespondencję z urzędami i na nią zareagować.
Ponadto dobrze jest się pośpieszyć w tej sprawie, bo są nowe przepisy na ten temat.
•
Malta
Użytkownik
(16-08-2017, 10:38)zyta napisał(a): Proponuję porozmawiać na ten temat z mężem. Porównać korespondencję z urzędami i na nią zareagować.
Ponadto dobrze jest się pośpieszyć w tej sprawie, bo są nowe przepisy na ten temat.
jesli to dla mnie odpowiedz to juz odpowiadam ;-)
Ex mąż nie ma żadnego wpływu na wydana decyzje. Nie mamy z nim kontaktu.
Blokowal nam cała sprawe przez 2 lat, nie chcial podpisac zadnych dokumentow .
Dopiero po telefonicznej rozmowie z pracownikiem Familienkasse, opisaniu sprawy, zostalo nam przyznane swiadczenie .
Zapytalam czy cała sprawe zaczynac od poczatku, a wiec skladac nowy wniosek, dokumenty itd czy powolac sie na wydana, nadal ważna decyzje?
•
zyta
Zbanowany
(16-08-2017, 10:56)Malta napisał(a): (16-08-2017, 10:38)zyta napisał(a): Proponuję porozmawiać na ten temat z mężem. Porównać korespondencję z urzędami i na nią zareagować.
Dopiero po telefonicznej rozmowie z pracownikiem Familienkasse, opisaniu sprawy, zostalo nam przyznane swiadczenie .
Zapytalam czy cała sprawe zaczynac od poczatku, a wiec skladac nowy wniosek, dokumenty itd czy powolac sie na wydana, nadal ważna decyzje?
Owszem, to dla ciebie ta odpowiedź.
- ex-mąż otrzymuje zasiłek, jeżeli otrzymuje. Ale nie chcę "jeżel-ować", bo nie wiem, co i jak u was jest.
- zadzwonić do pracownika Familienkasse, opisać sprawę
- zaczynać od początku - wyjaśniając wszystko
- przygotować się, że za czas pracy ex-męża w Polsce zażądany będzie zwrot świadczeń. Do tego mogą dojść opłaty za upownienia (patrz wpisy lidia).
•
Malta
Użytkownik
(16-08-2017, 11:03)zyta napisał(a): (16-08-2017, 10:56)Malta napisał(a): (16-08-2017, 10:38)zyta napisał(a): Proponuję porozmawiać na ten temat z mężem. Porównać korespondencję z urzędami i na nią zareagować.
Owszem, to dla ciebie ta odpowiedź.
- ex-mąż otrzymuje zasiłek, jeżeli otrzymuje. Ale nie chcę "jeżel-ować", bo nie wiem, co i jak u was jest.
- zadzwonić do pracownika Familienkasse, opisać sprawę
- zaczynać od początku - wyjaśniając wszystko
- przygotować się, że za czas pracy ex-męża w Polsce zażądany będzie zwrot świadczeń. Do tego mogą dojść opłaty za upownienia (patrz wpisy lidia).
- ex maż nie otrzymuje/otrzymywał zasiłku w Niemczech
- jaki zwrot świadczen? Kiedy pracowal w Polsce świadczenia nie otrzymywalam.
•
zyta
Zbanowany
No, to już nie wiem, o co ci chodzi.
Wygląda na to, że wszystko w porządku i nic nie musisz robić.
•
|