Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 4.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
.
Ferdydurke,
Prezes Sadu Okregowego w Gdansku R. Milewski.... nigdy nie slyszales?
O korupcji w sadzie w Koscierzynie.... rowniez nie?
Niemiecki system sadowy, gdzie fachowcy wybieraja fachowcow...
Wobec tego, w jaki sposob sedzia z 4 letnim stazem w sadzie powszechnym ( Petet Müller) trafil do BGH?
Bardzo Cie prosze... nie improwizuj.
Szanujmy sie nawzajem.
26-07-2017, 21:58

Ach przegapilem watek o ojcu Kaczynskiego, ale to juz przerabialismy na MP, wiec pozwole sobie go pominac.
Dlaczego Wojciech wowczas nie stanal przed sadem?
Ze wzgledu na stan zdrowia. Atest lekarski mial oczywiscie ze szpitala MSW.

No to chyba wszystko .
Walczcie dalej..
26-07-2017, 22:55

(26-07-2017, 21:58)iberte napisał(a): Ferdydurke,
O korupcji w sadzie w Koscierzynie.... rowniez nie?
Niemiecki system sadowy, gdzie fachowcy wybieraja fachowcow...
Wobec tego, w jaki sposob sedzia z 4 letnim stazem w sadzie powszechnym ( Petet Müller) trafil do BGH?
Bardzo Cie prosze... nie improwizuj.
Szanujmy sie nawzajem.

Iberte, dlaczego ja mam improwizować? Skupmy się na faktach. 
Wybrałeś przykład sędziego jedynego sądu w DE, do którego sędziowie wybierani są z partyjnego klucza. 
Bundesgerichtshof w Karlsruhe jest najwyższą instancją sądową w DE i cieszy się pomimo politycznego klucza szacunkiem obywateli. Składa się z dwóch izb po 8 sędziów. Jaki jest podział polityczny tego sądu ? 7 sędziów jest z polecenia CDU/CSU,
7 sędziów jest z polecenia SPD, po jednym mają FDP i Zieloni. To chyba nie jest zły podział jak na 12 letnie panowanie CDU, a teraz porównaj sobie polski Trybunał Konstytucyjny po niecałych dwóch latach rządzenia pisuaru. Obecnie w Trybunale Konstytucyjnym mamy 9 pisuarowych sędziów i 6 z PO. W 2019 roku osiągniemy wynik 13 pisuarowych i dwóch z PO. 

Różnica pomiędzy polskim, a niemieckim politycznym wybieraniem sędziów do Trybunału Konstytucyjnego polega na tym, że w Niemczech 8 sędziów do Bundesgerichtshof jest wybierana przez Bundesrat, a 8 przez Bundestag. Gdyby w PL zróżnicować wybory do sejmu i senatu o dwa lata, tak jak igrzyska letnie i zimowe, to wtedy może dwie izby miałyby sens, a tak jest marazm, o którym kiedyś wspominał Bismarck mówiący o ukaraniu Polaków.

26-07-2017, 23:10

Nie statystyka wyboru lecz" fachowcy wybieraja fachowcow..." to byl Twoj przekaz.
A teraz zapewne bedziesz probowal wykazac, ze w momencie wyboru byl wybitnym fachowcem.
26-07-2017, 23:32

(26-07-2017, 21:58)iberte napisał(a): Ferdydurke,
Teraz przeleciałem ten problem i nie widzę tego "ustawiania" sędziów.
Co by się złego stało gdyby Tusk spotkał się z kolegium orzekającym? Nic! 
Stałoby się, gdyby sędziowie poinformowali premiera informacjami, które są niedopuszczalne dla postronych, lub gdyby do spotkania doszło wysłuchali jego dyrektyw. Tutaj iberte skryminalizowałeś Tuska i pana sędziego Milewskiego, choć żadnego przestęstwa nie popelnili. Ty zrobiłeś z obu kryminalistów.

Problem polega na tym, że brak jest w polskim sądownictwie pojęcia Befangenheit, lub ja go nie znam.
Gdyby coś takiego istniało, to wtedy zarówno oskarżony i oskarżyciel mogą sobie wybrać sędziego, który obu stronom pasuje, a nie losowanie. Losować to można na odpuście, ale nie w sądzie. 
Nie może być tak, że sędzia nie będzie mógł mieć znajomych w niektórych kręgach, bo pozostanie posądzony o "ustawki"

(26-07-2017, 23:32)iberte napisał(a): Nie statystyka wyboru lecz" fachowcy wybieraja fachowcow..." to byl Twoj przekaz.
A teraz zapewne bedziesz probowal wykazac, ze w momencie wyboru byl wybitnym fachowcem.

Iberte, teraz ty improwizujesz! Czy pani Przyłębska ma papiery na prezesa? NIE !
Anderas Vosskhule jest z powołania SPD i jest szefem Bundesgerichtshof.
Peter Mueller był sędzią, był wykładowcą na Saarland Uni, oraz politykiem, kim była magister Julietta? Kiepskim sędzią i kiedyś przypuszczalnie atrakcyjną kobietą, która wiedziała gdzie się trzeba przytulić.
Podając liczby, które są oficjalne nie podałem żadnych statystyk, bo żadnych median, ani dominat nie wyciągałem, ale jak widzę zatwardziały piusuar nawet fakty potrafi zmieszać z błotem. Napiszę szczerze jestem bardzo rozczarowany twoim pisuarowym twardogłowiem.   
26-07-2017, 23:43

Ojej, biedny sedzia z ktorego iberte zrobil kryminaliste.
Nie... to on zrobil z siebie sedzie dyspozycyjnego.
Kryminalista jest sedzia z Koscierzyny.
No bo skoro zostal skazany, to tak mozna go chyba nazwac...
Dobranoc.
27-07-2017, 00:00

Jeszcze jedno iberte, sprawdź sobie jak wybierani są sędziowie w DE, to nie jest żadna tajemnica, tak jak nie jest tajemnicą to ile zarabiają, a zarabiają porównywalnie mniej niż ich polscy koledzy. Pokaż mi jakiś sąd powszechny, gdzie sędziowie są wybierani przez ministra, lub polityków. Zapomnij o Bundesgerichtshofie! Przeleć wszystkie sądy w swoim mieście i spytaj vor Ort, jak się zostaje sędzią w DE, wtedy być może przestaniesz się trzymać brzytwy jak tonący, a zaczniesz myśleć.
27-07-2017, 00:03

... a Ty pozostaniesz moja myslowa inspiracja
27-07-2017, 00:10

Iberte,
przeczytałem, tak ten pan z Koscierzyny jest kryminalistą w obecnej chwili, ale to nie oznacza jednocześnie, że wszyscy sędziowie w PL są przekupni, tak jak nie każdy Polak jest złodziejem i nie każdy ksiądz jest pedofilem.
27-07-2017, 00:15

Ferdydurke,
wczoraj bylem juz zmeczony, wiec mi sie juz nie chcialo, ale dzisiaj dokoncze moja mysl.
Juz kiedys Ci pisalem, ze nie jestem zwolennikiem PiSu.
Moja deklaracja byla wystarczajaca jasna, aby ja zrozumiec.
Nie bylem rowniez zwolennikiem PO, ani zadnych innych ugrupowan.
Bylem jedynie przeciwnikiem PZPR, ale bardziej z przekory niz z koniecznosci.
Ja potrafie zyc bez polityki .
Czasami pozwole sobie na komentarz , jezeli uwazam , ze politycy stawiaja swiat na glowie.
Nie musze podzielac Twoich pogladow, a Ty nie musisz slac mi komplemetow typu " twardoglowy pisuar"
Pisalem Ci rowniez, ze ze wzgledu na naturalne potrzeby, moj kontakt z pisuarem jest krotki i pozytywny.
Ale Ty w dalszym ciagu nie mozesz wyzbyc sie pasji obwiniania PiSu, za wszystkie powodzie swiata.
Protestuj, idz na barykady , wg mnie kup u ruskich kalasznikowa z wiadrem amunicji i strzelaj do wrobli, bo one tez pewnie PiSowskie.
Mysle sobie, ze gdybys byl taki dlugi, jaki jestes nawiedzony, to musialbys ksiezyc na kolanach w tylek pocalowac.

A wracajac do tematu, to dziwie sie, ze jeszcze do tego nie doszedles..... ustawa o sadach powszechnych, nie jest niczym innym , jak ustawa lustracyjna sedziow.
Przez 27 lat , zadna ekipa nawet nie probowala zlustrowac tej narodowej elity.
Zaden sedzia nie zlozyl ankiety lustracyjnej, o dochodowej juz nie wspomne.
To jest powod mojego optymizmu.
W koncu dyspozycyjni sedziowie wyladuja tam gdzie ich miejsce... na ulicy.
To ze oni i ich poplecznicy protestuje ze strachu, temu sie nie dziwie.... ale Ty czlowiek o otwartym swiatopogladzie.

Milego...
27-07-2017, 11:20

(27-07-2017, 11:20)iberte napisał(a): Ferdydurke,
.........

A wracajac do tematu, to dziwie sie, ze jeszcze do tego nie doszedles..... ustawa o sadach powszechnych, nie jest niczym innym , jak ustawa lustracyjna sedziow.
Przez 27 lat , zadna ekipa nawet nie probowala zlustrowac tej narodowej elity.
Zaden sedzia nie zlozyl ankiety lustracyjnej, o dochodowej juz nie wspomne.
To jest powod mojego optymizmu.
W koncu dyspozycyjni sedziowie wyladuja tam gdzie ich miejsce... na ulicy.
To ze oni i ich poplecznicy protestuje ze strachu, temu sie nie dziwie.... ale Ty czlowiek o otwartym swiatopogladzie.

Milego...

Sorry iberte, ale ja wierzę raczej słowom profesora Adama Strzembosza, który powiedział :

"Nieprawdą jest, iż SN to skamielina komunizmu. Jak mówił, cały poprzedni komunistyczny sąd został rozwiązany i "nie ma instytucji tak prześwietlonej jak Sąd Najwyższy". Kłamstwem nazwał stwierdzenie, że sędziowie to jedyna grupa zawodowa nie poddana lustracji. - Nie ma niezlustrowanych sędziów, natomiast przekonaliśmy się, że zdarzają się niezlustrowani dyplomaci".

Uważasz, że profesor skłamał?

Dziwi mnie, że nie wprowadzono weryfikacji dochodowej sędziów w latach 1992-95, kiedy to ministrem sprawiedliwości był niejaki Leszek Kaczyński.
27-07-2017, 20:13

Przyznam, ze mam cholerny problem z uznawaniem autorytetow, tych profesorskich w szczegolnosci.
Ludzie sluchaja ich z otwarta geba, a ci opowiadaja herezje.
Przykladowo, Prezydent m. Warszawy jest rowniez profesorem prawa, a nie potrafi odroznic spadku od darowizny...

Nie powiem, ze pan prof, klamie.
Sadze, ze sie myli.
Aby poddac sedziego lustracji, nalezy wpierw uchylic jego imunitet.
Imunitet natomiast uchylaja sedziowie.
Znasz z nazwiska zweryfikowanych sedziow ?

Mamy nie zweryfikowanych sedziow , oraz nie mam dyplomatow.
Takie twierdzenie jest mi blizsze prawdy.
27-07-2017, 21:57

Iberte, z twoim twierdzeniem na temat dyplomatów się zgadzam, z resztą nie.
27-07-2017, 22:49

Dla mnie autorytetami sa : Marek Safjan < Adam Strzębosz < Zbigniew Ćwiakalski
27-07-2017, 22:57

Euforia z powodu veta chyba byla przedwczesna.Podobno Pis rozwaza,jak obalic to veto.
W Polsce takie scenariusze sa mozliwe.Nie wiem tylko poco Prezydenci skladaja przysiege,poco im rozne uprawnienia,jak to wszystko jeden fanatyk moze zniweczyc.Jak to dorze mieszkac w Niemczech.Tutaj nie interesuje mnie jak Niemcy rzadza.
Wazne,ze jest mi tu dobrze.
28-07-2017, 00:02

(28-07-2017, 00:02)Renia napisał(a): Euforia z powodu veta chyba byla przedwczesna.Podobno Pis   rozwaza,jak obalic to veto.
W Polsce takie scenariusze sa mozliwe.Nie wiem tylko poco Prezydenci skladaja przysiege,poco im rozne uprawnienia,jak to wszystko  jeden fanatyk moze  zniweczyc.Jak to dorze mieszkac  w Niemczech.Tutaj nie interesuje mnie jak Niemcy rzadza.
Wazne,ze  jest mi tu dobrze.

Renia, ale zobacz ile w tym kraju jest polskich Turków, bo trudno ich inaczej nazwać. PiS, tak jak Erdogan ma masę zwolenników w DE. Wszyscy oni żyją w liberalnym dostatnim kraju, ale swoim rodakom w kraju życzą dyktatury. 
Toż to trąci modlitwą Polaka. 
Ja się zastanawiam, która nacja którą zaraziła tym genem nienawiści. 
Turcy gwałcący Polki w czasie swych najazdów, czy też Polki porwane w jasyr Turków?
28-07-2017, 00:30

Renia.
Nic nie było przedwczesne. Dziś już pózno , ale jutro rano wytłumaczę ci dlaczego.
Głowa do góry Smile
28-07-2017, 00:54

Nic nie było przedwczesne bo żadnej ogromnej euforii nie było.
Owszem Prezydent dał tylko dwa veta. Ale dał cos innego....przede wszystkim dał sygnał PiSowi...kontre dał.
I to było najcenniejsze. Od dlugiego czasu pierwszy sygnał że zaczyna zauważac to co w Polsce się dzieje.
Zaczyna zauwazać że staje się prezydentem Polski podzielonej jak nigdy dotąd. Za ten mały sygnał ludzie podziękowali mu w kulturalny sposób.
Jednocześnie otrzymał też sygnał ze nie bedzie sam jak przeciwstawi się " jedynej słusznej partii".
Jesli wykaże się rozwaga i przestanie byc tylko notariuszem Kaczyńskiego to nie zostanie sam , tylko może liczyć na wsparcie tych ludzi którzy z róznych miejsc w Polsce wysyłaja mu do pałacu jasny komunikat na brak zgody na zawłaszczanie sobie państwa przez Kaczyńskiego.
Podczas głosowań w sejmie i senacie PiS pokazał twarz zacietrzewienia jakiej nie znali rownież ich wyborcy. I to obnażenie prawdziwych intencji , festiwal glupoty w wypowiedziach polityków prawej strony .
To było bezcenne , własnie to pokazanie prawdziwej twarzy.
Renia nie ma się co martwić . Unia Europejska juz uruchomiła mechanizmy . Poszły sygnały z Europy i ze świata że nie bedzie przyzwolenia na te kroki.
Polacy protestujacy pod ambasadami w swoich krajach tez dają obywatelom tych krajów do myślenia.
Wnioski o 500+ poszły do weryfikacji i na nowych zaostrzonych zasadach już nie wszyscy je otrzymają.

Że tak powiem wychodzi szydło z worka.
Nic nie jest stracone bo Polacy też zauważyli że ich wspólny głos protestu ma moc.
[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • iberte
28-07-2017, 08:33

Dzien dobry wam.Milo was widziec tak z samego rana.
Majami i Ferdydurke,Kaczynski jak wiecie,nie odpusci.Byl juz w telewizji Trwam,tam sa jego wyborcy,mochery i ludzie z wyksztalceniem podstawowym,niepelnym.Jezeli on juz poszedl do Rydzyka,tzn,ze jest zle no a Rydzyk cwany lisek,znowu kaze sobie daniny skladac.Tylko skad to brac jak benzyny nie dali podwyzszyc.Drugi krok Kaczynskiego,to werbowanie poslow z innych partii.Gdyby to mu sie udalo,to byloby to juz niebezpieczne.
Stajemy sie panstwem policyjnym.Pis wydal polecenie Policji,zeby filmowala wiece i zgromadzenia opozycji. Czy to sie ludziom spodoba?
28-07-2017, 09:51

Oblicze pelne "milosci i milosierdzia".

Załączone pliki Miniatury

[-] 1 użytkownik lubi ten post:
  • ferdydurke
28-07-2017, 10:14

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości