Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pies moich marzen...
fabek napisał(a):No to zaczynamy dyskusje Wink

Ogólnie chciałem jednego fajnego, energicznego pieska a drugi miał być ten z tych groźniejszych oczywiście nie taki co zagryza na śmierć i takiego co się da opanować.

Buldog angielski lub mops miał być tym miłym, energicznym pieskiem. Oglądając filmiki z tymi psami na necie na prawdę mi się spodobały. Wiedzy jakiejś wielkie na ich temat na pewno nie posiadam i to będzie jeszcze do uzupełnienia, ale na ten czas właśnie one wpadły w oko.

Jeśli chodzi o te groźniejsze to jeszcze nie wiem do końca. Może bokser... Myślałem również o Labradorze. One są jednocześnie przyjazne i trochę również mogą być zaliczane do groźniejszych.

Liczę, że w tym temacie dowiem się wiele rzeczy na temat psów i w końcu będę zdecydowany co wybrać dla siebie.

Bulldog angielski jak i mops fajne pieski są , alle schody to dla nich katorga, o ile mopsa wezmiesz łatwo na ręce to bulldoga będziesz musiał dwoma rękami tachać na pietra
Obie rasy CHRAPIą <lol2>
Psy spią po 18 godzin dziennie, więc masz chrapanko prawie non-stop.
Kombinacja z psem większym i potrzebującym dużo ruchu z bulldogiem ang. jest niebezpieczna, bo któryś zawsze ucierpi ruchowo.
Mam w sąsiedzctwie kombinacje anglika z goldenem,
golden musi , być ciągle na smyczy, bo anglik nie nadąża ;(
09-02-2014, 12:05

ferdydurke napisał(a):Bulldog angielski jak i mops fajne pieski są , alle schody to dla nich katorga, o ile mopsa wezmiesz łatwo na ręce to bulldoga będziesz musiał dwoma rękami tachać na pietra
Obie rasy CHRAPIą <lol2>
Psy spią po 18 godzin dziennie, więc masz chrapanko prawie non-stop.
Kombinacja z psem większym i potrzebującym dużo ruchu z bulldogiem ang. jest niebezpieczna, bo któryś zawsze ucierpi ruchowo.

Na schodach radzą sobie świetnie <lol2> <lol2> <lol2>

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XLhGVeRY7go[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iVc-Z8yFYW8[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=I1S58n4QtW8[/youtube]

Co do tego chrapania to nie wiedziałem, pewnie trochę drażniące. Raczej nie jest w stanie nadążyć, chyba że zrzuci masę Wink Wielkie dzięki za cenne rady.
| Zarabianie w internecie |

Znajdziesz mnie na facebook'u, instagramie oraz youtubie.
09-02-2014, 12:58

fabek napisał(a):[quote="ferdydurke"]

Pogratuluj sasiadowi mieszanki i zdrowego rozsadku Big Grin

Fabek

Ale sie ubawilam filmikami Big Grin No na takie przypadlosci to zapadaja zapasione psiaczki.

Wiadome jest ,ze druga podstawowa rzecza jest odpowiednie zywienie.

Mopsy nie powinny jesc

Kości drobiowych
Watrobki
czekolady
Kaszy i roślin strączkowych,a w szczegolnosci rodzynek gdyz dostaja strasznej biegunki,wymiotow a i czesto sie zdarza,ze dochodzi do uszkodzenia nerek.

Informacje zasiegniete od wlascicielki mopsika,ktory jest przeciwienstwem mopsika na filmikachWink
Mojej Goldenicy przez 15-20 minut dotrzymuje tepa,potem wysiadaWink
09-02-2014, 13:55

Jak tu nie kochać takich psiaków Wink

Jeśli chodzi o dobermana, bo również bardzo mi się podoba, tylko boje się o jego agresywność. Czy to możliwe tak jak na filmiku, że pies tej rasy jest taki cierpliwy w stosunku do zaczepiającego go dziecka i w ogóle nie agresywny. Czy można go tak wytresować, aby był spokojny dla wszystkich domowników a jednocześnie groźny i broniący terytorium w momencie pozostawienia go samego na podwórku? Czy można mieć 100% zaufania do dobermana?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TauSQlIbIME[/youtube]

09-02-2014, 14:33

Jeśli chodzi o dobermana, bo również bardzo mi się podoba, tylko boje się o jego agresywność

1.Co rozumiesz przez slowo AGRESYWNY???
Te psy zostaly objete mianem psow niebezpiecznych ze wzgledu na swoje pochodzenie.
U psow wyrozniamy trzy rodzaje agresywnosci.Kazdy behawiorysta bazuje na tych agresjach.
agresja defensywna
agresja ofensywna
agresja popędu łowieckiego.

Nie ukrywam,ze ofensywna jest najgorsza i najtrudniejsza do wyleczenia.

2.Czy to możliwe tak jak na filmiku, że pies tej rasy jest taki cierpliwy w stosunku do zaczepiającego go dziecka i w ogóle nie agresywny.

Jest mozliwe i wykonalne.
Nigdy nie należy uczyć psa agresywnego zachowania. Zabawy w zapasy, mocne klepanie i inne niekontrolowane ruchy mogą zachęcić go do używania siły. Nawet zwykłe zabawy w wyrywanie zabawek czy przeciąganie szalika zawsze powinny kończyć się zwycięstwem człowieka. Pies nie może uciec ze zdobyczą. Zawsze powinien oddać Panu.

Zauwaz,ze dziecko nie zaczepia tego psa w trakcie jedzenia,spania czy podgryzania swojej zabawki.Naturalnym jest,ze dobrze ulozony pies nie bedzie atakowal domownika w takiej sytacji , Pies w rodzinie czuje się jak w stadzie. I także w domu obowiązuje pewna hierarchia. Pies, na podstawie zachowania domowników, szybko ustala w tej hierarchii własną pozycję. Prawidłowo ułożony pies odnajdzie to miejsce na samym końcu listy, tuż za dziećmi.

3.Czy można go tak wytresować, aby był spokojny dla wszystkich domowników a jednocześnie groźny i broniący terytorium w momencie pozostawienia go samego na podwórku?

Tak.
Prosty przyklad
Zana jest Pania kuchni
Maz garazu
Pies podworka
Pies uczy sie bardzo szybko gdzie jest jego miejsce i gdzie jest Panem samego siebie.
Hierarhia utrzymana?Utrzymana.

4. Czy można mieć 100% zaufania do dobermana?
Do zadnego psa nie mozna miec 100% zaufania gdyz to nie maszyna i nie da sie zaprogramowac.
09-02-2014, 15:33

Posiadanie psa jest moim wielkim marzeniem,

normalnie wbijacie mi noz w serce... ide wyc )))))))))))))))))) Sad
Madry wie co mowi, glupi mowi co wie.
09-02-2014, 16:30

Tak trochę uważam, że jeśli będziemy uczyć takiego psa jedynie miłego i dobrego zachowania to może się z niego zrobić przytulny psiak, który zaufa i wpuści każdego na nasze podwórko.

09-02-2014, 16:30

ychna napisał(a):Posiadanie psa jest moim wielkim marzeniem,

normalnie wbijacie mi noz w serce... ide wyc )))))))))))))))))) Sad

Dlaczego nie możesz go spełnić?

09-02-2014, 16:32

Jesli pies to duzy... mam taki sentyment, zawsze mielismy duze psy. Przebieglam kilometry po lasach, polach i lakach...

- nie wyobrazam sobie trzymac psa w domu (pomijajac fakt, ze sa alergie i astma) - niestety mieszkam w bloku!

Sad Sad Sad
09-02-2014, 16:34

Może się to kiedyś zmieni, a jak nie to zrzucimy się na dużego psa maskotkę dla Ciebie Wink

09-02-2014, 16:42

fabek napisał(a):Tak trochę uważam, że jeśli będziemy uczyć takiego psa jedynie miłego i dobrego zachowania to może się z niego zrobić przytulny psiak, który zaufa i wpuści każdego na nasze podwórko.

Zaraz to ja sie zrobie jak Pitbul Big Grin Big Grin Big Grin
09-02-2014, 16:48

Anita napisał(a):
fabek napisał(a):Tak trochę uważam, że jeśli będziemy uczyć takiego psa jedynie miłego i dobrego zachowania to może się z niego zrobić przytulny psiak, który zaufa i wpuści każdego na nasze podwórko.

Zaraz to ja sie zrobie jak Pitbul Big Grin Big Grin Big Grin

Tylko spokojnie.... Wink

Wiadomo, że można go wszystkiego nauczyć, ale nie chcę żeby mój doberman był taki:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YFfK1Zla1b8[/youtube]

09-02-2014, 17:03

Mlodziutki wiec podzielny...ale do trzech razy sztukaWink

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xY672bb9qc4[/youtube]
09-02-2014, 17:27

oszukalam sie ale znalazlamtu masz wszystko o Dobermanach z metrykaWink

http://www.dobermannworld.pl/pokaz_artykul.php?id=85

Milej lektury Big Grin

[Obrazek: index_03.gif]
09-02-2014, 17:37

[quote="Anita"][quote="fabek"][quote="ferdydurke"]

Fabek

Mopsy nie powinny jesc

Kości drobiowych

wyjaśnijmy sobie problem kości drobiowych!

ZADEN PIES NIE POWINNIEN MIEC DOSTEPU DO KOSCI DROBIOWYCH! ;.(
Nie dlatego że dostanie sraczki czy innych zaburzeń żołądkowych.
Kości drobiowe są kośćmi strzałkowymi, które rozłupują się podłużnie, a nie poprzecznie,
Takie rozłupawanie się kości drobiowych może doprowadzić do wbicia się części kości w przełyk psa, to może doprowadzić do tego, że pies się udusi , lub nabawi się zapalenia, które zacznie puchnąć. Jeśli rozpoznamy wcześnie przyczynę, to skończy się tylko na wydatkach u weterynarza, w gorszym przypadku, będziemy musieli szukać nowego psa.
Z kości drobiowych psom dajemy tylko chrząstkę i główki kostne.
Zrównoważony pies obrgyza sobie główki samodzielnie, jeśli naszymi palcami oznaczamy mu granicę dokąd ma gryźć <lol2>
O ile kości z kurczaka nie stanowią specjalnego niebezpieczeństwa, to każdy inny drób któremu udało się wyróść na ponad 1,5 kg, ma kości, które mogą stworzyć zagrożenie.
10-02-2014, 02:23

Teraz problem psa stróża i jego "ARGESJI"

Fabek zaprezentował tu zdjęcia boksera i dobermana,
Na zdjęciach zwierzaki są kupiert, dlatego wyglądają dynamicznie i agresywnie.
Obecnie obie rasy w Niemczech nie mogą być kupiert, co czynni z nich sympatyczne miłe psiaki.
Pierwsze pytanie powinno brzmieć:
Dlaczego chcę mieć psa, który ma coś wyrażać?
W FABKA wypadku ma budzić respekt.
Uwierz mi, dla każdego laika kynologicznego bulldog angielski wzbudza większy respekt niż Golden czy Lab.
Uważam, że Anita wziełą złą systematykę agresywności, bo te są absolutnie bezużyteczne w życiu codziennym.
Problemem jest STOPIEN POBUDLIWOSCI AGRESJI.
Tej nie jest wstanie określić i rozpozanać nawet sam Martin Ruetter, bo brak mu wiedzy - nie jest to negatywne w stosunku do Martina.
Nie! Tę wiedzę posiadają tylko i wyłącznie hodowcy, którzy hodują od lat i są zagłębieni w temat, czyli znają rodziców, dziadków i kuzynostwo Wink Wink
Ale są rasy, których stopień pobudliwości został zakwalifikowany jako niebezpieczny - stąd nakaz prowadzenia psa na smyczy, nakaz kagańca, wyższy podatek od psa i.t.p. - jak będę chciał takiego psa zneutralizować, to podam mu mięso z trucizną! Ty starcisz przyjaciela, a ja jako przestępca będę miał drogę wolną!
Czy naprawdę tego potrzebujesz? Sad

Nasze życie się zmieniło! Zmieniły się nasze warunki życia! Zmieniła się rola psa w naszym życiu!

Fabek, napisz jak żyjesz, jak wygląda twoja rodzina, jak wygląda twój wolny czas, twoje urlopy, a wtedy może uda się nam wybrać dla Ciebie psiaki z którymi będziesz szczęśliwy.
10-02-2014, 02:55

To są plany na przyszłość a tam wszystko się zmieni. Na razie na pewno chcę zdobyć trochę informacji i w jakimś stopniu się nakierować. Także zgłoszę się za kilka lat ze szczegółowym opisem prosząc o pomoc Wink Dzięki za pomoc Smile

Jeśli chodzi o wolny czas, to kiedy mój pies będzie go potrzebował to na pewno będę starał się mu go dać. Zdaje sobie sprawę, że na samym początku, kiedy jeszcze będzie szczeniakiem tego czasu będę musiał poświęcić znacznie więcej.

10-02-2014, 10:04

ferdydurke

Uważam, że Anita wziełą złą systematykę agresywności, bo te są absolutnie bezużyteczne w życiu codziennym.
Problemem jest STOPIEN POBUDLIWOSCI AGRESJI. Doberman jest psem obronnym, a więc potencjalnie bardziej agresywnym
od setera czy sznaucera. Przy tym jest psem pobudliwym z natury.

I tu się z Toba wybacz,ale nie zgodzę.
Każda agresja ma powody, czy to psychologiczne, czy genetyczne, czy neurologiczne.Sa do ogarnięcia gołym okiem po godzinnej pracy.

Jeśli kupujesz szczeniaka,a szczeniak ma wyraźne objawy agresji lekowej i nie będziesz z nim pracował to i wtedy sam Cesar Millana Ci nie pomoże.

Ale są rasy, których stopień pobudliwości został zakwalifikowany jako niebezpieczny a wiesz dlaczego?

Golden czy Labrador tez ma nakaz chodzenia na smyczy w terenie zabudowanym i jak się to ma do tych ras niebezpiecznych?

Co do kości drobiowych i wątróbki,to myślę,ze jest to tak istotna sprawa,ze każdy wie,ale mimo tego popełnia te błędyWink
10-02-2014, 11:24

fabek napisał(a):Może się to kiedyś zmieni, a jak nie to zrzucimy się na dużego psa maskotkę dla Ciebie Wink

Do niedawna polowe mojego lozka zajmowaly...maskotki... <jupi> <jupi> <jupi>
10-02-2014, 17:54

Zmieniam opis na:

Szukam partnera z psem <lol2>
10-02-2014, 17:55