Jesteś nowy na naszym forum?

Zapoznaj się z innymi i dowiedz gdzie i jak możesz zamieścić ogłoszenia.

Czytaj więcej

Nowy serwis z ogłoszeniami

Zapraszamy na nasz nowy serwis z ogłoszeniami. Znajdziecie tam sporo interesujących ogłoszeń. Czytaj więcej

Potrzebujesz pomocy?

Jeśli masz jakiś problem i potrzebujesz pomocy napisz a na pewno pomożemy.

Czytaj więcej

Nabór na Moderatora i Redaktora

Poszukujemy Moderatorów i Redaktorów na nasze forum. Chciałbyś dołączyć?

Czytaj więcej
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wykształcenie/zawód w Niemczech
Witam, chciałam się zapytać, czy ktoś orientuje się jak wyglada wykształcenie w Niemczech? Ktoś to np. ma maturę napisaną w Polsce i chce zrobić jakiś zawód. Najwazniejszy jest język to wiem, ale w sumie też problem leży w tym, że nie wiadomo co wybrać, ale to może tylko kwestia czasu. Można nazwać, że to jest coś jak u nas w Polsce zawodówka ? Czytałam trochę, ale sie pogubiłam, ponieważ na jednej stronie było napisane, że trzeba mieć obywatelstwo.
I jakie zawody są korzystne dla kobiety?
05-04-2017, 08:40

jezeli masz mature zrobiona w Polsce , to mozesz tu spokojnie studiowac, musisz miec tylko 6000 eu na koncie

sa tu tez tzw. szkoly profilowe -Fachberufsschule 3-letnie, i tu mozesz isc do szkoly logopedycznej ,ergotherapeutycznej lub physiotherapeutycznej, sa to szkoly prywatne i kosztuja mase pieniedzy, cos wiem na ten themat, a poza tym sa tysiace innych szkol w ktorych rowniez musisz praktyczne doswiadczenie zdobywac i za to otrzymujesz pieniazki , niewielkie ale jakies sa, a reszte otrzymasz z socjalu jako iezbedna pomoc do zycia, czyli czynsz za mnieszkani ci przyslugujace plus na zycie, to co zarobisz jest rowniez w to wliczone plus do tego Kindergeld
20-05-2017, 10:44

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: